Скандал в НС заради влизането на Пеевски в комисията за Конституцията

ИТН действат "на майтап", а "Възраждане" се преструват, че изборът на Пеевски не се случи благодарение на тях, каза Христо Иванов

Ружа Райчева 08 юни 2023 в 09:44 6827 16

Христо Иванов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Христо Иванов

Скандал избухна в Народното събрание по повод избора на санкционирания по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски за член на парламентарната комисия за промени в Конституцията.

В началото на днешното заседание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов направи декларация, в която заяви, че го е "страх да си сложи името на провала" на комисията и затова не е неин член. Той обвини "Има такъв народ", че възприемат ситуацията "на майтап", а "Възраждане" - че изборът на Пеевски се е случил благодарение на това, че те не гласуваха. 

По думите на Христо Иванов българското правосъдие се свива пред очите ни. Той посочи, че днес във Висшият съдебен съвет ще се състои поредният опит за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от същите хора, които го избраха. Той каза, че от ПП-ДБ добре разбират, че ако Гешев бъде отстранен от същите хора по същия начин, по който той е бил "инсталиран", това няма да донесе усещане за изчистване и възстановяване на баланса в съдебната система. 

Според съпредседателя на ПП-ДБ е необходима много сериозна реконструкция на базата на нашето правосъдие, което може да започне с конституционни промени. Според него обществото трябва да усети, че се дава ново начало.

Христо Иванов посочи, че вчера "Има такъв народ" са подходили към избора на Делян Пеевски в конституционна комисия като "на майтап" и че същевременно "Възраждане" отричат, че благодарение с тяхното негласуване вчера депутатът от ДПС е бил избран за член на комисията. Иванов разкритикува и ГЕРБ: "Колегите от ГЕРБ избраха "а ла карт" да действат в тази компания. Това ли е борбата със себе си, за която иначе говорите?", попита той. 

Иванов предложи на депутатите да си дадат няколко дни да се успокоят, след което да проведат нов кръг консултации, за да може конституционната комисия да си свърши работата убедително и българските граждани да повярват в този процес.

"Страх ме е, че ще си сложа името върху провала на тази комисия, затова не съм се опитвал да се кандидатирам в това Народно събрание за нея", каза още Христо Иванов. 

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев защити съпартиеца си, като каза, че проектът за конституционни промени на ДПС е изготвен основно от Делян Пеевски, което предизвика шумна реакция в пленарната зала. 

Той посочи, че от години ДПС казват, че съдебната реформа не трябва да се базира върху фигурата на главния прокурор и неговата смяна. 

"Тази реформа не е изпиране, защото няма какво да перем. Ще направим тази реформа и ако вие искате да сте лицемерни, се подвизавайте във Фейсбук. Ако, г-н Иванов, сте решил да не участвате, това е Ваше решение", каза Йордан Цонев. 

Тошко Йорданов от ИТН също взе думата и потвърди тезата на Христо Иванов, че ИТН възприемат ситуацията на майтап, като направи множество шеги за "парапети" и булки, като в ролята на младоженеца и булката бяха ГЕРБ и ПП-ДБ. 

Веднага след това, в кулоарите на парламента, Делян Пеевски за втори път днес говори пред журналистите и коментира критиките:

"Наше право е да избираме кой да е в комисията. Те не може да са морални съдници на когото и да било. Най-малкото Христо Иванов може да бъде съдник на мен, или на който и да било." 

Междувременно Явор Божанков от ПП-ДБ успя да излезе на трибуната на Народното събрание без да бъде спрян от "Възраждане", както се случи два пъти в края на вчерашното заседание. Той заяви, че никой депутат не може да бъде спрян да се изкаже в парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

16

Джендо Джедев

08.06 2023 в 23:16

Хахахахаха, веждичка, тогава се разкарай от тука и се опръскай с газта, която *******! :D

936

15

escrin

08.06 2023 в 20:03

NMVP
Я, ама ти си бил belovejdov бе, дето после стана Vovchik или нещо такова. Тая твойта руско-турско-българо-английска реч не може да се сбърка с нищо друго. Добре дошъл отново, мухльо :) Да видим колко време ще изкараш тоя път преди да те блокират.

936

13

escrin

08.06 2023 в 14:31

NMVP,
единственият напъващ се тук си ти. Няма смисъл да се стараеш обаче. Веднъж като сме те научили, че си депесарски общак, каквото и да напишеш, все тая.

345

12

Джендо Джедев

08.06 2023 в 13:31

Алфа,

О, да, с газта, която изпикаха само дотук, ще изкараме поне 5 години. А специално тая мурзилка е особено смешна в напъните си да оригиналничи и да се изкарва начетена. Забавно е да я дразниш в обедната почивка. :D

2550

11

alfakentavur

08.06 2023 в 13:22

Това е поредната "гениална" стратегия на Масква. Джендо, виждаш ли как всички рашистки тролчета под строй плюят "неестствената коалиция".

Решаваме аз и ти да направим отбор по хокей на трева. Съперниците ни впрягат всички сили да обясняват под път и над път, че е "неестествено" аз и ти да направим отбор. Не можело. Как така?

Жалка работа, както и всичката им останал.

А този неграмотник, написал си псевдоним на вражеската латинска азбука, трябва да знае, че послепис не е ПП. А е П.П.

345

10

Джендо Джедев

08.06 2023 в 13:18

Ма ти ПП може да си го наричаш и Позитронен Пъзел ако искаш, бе, важното е какво значи за мен и за нормалните хора.

Останалите ти празнословия няма какво да ги коментирам освен с израза на един небезисвестен участник в сий форум: "lol, бе!". :D

345

8

Джендо Джедев

08.06 2023 в 12:52

NMVP,

Припознал съм се в ПП? Ама аз не съм пазел в тайна, че съм гласувал за тях и им симпатизирам, пич! Какво припознаване те гони?

Факт е, че ПП-ДП гласуваха против избирането на Шиши за член на комисията. А какво ти се привижда и какви свободни съчинения по темата можеш да направиш - е, това е друг въпрос. По-скоро от компетенцията на психиатрите. :D

P. S. Пише се vice versa, а не vise versa. Много сте хумористични като почнете да се показвате начетени с грешно цитирани неща. Малко като оная чалгарка дето беше казала "По характер съм преди всичко интелигентна.". :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!