Реформаторите на среща с Борисов в централата на ГЕРБ (обновена)

Ивайло Анев 21 октомври 2014 в 18:17 2654 8

Снимка Ивайло Анев

Лидерите на Реформаторския блок влизат на тайната среща с ГЕРБ.

Ръководството на Реформаторския блок проведе тайни и продължили до късно вечерта преговори с Бойко Борисов в централата на ГЕРБ.

Петимата лидери влязоха в сградата на НДК, където е офиса на партията точно в 18 часа, видя репортер на OFFNews.

Срещата бе част от цяла поредица разговори за коалиция, която ГЕРБ и РБ ще проведат в следващите дни.
Очаква се утре и вдругиден Бойко Борисов и Меглена Кунева да имат среща и в Брюксел, на която вероятно ще има и представители от Европейската народна партия.

Официалният повод за посещението в Брюксел е молбата на ръководеното от Кунева Движение "България на гражданите" да стане член на ЕНП.

За да стане това е нужно съгласието на ГЕРБ, като най-голяма партия в България от семейството на ЕНП.

По неофициална информация ГЕРБ вече са обещали да не пречат на приемането на ДБГ в партията.

Обновена към 20:44 часа:

Бяхме на работна среща по покана на Бойко Борисов, заяви Радан Кънев след посещението на лидерите в Реформаторския блок в централата на ГЕРБ.

Кънев уточни, че на поканата са се отзовали всички лидери на партиите, които съставляват Реформаторския блок:

Постигнахме напредък. Естествено, че разговорите ще продължат, но ГЕРБ имат своите консултации с другите политически сили, към които са поели ангажимент. Ние ще изчакаме тези консултации, след което ще започнем сериозни преговори по секторни политики, заяви Кънев и подчерта, че Борисов е присъствал на разговора.

Това не са преговори, това са политически разговори, посочи лидерът на ДСБ.

Не сме обсъждали вариант правителство на малцинството. От гледна точка на Реформаторския блок правителство с участието на БСП също е извън обсъждане, категоричен бе Кънев.

Категорично никакви персонални въпроси, свързани с правителство, не са обсъдени, заяви още Радан Кънев.

Той потвърди, че е обсъждан вариант за участие на Патриотичния фронт:

Принципно е обсъждан като един от добрите варианти за мнозинство и правителство, каза лидерът на ДСБ.

Обсъждахме и възможността АБВ да подкрепя определени политики, коментира Кънев по отношение на АБВ.

Кунева: Изяснихме голяма част от въпросите

С останалите лидери на Реформаторския блок бяхме на среща с ръковоството на ГЕРБ. Изяснихме голяма част от въпросите, които не намериха отговор на първия кръг консултации. Мисля, че направихме крачка напред към стабилизиране на политическата обстановка в страната, обяви във Facebook лидерът на ДБГ Меглена Кунева.

Подкрепа дават всички партии, които са членове на ЕНП. Утре имам срещи преди тази на върха на ЕНП, каза Меглена Кунева на въпрос дали ГЕРБ ще подкрепи членството на Движение България на гражданите в ЕНП.

Неколкократно съм обяснявала, че има смисъл да се прави стъпка в тази посока тогава, когато сме част от една от трите видове власти, в този случай на парламентарната. Хубаво е да знаеш, че няма партия, която е член на ЕНП, да възразява за членството на друга, която иска това в момента, каза още Меглена Кунева.

Бъчварова: Една крачка напред към коалиционно споразумение

Надявам се, че направихме поне една крачка напред към коалиционно споразумение, заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ след срещата с Реформаторския блок

По думите на Бъчварова намерението на ГЕРБ е да направи правителство на базата на разбирателство по основните политики.

Тази среща беше проведена в бърз порядък след решението на върховния форум на ГЕРБ да проведе консултации с четири от политическите сили в НС, каза тя.

Поканихме представителите на Реформаторския блок, считайки, че имаме най-малко различия с тях. Проведохме разговор, който уточни позициите ни по въпроси, по които досега нямахме пълна яснота, добави Бъчварова.

Не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, но на този етап изяснихме позициите си, посочи тя и допълни, че в такъв кратък блиц формат ще проведат срещи с останалите политически формации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови