Янев: Войната в Украйна не е най-големият проблем в момента

OFFNews 25 февруари 2022 в 23:17 12117 6

Снимка МО

Нека да погледнем какво се случва. Войната в Украйна, или операция, както я наричат, или инвазия, без значение евфемизмите, които използваме, в крайна сметка не е най-големият проблем в момента, заяви министърът на отбраната Стефан Янев пред БНТ.

"По-големият проблем според мен е, че системата за международните отношения не работи. Системата за сигурност е изчерпала напълно своя потенциал да решава кризи от такъв порядък с дипломатически средства. Дипломацията се провали, след нея дойдоха военните действия", каза той.

"Никъде в официалния език на НАТО и ЕС няма документ, в който да е използвана думата "война". Трябва внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията", коментира Янев относно изказването му от вчера, според което не бива да се бърза с изводите, а трябва да се изчака и да се види дали това ще бъде ограничена операция или цялостна.

"Нека не бързаме да слагаме епитети на това, което се случва, дали е ограничена военна операция или война. Не е важен етикетът, а това, което се случва на терен", каза в четвъртък Янев пред бТВ, часове след като започна руската инвазия в Украйна. 

Пред БНТ в петък вечер той коментира, че не е използвал думата война, а се е позовал на това, което е казал руският президент Владимир Путин, че "използването на думата война трябва да е много специфично и отговорно".

По-рано премиерът Кирил Петков коментира инициираната подписка от бившия депутат от ДБ Калоян Янков за оставка на Стефан Янев.

"Има недоволство, което виждам, но това не е тема в този момент", каза Петков. 

"В качеството си на министър имам отговорност към българските граждани да бъдат информирани и да не бъдат плашени. Тази война в Украйна не носи пряка заплаха към територията на България в момента. Независимо от това ние си подготвяме нашите планове за реакция и за създаване на сдържащ потенциал по целия източен фланг на НАТО. Всичко се прави с цел и умисъл", коментира военният министър.

Янев коментира, че когато говорим за нашите национални интереси, трябва да имаме предвид какво се случва на международната сцена. Той допълни, че не е съгласен, че има малки и големи на световната сцена - има можещи и неможещи.

"Ние използваме инструментариума на НАТО, част сме от едно семейство. Нашата позиция до голяма степен е копирана от други страни, по отношение на изграждане на този потенциал, базирайки се на собствените си сили", коментира министърът.

Той каза, че българската армия има 6 сертифицирани от НАТО батальонни бойни групи и допълни, че страната ни помага с хуманитарна помощ на Украйна.

Десетки граждани се събраха тази вечер пред сградата на БНТ на "Гражданска панорама" и поискаха оставката на министъра на отбраната. 

"Докато вчера 13 храбри украински войници гледаха в лицето на смъртта и й казаха да върви на майната си, Стефан Янев гледаше на топло в камерите и обясняваше, че с агресора трябва да се преговаря", написаха във Фейсбук организаторите на протеста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

6

Оставка

8053

5

DARTH VADER

26.02 2022 в 03:47

АКО БЕШЕ ЯПОНСКИ ГЕНЕРАЛ,ВЕЧЕ ЩЕШЕ ДА Е СЪХРАНИЛ ЧЕСТТА СИ С КЪСИЯ МЕЧ...
НО ОТКЪДЕ ЧЕСТ У ОФИЦЕР ЗАВЪРШИЛ ФРУНЗЕ В МОСКВА,А ПОСЛЕ МАЛКО ЩАТСКА АКАДЕМИЯ...РАЗКРАЧЕНА ФИГУРА,СТЪПИЛА НА ДВА БРЯГА...

2005

3

новпрофил

26.02 2022 в 00:17

Да, прав е. Големият проблем е, че НАТО не събра кураж да удари джуджето и жалката му империя.
Айде сега удраяйте ми минусите, рубладжии.

10212

2

Човека

26.02 2022 в 00:00

Не е война бе. И путин така каза. Ама май ще сменяме военния министър.

11300

1

yoghurt

25.02 2022 в 23:31

Който е първосигнален реакционист, разбира се би се подразнил, че министърът на отбраната ни не споделя емоционалността му, не скача да вика със всички останали.

Имаме ли културата да оценим колко трезво е изказването на Янев? Заплахата не са умиращите момчета в Украйна, заплахата е че международните механизми не работят, тоест, след като падне Украйна, кой може да гарантира, че ако Путин ни нападне, обвинявайки ни в нацизъм (?!, но така е новата опорна точка - еврейнът Зеленски, който не бяха от родината сиш бил ... нацист? Тоест, Путин легитимира нацизма като го прави синоним на героичност? Не е ли това нацистко? )
Та, ако Путин догодина ни нападне, кой може да гарантира в този неработещ световен ред, че ще ни защитят? Да, предпазени сме от НАТО, но докато нямаме собствена армия сме просто територия.