След 6 часа заседание така и не успяха да гласуват бюджета на НЗОК, дебатите приключиха чак в 22:14 ч

Йорданка Веселинова 09 септември 2021 в 21:25 3584 0

Малко преди 21:00 ч. председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански обяви, че няма възможност да се представи доклад с финални редакция на актуализацията на бюджета на НЗОК. Така депутатите отложиха за утре гласуването на допълнителните средства за здравната каса.

По-рано Мария Капон от ИБГНИ направи предложение за прекратяване на заседанието, което не беше прието. Депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха с "против".

Около 21:00 ч. депутатите от ДБ, ИТН и ИБГНИ напуснаха залата, а Капон поиска проверка на кворума. От ГЕРБ, БСП и ДПС обаче настояваха заседанието да продължи, въпреки че без доклада на бюджетната комисия можеше да има само обсъждане, но не и гласуване по същество. Депутатите посрещнаха искането на Капон с възгласи и освиркване.

След проверката беше потвърдено, че няма кворум.

Йордан Цонев заяви, че с "демонстративното си напускане" на ИТН, ДБ и ИТН обслужват "интересите на мафията", защото искали да "им закрият съдилищата" (специализираните съд и прокуратура).

След размяна на остри реплики и взаимни обвинения от останалите в залата членове на ГЕРБ, ДПС и БСП, в 22:14 ч. Ива Митева прекрати днешното заседание.

По-рано днес се проведе извънредно заседание на бюджетната комисия за недостига от 29 млн. лв. за НЗОК. След края на заседанието депутатите решиха да бъде удължен парламентарния ден до приемане на закона за актуализация на бюджета на здравната каса, както и утре да се проведе второ заседание на комисията, поради което и утрешното парламентарно заседание ще започне от 14:00 ч.

До недостига от 29 млн. лв. за НЗОК се стигна след приемането на актуализацията на ДОО - преизчисление на пенсиите, увеличаване на майчинството, както и приемането на добавки към пенсиите от 120 лв. за последните три месеца на годината. Заради това актуализацията на бюджета на касата ще се изчислява на базата на допълнителните средства за ДОО.

Костадин Ангелов от ГЕРБ заяви, че актуализация на бюджета на касата не е нужна, ако в нея няма заложени средства за мерките, свързани с коронавируса. Той настоя за допълнителни 26 млн. лв. за медиците на първа линия.

Хасан Адемов от ДПС пък коментира въпроса с помощите за медиците, работещи на първа линия. Според него по-справедливо е добавките да се получават в зависимост от зоната, в която се намира съответната област. Адемов подчерта още, че е необходим автоматичен механизъм на базата на националния план за справяне с пандемията. Според него само така би се избегнал субективният фактор.

Безплатни лекарства за болните от COVID-19

След идната сряда, ще има безплатни лекарства за болните от COVID-19, съобщи пред журналисти в кулоарите на НС служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"Утре излиза в "Държавен вестник" решение на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ със списък с лекарства, които ще могат да се предписват на болни с COVID-19. Досега тя финансираше само домашно лечение на хронични заболявания, за първи път тя ще финансира остро заболяване, лекарствата ще бъдат безплатни и всички видове изследвания - също", каза още той.

Той коментира, че се очаква COVID зоните да се увеличат от 39 до 150 в следващите няколко седмици, предаде БТА.

За новите зони МЗ безвъзмездно ще осигури апаратура (подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ЕКГ) на стойност до 50 хил. лв. За всички тях ще има и пулсоксиметри, чието изпращане започва.

Процедурни хватки

След днешното пленарно заседание трябваше да се проведе и заседание на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, на което предстоеше второ гласуване на законопроектите за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, както и първо гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, в който се предвижда закриването на специализираните съдилища и прокуратура.

Миналата седмица заседанието на правна комисия беше блокирано, поради липса на кворум. 

За днес беше насрочено ново, което обаче поради двукратното удължаване на парламентарния ден, беше отложено за след края на заседанието на НС.

На фона на това впечатление правеха интересните процедурни предложения. В 18:34 ч. Хамид Хамид поиска почивка от 30 мин., въпреки че непосредствено преди това имаше такава. Той аргументира искането си с предложение на ГЕРБ за изменение на числата, заложени в доклада на бюджетна комисия. Председателят на НС обаче обяви почивка от 15 мин. 

След края ѝ Десислава Атанасова от ГЕРБ настоя в залата да бъде поканен Стойчо Кацаров, друг служебен министър или премиерът Стефан Янев. Митева пък ѝ отговори, че в момента не могат да се свържат с него и призова работата по законопроекта да продължи.

Мария Капон от ИБГНИ пък поиска прекратяване на заседанието, за да може бюджетната комисия да обсъди и предложи доклад за актуализацията утре сутрин. Предложението не беше прието, като с "против" гласуваха от ГЕРБ, БСП и ДПС. Опит да забърза гласуването направи Ивайло Христов от ИТН, предлагайки дебатите да бъдат прекратени. Това предложение беше прието ( с "против" гласуваха от ГЕРБ и БСП).

Гласуването обаче започна бавно, като всяко едно от предложенията беше прегласувано, включително и такива, които бюджетната комисия не подкрепя. Заради това Любомир Каримански от ИТН (председател на комисията) настоя заседанието да бъде прекратено, за да може бюджетната комисия да състави доклад с новоприетите предложения. Това негово искане беше посрещнато с отрицателни възгласи от част от народните представители.

В отговор той заяви, че в такъв случай трябва да бъде даден 1 час почивка, през който да се проведе поредното заседание на комисията. 

Преди това предложение да бъде гласувано, председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска 30-минутна почивка.

Инициатива "Правосъдие за всеки" пред Народното събрание

Все пак заседанието на правна комисия беше отменено за утре в 10:00 ч., заяви председателят ѝ Андрей Михайлов пред адв. Велислав Величков и Петромир Кънчев от Инициатива "Правосъдие за всеки". Величков и Кънчев бяха пред НС в 20:30 ч.

Причината за отлагането на заседанието е изказването на Ива Митева, която заяви, че според правилника на НС заседания на комисии не могат да бъдат свиквани, докато се провеждат пленарни заседания.

ИПВ разговаряха и с Даниел Митов от ГЕРБ, който заяви, че заседанията на комисиите се провалят, а пленарните заседания продължават до късно, защото нямало мнозинство. Той заяви, че е време президентът да разпусне НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови