МО скри рапорта на Радев заради имената и поста му

Генералът в оставка ще направи първото си изявление пред медии във вторник

Юлиан Христов 15 август 2016 в 13:50 7436 1

Военното министерство скри рапорта на Радев заради имената и позицията му

Снимка БНР

Министерството на отбраната отказа да оповести рапорта за напускане на шефа на Военновъздушните сили в оставка и спряган за кандидат-президент на БСП ген.-майор Румен Радев.

Мотивите, с които ръководеното от министър Николай Ненчев ведомство отказва достъп до рапорта, се заключават най-общо в това, че името и служебната позиция на летеца не са обществена информация. "Исканият документ представлява лично изявление на физическо лице, в което се съдържат лични данни - имена, служебна позиция, кадрови данни", се посочва в отказа, въпреки че и към този момент на интернет страницата на МО може да бъде прочетена биографията на Радев, както и основни кадрови и биографични данни за него - летателна информация, израстване в йерархията по години и звания, позициите, които е заемал от 1987 г. до назначаването му за командир на ВВС.

В отговора на МО на запитване на OFFNews се дава и дефиниция за обществена информация, според която тя трябва да дава възможност на гражданите "да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти", каквито като второстепенен разпоредител с бюджетни средства се явяват именно и ВВС.

Няма обаче никакви законови пречки генерал Радев сам да оповести съдържанието на рапорта си, ако самият той реши. Към момента обаче той не е предприел подобни действия.

Така непотвърдена все още остава например информацията, че мотив за напускането на Румен Радев е несъгласие с политиката на министерството спрямо ВВС и твърденията, че се върви към ликвидиране на бойната ни авиация. Отказът за достъп до рапорта остава без отговор въпроса съществува ли концепция за съвместна охрана на въздушното пространство, която не е съгласувана от Радев, но е утвърдена от министъра на отбраната. Според информацията, с която OFFNews разполага, в рапорта е записано, че концепцията е "унизителен за българските ВВС и България документ, с който се приравняваме към Прибалтийските републики, нямащи свои военни авиации". Военният министър отрече съществуването на подобна концепция, но не скри, че НАТО стимулира съвместния Air Policing

Второ разминаване, което явно няма да бъде да бъде разрешено, е твърдението на Николай Ненчев, че мотивите в рапорта били свързани с промените в Закона за отбраната. С тях се позволява съвместна охрана на въздушното пространство, но те бяха факт в началото на годината. 

"Там има само един основен мотив – несъгласие с решение на Народното събрание, което мен лично ме плаши. Всеки трябва да спазва законодателството такова каквото е... Решенията може да се оспорват от политиците, но не би следвало да се оспорват от генералитета, защото това вече е много сериозно нарушение", каза тогава Ненчев. 

Непроверими остават и спекулациите в руски медии, непосредствено след новината за напускането на Радев, за това че съвместна охрана на въздушното ни пространство заедно със съюзнически изтребители ще доведе до "пълна загуба на суверенитет" и че полски пилоти изцяло ще заменят българските. Непроверима ще остане и информацията за това дали Радев е сравнил подписването на въпросната концепция с Ньойския договор.

Междувременно днес стана ясно, че Румен Радев ще даде пресконференция във вторник, на която ще "представи мотивите си за напускане редовете на Българската армия и ще говори за реалното състояние на българската изтребителна авиация."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

1

66

15.08 2016 в 16:07

бат'сали и подобни нему шебеци са законотворци в Народното събрание.
В българската политика преоблядават бат'сали-тата!
Генерала не е оспорвал решението на бат'сали-тата!
Генерала просто е сиктердосал бат'сали-тата!