Радев за президентския пост: Ако не се чувствам готов, не излитам

OFFNews 16 август 2016 в 14:10 6508 8

Радев за президентския пост: Ако не се чувствам готов, не излитам

Ако не се чувствам готов, не излитам. Така командирът на ВВС в оставка генерал-майор Румен Радев коментира номинацията му за президент от структури на БСП в страната. Той даде пресконференция, на която изложи състоянието на бойната авиация, след като от близо две години е в задочен спор с министъра на отбраната Николай Ненчев. 

Пред журналисти Радев направи уговорката, че няма да коментира политически теми. В отговор на въпрос дали е готов да стане главнокомандващ на Българската армия той заяви, че няма да прави политически изказвания, но посочи, че е човек, който обича предизвикателствата и се готви за тях.

„Не забравяйте, аз не съм издигнат за президент. Ако ме издигнат, тогава съм готов да отговоря на всякакви въпроси“, посочи той.

Бившият шеф на бойната авиация заяви, че никога не е бил против съвместна охрана на въздушното пространство с други държави. Той се позова на свои интервюта и докладни до министъра на отбраната. "Никъде в никой документи и никакво устно мое изявление, аз не съм изявявал позиция, че съм против съвместната охрана на българското въздушно пространство заедно с нашите съюзници", каза той.

„Все пак с министъра на отбраната се разминахме по начина на реализация на тази въздушна охрана“, каза ген. Радев и уотчни, че става въпрос за това дали как в мисията Air Policing ще бъдат включени нашите пилоти. 

От обясненията му стана ясно, че съществува концепция за съвместно изпълнение на мисията, която е утвърдена от министъра на отбраната. Генералът обаче отказал да съгласува документа. Миналата седмица пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че такава концепция няма

Според Радев концепцията е "унизителен документ", защото приравнява страната ни до държави като Прибайлтийските, които нямат собствена авиация. Според него с това се създава впечатление, че нашата държава няма воля за развитие на собствени отбранителни способности. „От всички държави със собствена изтребителна авиация в НАТО единствено България е депозирала документ, с който кани съюзни държави за съвместен Air policing срещу заплащане“, каза той и посочи, че за него тази концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор.

Той посочи, че първото разминаване с министъра на отбраната по въпроса е било относно необходимостта от дефиниране на понятието съвместна охрана в чл. 130 от Закона на отбраната и въоръжените сили и добави, че е предложил текстове, които да гарантират оцеляването и бъдещото развитие на изтребителната авиация.

„Разминахме се и по втория въпрос - за нашата финансова ангажираност“, посочи ген. Радев. Той отбеляза, че въпреки дебатите и писмените му становища, концепцията е била утвърдена от Комисията по отбрана на 23 февруари тази година. „За щастие нашият национален военен представител прояви здрав разум и е предложил финансовата част на тази концепция да не се предоставя на съюзниците“, посочи ген. Радев. По думите му, това е било добър знак и е създало в него впечатлението, че този проблем е овладян. Той посочи, че тайно Министерството на отбраната е изпратило на съюзническа държава покана с цялата финансова част на концепцията и обясни, че в командването на ВВС се е разбрало на 14 юли.

„Искам да заявя много ясно - нямам нищо против военновъздушните сили на която и да е съюзна държава. Нямам особено нищо против полските военновъздушни сили“, посочи той и обясни, че са организирали две съвместни и много ефективни учения. „Не мога да проумея факта, че ние ще плащаме за подготовката на полските летци, които летят около три пъти повече от нашите. Факт е също, че от всички държави, които имат собствена авиация, България е най-бедна“, посочи ген. Радев и отчете още, че от всички държави членки на НАТО единствено България предлага съвместен Air policing срещу поемане на разходите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11996

8

Radoslav Todorov

17.08 2016 в 00:22

Зад генерала стоят четирите основни русофилски партии. Дончева и Кадиев не са с тях. Русофилските партии искат да ни вкарат в орбитата на Русия. Гражданите на всички държави в тази орбита (и Евразийския съюз) живеят в мизерия. В Русия е същото, но тя се „крепи“ все още само защото е най-богатата на природни ресурси държава в света. До една година парите й в хазната ще свършат, въпреки че Путин вече оряза тройно пенсии и заплати, и ще извади канчето за помощи, защото ще се задържи цената на петрола (шистовата революция и китайското ик.забавяне)!

20374

7

Стринка Минка

16.08 2016 в 23:24

Малко милиционесрски изказ. Едно време на камионите отзад пишеше - неуверен не изпреварвай.

12256

5

Stamboloff

16.08 2016 в 18:14

Хубаво заглавие и аналогия. Само някой да напомни на генерала, че не излита, а пада . Русофилията комбинирана с Първанов на гърба много тежи. Ами ако нещата в президентството станат деликатни и трябва да се избире между Русия и НАТО, ти пред кого ще си подадеш оставката, генерале - натовец? Щото пак ще трябва да се бяга.

17898

4

кикимора

16.08 2016 в 15:56

Имаме притеснения че с паршут дойде и парашут ще си иде.

7506

2

Е има си хас да излетиш ако не си готов!!
Нали затова искаме други да летят и да ни пазят? Щото ти не си готов.

Все още не разбирам защо ни занимават с тоя. Нали не е кандидат?

15614

1

OTBPAT

16.08 2016 в 14:40

Ще си останеш на пистата май...
 
X

Да помогнем на украинските деца!