БСП деликатно напомни на Радев кой го издигна и поиска третия мандат

Може да бъде направен опит за експертен кабинет, заявиха от левицата

Ружа Райчева 25 юни 2024 в 11:35 3339 4

Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров и Румен Радев на консултации на Дондуков 2

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров и Румен Радев

И БСП изрази готовност да предложи проектокабинет с третия мандат, но заяви подкрепа за евентуално експертно правителство - пак с третия мандат. По време на консултациите с президента Румен Радев временно оглавилият БСП Атанас Зафиров деликатно напомни, че именно те са издигнали кандидатурата му за държавен глава.

Румен Радев посрещна БСП с думите, че те са най-старата, системна партия, с богат парламентарен опит, и ги попита как гледат на възможностите за излизане от политическата криза.

Зафиров, който временно пое лидерството на БСП до есента, когато ще се проведе конгрес на партията, заяви, че БСП се отнасят отговорно към ситуацията. Заедно с него бяха лидерът на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов, евродепутатът Кристиян Вигенин и двама депутати от групата. Досега Радев даваше третия мандат на БСП, но в 49-ото Народно събрание измени на традицията си и го връчи на "Има такъв народ". През март 2024 г. третият мандат стигна до ИТН след проваления опит за ротация в кабинета Денков-Габриел. ГЕРБ настояваше ротацията да стане с техния, втори мандат, но в крайна сметка той не се състоя. 

"Идваме на тази среща със самочувствието на политическата сила, която излъчи и подкрепи печелившата президентска кандидатура. Това е факт, който не търпи интерпретации", каза Зафиров пред Радев. 

Той подчерта, че президентът ще реши на кого да връчи третия мандат, но да знае, че от БСП може да очаква разумна и национално отговорна позиция и действие. Според Зафиров България се намира в ужасяваща политическа криза, която рискува да прерасне и в конституционна. По думите му става въпрос за криза на доверие в българските институции и най-вече към парламентаризма.

БСП обявиха въпроса за първия и втория мандат за изчерпан, но казаха, че при третия мандат може да бъде направен опит за експертен кабинет.

Атанас Зафиров обобщи, че пред БСП има две възможности: да бъдат странични наблюдатели на случващото се, в удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Вторият вариант е да се опита да участват в процесите и да бъдат реалисти за резултатите от изборите.

"Длъжни сме да предложим различен подход. Продължаваме да смятаме, че изборите не са добро решение и трябва да работим за формиране на една разумна и пробългарска изпълнителна власт. Имаме смелостта да се опитаме да сме проводник на един такъв диалог и балансьор в тази сложна ситуация", каза Зафиров.

Той изтъкна, че БСП са си направили изводите от фрагментирането на лявото пространство и затова вече е започнал процес по консолидиране на левите сили.

Борислав Гуцанов допълни, че всичко казано от Зафиров е било подкрепено на заседание на изпълнителното бюро на партията по-рано днес.

По-рано на консултации при президента бяха "Възраждане". Те поискаха третия мандат и заявиха готовност да предложат кабинет с консенсусна фигура за премиер, но без участието на ГЕРБ и ДПС.

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения. Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през април 2021 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    60

    4

    Far Rider

    25.06 2024 в 13:52

    Цитат: "Румен Радев посрещна БСП с думите, че те са най-старата, системна партия, с богат парламентарен опит, и ги попита как гледат на възможностите за излизане от политическата криза.". Превод: "Вие сте най-опитните крадци и мафиози. Имате изградена мафиозка система още от 1944 г. С богат опит в криминалните дейности. Какво ще ми дадете, ако ви предложа третия мандат?".

    200

    3

    демотиватор

    25.06 2024 в 12:19

    Към @avitohol

    ... след което и кръстник им стана Радев, като ги нарече знаем как. (ジ) (ジ)

    1017

    2

    IvoIvo

    25.06 2024 в 12:04

    Голяма любов цари :)

    605

    1

    avitohol

    25.06 2024 в 12:02

    А пък ПП ги издигна Радев ама всички забравиха.

     
    X

    Какво ще стане на Евро 2024