Сергей Станишев: Само социалистите могат да променят България и Европа

OFFNews Последна промяна на 16 май 2019 в 11:23 1874 2

Мислете за вашето бъдеще и бъдещето на вашите деца. Гласувайте на европейските избори с №18 в бюлетината за БСП. БСП е силата на промяната в България, а европейските социалисти са силата на промяната в ЕС.

Това заяви президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от "БСП за България" Сергей Станишев пред БТВ. Той добави, че е забавно, когато ЕНП, които управляват Европейската комисия поне от 25 години, говорят за промяна. Лидерът на европейската левица коментира, че ако са искали промяна, ЕНП са можели да я реализират.

"Европа се нуждае от социална промяна, хората я очакват. Затова се стремим към прогресивно лявоцентристко, проевропейско мнозинство в ЕП около ПЕС, като най-голямата политическа сила", категоричен бе Станишев.
"Европейският социален стълб тръгна от Гьотеборг по инициатива на шведския премиер социалдемократ Щефан Льовен. По настояване на социалистите, това се превърна в реална политика и позиция на ЕП", коментира още Сергей Станишев. И заяви, че имаме новина, когато десницата се опитва да си го припише. Той се аргументира, че основният проблем на доминираната от ЕНП Европейска комисия е политиката на орязване и ограничения. Кандидатът за евродепутат, добави, че търсейки изход от икономическата криза, десницата се е фиксирала върху това, че целият проблем е в държавния дълг. "Истината е, че тази криза бе създадена от финансовия спекулативен капитализъм, който взриви финансовата система. Тогава ЕК, доминирана от ЕНП, каза, че всяка държава трябва да ореже максимално своите разходи, за да ги приведе в ред. Безспорно е, че трябва да има ред в бюджета, но бе направено толкова насилствено, че социалната тъкан на редица страни бе разкъсана", категоричен бе президентът на ПЕС.

Той заяви, че тази политика е нанесла огромни щети в доверието към ЕС, защото вместо да бъде съюз, който създава надежда и по-добър живот за всеки, се е превърнал в наказателен и от там идва ръстът на националистите.
Сергей Станишев каза още, че преразпределението и насочването на ресурсите от ЕС трябва да бъде в подобряването на жизнения стандарт на хората и това е целта на социалистите. Той заяви, че Европа се нуждае не от пакта за стабилност, наложен от ЕНП, а от пакт за устойчиво развитие, който включва финансова стабилност и социално развитие, защото хората живеят бедно. Станишев припомни, че в края на мандата му като премиер държавният дълг на България е намалял от 30% на 14% от БВП. "Оставихме на първия кабинет Борисов 8 млрд. лв. резерв. Наред с това, пенсиите бяха увеличени с над 80%, увеличихме и минималната и средната заплата в България", припомни още кандидатът за евродепутат. Той добави, че след толкова години управление на Борисов, в България делът на работещите бедни е нараснал от 6,5% на 10%. Президентът на ПЕС коментира, че 42% от българите живеят или под прага на бедността или в тежки материални лишения, по данни на НСИ. "Темпът на догонване в доходите на българите трябва да се ускори, затова най-голямата опасност за България е Европа на няколко скорости. Българските евродепутати трябва да се стремят да бъдем в ядрото на ЕС, а не в неговата периферия. Механизмите за приемането ни в еврозоната, неприемането ни в Шенген също е двоен стандарт, какъвто има при храните. Това е пълно безобразие", категоричен бе той. 

Във връзка с оставките в правителството заради съмнения за корупция Сергей Станишев коментира, че корупция има навсякъде, но в България тя е много по-широкоразпространена и окопала се. "Трябват системни мерки за борба с корупцията и основно внимание към разходването на европейските, но и на всички публични средства. Европейските средства са израз на солидарност към новите страни, които са по-изостанали. Вече 12 години сме член на ЕС и при тези десетки милиарди левове, които се изляха в България, би трябвало сме много по-близо до стандарта на ЕС", коментира още той. Станишев заяви, че това не е така, защото много от тези средства се отклоняват в частни ръце и хората го усещат. Той добави, че Европейската прокуратура е добра стъпка за решаването на много проблеми и тя трябва да започне да функционира още от следващата година. 

"Хората са отчаяни и обезверени по отношение на политиците, но виждат, че това, което се случва в ЕС, засяга техния живот, работните им места и стандарта на живот в България. Пример за това е битката ни по пакета "Мобилност", каза още Сергей Станишев. Той добави, че трябва да се научим да отстояваме интереса си последователно и със системна работа. "Най-голям интерес за най-бедната страна в ЕС, каквато за съжаление е България, е Европа да се обърне в социална посока. Това може да стане с Европейския социален стълб, превърнат от социалистите от прокламация в план за действие с Младежка и Детска гаранция и общоевропейска политика за увеличаване на доходите", категоричен бе Станишев. Той добави, че когато десните обвиняват социалистите, че само харчат, трябва да припомним, че ПЕС е започнала няколко инициативи, които могат да донесат много постъпления в европейския и националните бюджети. "Инициирахме данък върху големите корпорации, които имат приход по-голям от БВП на България, а плащат данъци по-малки от една средна фирма. Доказали сме, че когато искаме да направим нещо социално, първо осигуряваме финансовия ресурс за него", добави Сергей Станишев. Той коментира, че над 850 млрд. евро годишно не влизат в бюджетите на страните членки заради избягване на данъчното облагане. "Огромните корпорации, които избягват да плащат данъци, трябва да ги плащат в страните, където работят", заяви още Сергей Станишев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2300

2

квазимодо

16.05 2019 в 16:25

Тази попара вече сме я сърбали. Половин Европа я оправяха 45 години. Видя се какво стана. Какво им става на тия социалисти, чавка ли е изпила акъла им. Но ще има и гласуващи за тях, това е трагедията на 21 век. Къса памет ли, свещена простота и тъпота, злоба към нормалните ли - не е ясно. Май и трите.

10824

1

случайно прочетох

16.05 2019 в 14:13

... и съвсем да я довършат и България и Европа!