СОС не одобри план-сметката за почистване, София няма да остане мръсна, успокои Фандъкова

OFFNews 15 декември 2022 в 14:32 1738 1

Йорданка Фандъкова

Снимка БГНЕС/архив

За съжаление атмосферата от парламента се пренася и в залата на Столичния общински съвет, коментира Фандъкова

Столичният общински съвет (СОС) не прие план-сметката за почистването на София за догодина на последното си заседание за 2022 г. "Ще бъдат подсигурени средства за почистване на столицата. Много често политически сили водят кампании срещу кмета чрез отпадъците", коментира след решението на съветниците кметът Йорданка Фандъкова. 

Предложението на вносителите на доклада - зам.-кметовете по екология Десислава Билева и по финанси Дончо Барбалов предвижда 260,2 млн. лева, което е увеличение с 22,5 млн. лв. спрямо настоящата година. "За" гласуваха 26 общински съветници, "против" – 20, петима се въздържаха, при необходими 31 гласа „за“ за одобрението на доклада.

„За съжаление атмосферата от парламента се пренася и в залата на Столичния общински съвет. Предстоящите местни избори мотивират много политически сили да мислят за партийните си въпроси, а не за града, коментира още Фандъкова. Тя успокои, че почистването на града през 2023 г. ще се осигури със средствата, които са били на разположение през настоящата година. 

Председателят на СОС Георги Георгиев определи днешното гласуване като "абсолютно безобразие". Според него е абсурдно да има пари, но СОС да откаже да ги даде за почистване и оттам - за подобряване на качеството на въздуха в София. "Днес ни бламираха, не вярвах, че това ще се случи", каза още Георгиев.

Според независимия общински съветник Борис Бонев решението да не се харчат милиони от парите на софиянци за "още от същото" - препълнени кофи и фиктивно миене на улиците. София не е по-чист град, заяви Бонев. "Най-сетне финансите на гражданите бяха защитени поради факта, че се разпадна управляващото мнозинство в СОС. Тази вътрешнополитическа тяхна интрига доведе до добро решение за града, каза Бонев, след като съветниците от "Патриоти за София", ДБ и БСП не подкрепиха план сметката. 

Всяка година Столичната община събира многократно повече средства от такса битови отпадъци, отколкото разходва. Средствата за план-сметките през годините се увеличават, като за последните 11 г. увеличението е 100 %, а не виждаме градът да е станал по-чист, заяви Иван Таков, лидер на БСП-София. 

"Предвиденият размер на разходите е рекорден - 260 млн. лв. За последните 12 години те са се увеличили със 100%, отбеляза Таков. - А чистотата на столицата продължава да е все така на незадоволително ниво. Това влияе пряко на качеството на живот на гражданите. Да не говорим, че огромна част от предвидените средства се разходват за дейности извън регламентираните", заяви председателят на групата на БСП в СОС. 

Иван Таков отбеляза, че за периода от 2014-та до 2021 година приходите надвишават разходите с 230 млн. лв. А от 2019-та до 2021-ва формираният излишък е над 100 млн. "За пореден път питам кмета Фандъкова къде отидоха тези пари. Защото е очевидно, че не са за чистотата на София", каза той.

Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова акцентира върху проектирането, изграждането, състоянието и поддръжката на депата за отпадъци. При тази дейност е налице голямо, почти 45%, неизпълнение. "Например от предвидените средства за изграждане и рекултивация на депо "Садината" - Клетка 1 и 2 са усвоени 0 лева, никакви средства не са усвоени и за изграждане на площадка за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци, а столичани знаят, че на нерегламентираните сметища, това са основните отпадъци, които се изхвърлят", коментира тя.

"Особено внемание заслужава анализът на разходите, свързани с дейността на Завода за твърди отпадъци. За поредна година над 44% от тези разходи са за заплащане на външни услуги, половината от които са за ръчно сепариране на смесения боклук, което се налага поради технологични пропуски в сепаририращите линии, обясни Милка Христова. - И това при най-скъпия в Еропа завод".

Тя обърна внимание и на факта, че над 7 млн. лв. всяка година се прахосват за транспортиране и изгаряне до циментовите заводи на произвеждането RDF гориво. - А декларираното сериозно увеличение за машинно почистване и миене остава само на думи. Аргументи, с които да обясним защо не подкрепяме доклада за План-сметката, имаме много".

Заместник-председателят на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков акцентира върху планираните почти 4 млн. лв. в допълнителната справка към План-сметката за външната услуга "сепариране" за Завода за механично и биологично третиране на отпадъци на Столична община.

"Имаме съоръжение за над 400 млн. лв., а за поредна година то има нужда от външна услуга, външна фирма, външни служители и всичко това при положение, че СО разполага с общинско предприятие, специално създадено да извършва тази дейност, коментира той. - Ние сме категорични, че определено има възможност да се оптимизират и технологията, и разходите".

Николай Велчев, заместник-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране отбеляза ниската ефективност на почистването на казаните за смет в София. "Всички виждаме препълнените кофи за боклук във всикчи квартали - от централните, до периферните, коментира той. - На фона на препълнените кофи за боклук, които застрашават здравето на гражданите, тази година в предложения проект на План-сметката за чистота на София, се предвижда за дейността "Събиране и транспортиране на битови отпадъци до депа и други съоръжения за третиране" 4 млн. лв. повече от 2022 г., или общо 78 млн. лв. Тоест, средствата се увеличават и са по-високи от редица европейски столици, но улиците на София са все така затрупани от боклуци".

Според него моделът на финансиране на дейностите по чистотата на София е непрозрачен, неефективен и безконтролен. "Въпреки непрекъснатото нарастване на събраните приходи, София по времето на ГЕРБ остава ноторно известна с боклуците си по улиците", заключи Николай Велчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови