Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сачева ще се кандидатира за депутат в листата на ГЕРБ

OFFNews 27 януари 2021 в 19:11 3085 1

Ще участвам в изборите. Избирането на район не става по личен избор, а по номинация. Очакваме в момента да премине процесът по номинации и вероятно ще можем да съобщим не само моята, но и на всички останали. Имам номинации в различни райони, включително от Добрич, но и не само. Работим заедно в един екип с останалите колеги. В момента се опитваме да отговорим на нуждите на хората заради кризата, а след това ще говорим за избори - ще имаме достатъчно време, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред бТВ. 

"Най-силният ми мотив да стана депутат от ГЕРБ е възможността да правя нещата, които ви казах и да ги правя в този мащаб, в който ги съобщавам пред вас. Няма друг начин да бъдеш полезен на хиляди хора и да правиш мерки, които да се отнасят до хиляди хора, освен ако не участваш в политиката. Работила съм и в гражданския, и в частния сектор. Мащабът на това, което можеш да направиш, така че да бъдеш полезен, може да се реализира само през реалната политика", добави тя.

За днешния протест на ресторантьорите пред Министерски съвет, които настояват да отворят на 1 февруари, а не на 1 март, Сачева обясни, че се проявява разбиране към това, което се случва, защото ресторантьорите са едни от най-засегнатите, но мерките към тях са най-преференциалните: 

"За тях е мярката 80/20, мярката за затворените бизнеси "Запази ме" - 24 лева на ден, беше намалено ДДС-то, бяха отменени изискванията на Н-18. Този сектор винаги е бил важен за нас и сме обръщали внимание на това, което чуваме от браншовите организации. Включително направихме така, че по мерките 80/20 и 60/40 да може да се кандидатства, без да са платени данъци и осигуровките, а само да декларираш, че ги дължиш."

По думите й никога не е отричано, че по мярката "Запази ме" и по мярката, свързана с 20% от фиксирания оборот, има забавяне:

"При нас, в Министерството на труда и социалната политика, се дължи на това, че този път изплащаме компенсации на работници и служители. В момента са кандидатствали 8 000 работодатели за 42 000 работници, а е платено на 39 000 души. Ако кандидатстваха само работодателите, щяхме да обработваме 8000 документа и щяхме да имаме 8000 платежни нареждания. Имахме множество сгрешени данни, банкови сметки и документи, които не бяха представени в срок."

Според Сачева именно в това може да е грешката - "трябваше да продължим да даваме компенсациите на работодателите".

Тя добави, че в момента всичко е "наваксано" - 10,6 млн. лева са платени към днешна дата за 39 000 служители. До края на месеца всичко за ноември и за декември ще бъде изплатено.

"В бюрата по труда работят 2000 служители, които в някои случаи трябва да обработват по 1000-3000 документа на ден. Това натоварване е безпрецедентно и за нашата система. Винаги сме призовавали за разбиране. За мярката от 20% от фиксирания оборот към днешна дата са платени 22 млн. лева, като 19 млн. лева са платени именно на ресторантьорите", заяви тя. 

За отворените хипермаркети министърът обясни, че "когато става въпрос за големи данъкоплатци, каквито са големите хипермаркети и МОЛ-овете, те нямат достатъчно мерки за компенсация". "Ние сме ограничени от страна на Европейската комисия за това кого можем да подкрепяме. Големите данъкоплатци нямат никакви мерки освен 60/40. За тях няма как да се приложи мярката за затворени бизнеси", категорична е тя. 

Неприятно е това, че обществото непрекъснато се разделя. Не бих искала да виждам ресторантьори срещу лекари и лекари срещу ресторантьори, защото кризата рано или късно ще свърши и ние отново трябва да живеем заедно, подчерта Сачева. 

Ресорният министър обясни и за добавките от 50 лева към пенсиите. По думите й не е взето решение за отпускането им и през април, но вероятно това ще стане, тъй като парите се отпускат заради извънредната епидемична обстановка, която се удължи до края на април. "През април ще бъдат отпуснати и 120 лева на 392 000 пенсионерите, които имат пенсии между 300,01 лева и 369 лв., което е линията на бедността. Те ще бъдат подкрепени с пари за хранителни продукти", заяви Сачева. Тя обясни, че 50-те лева се отпускат, защото 56 лв. е средният разход за лекарства и профилактика и те имат нужда от тях.

За Националния план за насърчаване за заетостта министърът на труда обясни, че това е план, който се приема всяка година, като за първи път от 10 г. се увеличават средствата по него с 10 млн. лева. "15 000 души ще бъдат назначени по него - това са хора, пострадали от кризата, без квалификация, млади, които нито учат, нито работят", подчерта Сачева. 

Важно е да кажа, че хората, които получават компенсации, трябва сами да заплащат своите осигуровки, защото ако три месеца поред не плащат здравните си осигуровки, могат да бъдат лишени от осигурителни права, припомни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews