Радев: Смяната на Янев е риск, отговорността е на управляващите

Ружа Райчева 28 февруари 2022 в 14:29 9996 13

Снимка Архив

Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес.

Това заяви президентът Румен Радев в позиция, изпратена от прессекретариата на държавния глава. По-рано днес премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев и допълни, че тя ще бъде гласувана от Народното събрание утре на извънредно заседание.

Според Радев "в избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес".

Публикуваме пълния текст на позицията на президента: 

"Скъпи сънародници,

След броени дни ще отбележим нашия национален празник. На българска земя почиват костите на хиляди руски и украински войни, които воюваха рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и загинаха за свободата на България. Затова сегашното братоубийство е особено болезнено за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни.

Нужни са солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия. Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет.

Във връзка с това президентите на държави от Източна Европа излязохме с общ призив към ЕС да се даде ускорена европейска перспектива на Украйна чрез предоставяне на статут на страна-кандидат за преговори за членство. Украйна има право на съществуване и на бъдеще в обединена Европа.

Не трябва да си правим никакви илюзии: последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост. Енергийната криза ще се задълбочи. Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние.

Нужни са изпреварващи решения. Очаквам правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза: от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет. Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите. Необходими са енергични действия за изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния КСНС за развитие на Въоръжените ни сили и укрепване на отбранителния капацитет на страната. За създаване на необходимите условия за засилване на колективната отбрана при влошаване на средата за сигурност.

Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес.

Очаквам да продължат усилията за евакуация на нашите сънародници от Украйна и за тяхното устройване в България. Искам да благодаря на всички общини, фирми и граждани, които предлагат подслон, храна и работа на бедстващите хора.

Българите винаги сме били толерантни и съпричастни и този тежък момент отново показва зрелостта на нашия народ.

Вярвам, че тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-3300

14

bgp

28.02 2022 в 16:51

Грешиш .... но не само по предположенията ти , утре това което съм написал ще е горчив факт .... коалицията ще бъде обругана в парламента !!

Нима това е нужно на коалицията ?

Решиха тежките проблеми с Мафията , с ПРОСТАКА , та взеха да си гонят министрите !!!!

Не бил казал това , бил казал онова ........ оооооо това да ни е проблема ...... ПРЕСТЪПНИКГЕШЕВ , блокира държавата , подигра се с Кирил Петков ...... той взел да гони министрите си ..... че те са му главния проблем !!!!

Ако интелигентен мъж като Стефан Янев ви е проблема , че не можете да се разберете ......... да ви имам проблемите !!!

-8580

11

bgp e новия профил на zuljin. Създаден вчера и поства руска пропаганда.

-3300

10

bgp

28.02 2022 в 15:29

Кирил Петков , сам доброволно се подложи на риск , той , правителството и коалицията да се изтърпят на поредната парламентарна гавра , която ще трябва да изслушат утре в парламента !!!

гербо-комунистите няма да са там, в парламента , с конструктивно поведение , те ще са там , за да се подиграят на слабостта им прегазвайки истината !!!

Мафията , ще ги залее с помия от всички страни , ще ги окъпе с фекална маса , приготвена им от тоалетната на Диктатора в Банкя !!!

ПРОСТАКЪТ ще ви се подиграе за пореден път ..... назидателно !!!

-8580

9

Току що рублата падна под 1 стотинка. Тоалетната хартия е по скъпа.

5827

7

pisnamiotmutri

28.02 2022 в 15:12

Е че правителството откъде да знае, че Путин ще реши да убива хиляди украинци и че ще е риск да имаме слуги на Русия в управлението? Думите на Руми са манипулативни. Риск ли е когато военен министър не желае да работи с НАТО? Да и ако искаме да сме в НАТО