Пеевски влезе в комисията за конституционни промени, ПП-ДБ гласуваха против (обновена)

Възраждане наобиколиха Явор Божанков, когато той се качи на парламентарната трибуна

Ружа Райчева 07 юни 2023 в 13:49 6813 5

Делян Пеевски. Зад него върви Йордан Цонев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Делян Пеевски, вече член на комисията по конституционни въпроси. Зад него върви Йордан Цонев

Санкционираният по "Магнитски" депутат на ДПС Делян Пеевски стана член на парламентарната комисия за промени в Конституцията, заемайки мястото на съпартиеца си Гюнер Ахмед. 

От 184 гласували народни представители, "за" бяха 109, "против" - 67, а 8 се въздържаха. Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" гласува против, а ИТН - "за". "Възраждане" не гласуваха. Искрен Митев от ПП-ДБ обвини "Възраждане", че заради тях гласуването е минало, защото са смъкнали кворума.

Действително - ако "Възраждане" бяха гласували против или се бяха въздържали, Пеевски нямаше да стане член на комисията. Впоследствие лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира в кулоарите, че те няма да участват в гласуванията за комисиите като цяло, както и че не очаква те да получат председатели на комисия.

Очаква се комисията за конституционни промени да бъде оглавена именно от депутат от ДПС, от което следва, че е възможно председател на тази комисия да стане именно Делян Пеевски. По-рано днес Пеевски съобщи, че ДПС ще направи общ законопроект с ПП-ДБ за промени в Конституцията

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), че "лицемерието им е лъснало". По думите му ПП-ДБ са направили коалиция. 

Петър Петров от "Възраждане" помоли ПП-ДБ да им пратят старите си плакати срещу ГЕРБ и ДПС, за "да може "Възраждане" да ги използва, "като сваля правителството". Тошко Йорданов от "Има такъв народ" призова "Възраждане" да подкрепят избора на Пеевски в конституционната комисия, за да "видят една чудна законодателна дейност". 

"Г-н Христо Иванов, нали искахте коалиционно мнозинство с ДПС? Дръжте се мъжки и приемайте подкрепата!", обърна се Тошко Йорданов към съпредседателя на "Демократична България". 

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че се радва на катарзиса, който групата на "Има такъв народ" са преживели в сравнение с 45-ото и 46-ото Народно събрание. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов каза, че конституционната комисия е "особена". Той заяви, че в това Народно събрание, както и в предходните, е станало ясно, че обществото възприема събирането на гласове в парламента с все по-голямо недоверие, което е една от основните причини за политическата криза. 

"Възможността тази комисия да възпроизведе доверие е много крехка. Затова трябва на нея да се гледа като аптека. (...) Не съм член на тази комисия, защото е отговорност на всички да пазим тази комисия от политически лидери", заяви Христо Иванов. 

По думите му траекторията на българската демокрация преди повече от 30 години е била определена от едно обстоятелство - протестите срещу възродителния процес, които са дали шанс да се надигне глас за демокрация в България. След това обаче Христо Иванов обяви, че ПП-ДБ "няма да могат" да подкрепят кандидатурата на Пеевски за член на конституционната комисия. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ изтъкна, че за конституционна реформа всъщност трябват 180 гласа, а не 160, от което следва, че трябва да се разговаря с абсолютно всички парламентарни групи.

Христо Иванов отново взе думата и каза, че сегашната ситуация очертава една безизходност - всички се обвиняват в корупция, докато не открият, че тези обвинения не могат да направят друго, освен да разрушат възможността за диалог. 

След гласуването Явор Божанков от ПП-ДБ взе думата и в този момент "Възраждане" станаха от местата си и наобиколиха трибуната. Стана хаос и се наложи председателят на НС Росен Желязков даде 20-минутна пауза, въпреки че последната точка от дневния ред току-що бе приета.  

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2400

  5

  Кирето

  08.06 2023 в 07:41

  Лидерите на ПП-ДБ гласуваха с "въздържал се" при избора му за член на ресорната комисия в пленарната зала

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2023/06/07/4492913_peevski_shte_pishe_konstitucionnite_promeni

  3000

  4

  ilian7811

  07.06 2023 в 17:22

  Дебелия ги е хванал за т0пките яко и няма мърдане.
  За това се държат като шизофреници.
  Тъпото е, че ни мислят за австралопитеци.
  Не си дават сметка, че дори и човек с два грама мозък, няма да им се върже.
  На следващите избори Тошко лапне водица.
  Избирателите на ИТН не са като тези на копейката и сидера.

  145

  3

  Джендо Джедев

  07.06 2023 в 15:14

  "Действително - ако "Възраждане" бяха гласували против или се бяха въздържали, Пеевски нямаше да стане член на комисията."

  И в същото време "Цончо Ганев от "Възраждане" обвини "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), че "лицемерието им е лъснало". По думите му ПП-ДБ са направили коалиция.". Ами... изрожденци, сър!

  По-нататък още един пример за шизофрения:

  ""Продължаваме промяната - Демократична България" гласува против, а ИТН - "за"., а в същото време Тошко Африкански се проявява: "Тошко Йорданов от "Има такъв народ" призова "Възраждане" да подкрепят избора на Пеевски в конституционната комисия, за да "видят една чудна законодателна дейност"."

  А бе, кой ги вкара тия палячовци в Парламента? На техния фон Баце почва да ми става симпатичен!

  1940

  2

  Муню

  07.06 2023 в 14:30

  Мдаа, Разграждане помогна на Пеевски да влези в комисията!!!
  Копейкинова мишка. Даже и за плъх, вече не става!

  4038

  1

  Moirae

  07.06 2023 в 14:22

  И на копейката и на дебелия парите идват от едно и също място.
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС