''Възраждане'' готови да предложат кабинет без ГЕРБ и ДПС - с консенсусен премиер

Борисов недоволен предлага кабинет - осъзнава зависимостта си от Пеевски, каза Костадин Костадинов

Ружа Райчева 25 юни 2024 в 09:20 2018 4

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

"Възраждане" на консултации при президента

"Възраждане" поискаха третия мандат от президента Румен Радев. Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че имат готовност да предложат кабинет с консенсусна фигура за премиер, но без участието на ГЕРБ и ДПС.

Заедно с Костадинов на "Дондуков" 2 отидоха заместниците му Цончо Ганев и Петър Петров и двама депутати от парламентарната група.

"Възраждане" отново заявиха, че са готови да предложат кабинет с третия мандат с консенсусна фигура за премиер, без участието на ГЕРБ и ДПС.

Костадинов каза, че не е изненадан, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не биха подкрепили такъв кабинет. "Те или подаряват властта на ГЕРБ, или участват с тях в нея", каза той.

Президентът посрещна "Възраждане" с думи за рекордно ниската избирателна активност и заяви, че тя поставя на изпитание легитимността на всички институции. Той попита какви изводи си правят "Възраждане" от създалата се политическа криза и гражданската апатия, как преценяват бъдещето на 50-ото Народно събрание и дали биха подкрепили правителство на малцинството, предложено от ГЕРБ.

Костадинов отговори, че формулата е била зададена от българския избирател. По думите му ГЕРБ и ДПС все повече работят като коалиция и че в нея по-силна роля играе Делян Пеевски.

"Вчера Бойко Борисов не изглеждаше много щастлив от това, че ще предлага правителство. Може би е започнал да осъзнава все по-голямата си зависимост от ДПС", заяви Костадин Костадинов.

Според него ГЕРБ и ДПС са проблем функционирането на политическата система, причина за апатията и ниската избирателна активност:

"Има два огромни камъка, които са легнали върху българската политическа система и я затискат - ГЕРБ и ДПС. Не може да се преодолее влиянието на тези политически фигури (б.а. Борисов и Пеевски)."

Костадин Костадинов каза още, че "Възраждане" не се страхуват от нови избори, за разлика от другите политически сили.

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения. Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през април 2021 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    310

    4

    Telluris Malus

    26.06 2024 в 00:06

    "Той попита какви изводи си правят "Възраждане" от създалата се политическа криза и гражданската апатия,"
    Никаква гражданска апатия няма. Просто ни омръзна да се занимаваме с отпадъци.

    800

    3

    4I4ATA

    25.06 2024 в 15:51

    тая руска мастия за кого се помисли :D

    14369

    2

    случайно прочетох

    25.06 2024 в 12:14

    И коя ще е тая фигура? Путин? :-))))))))))))

    688

    1

    jorj

    25.06 2024 в 10:24

    Бегай да праиш кабинка у блатото.!.