Радев ще покани Путин у нас за 3 март

Идеята за връщане на казармата е добра, но сега няма как да се осъществи, смята президентът

OFFNews 09 юни 2017 в 19:19 14123 14

Снимка bTV

Президентът Румен Радев обяви, че ще публикува днес стенограмата от срещата за КТБ на 29 юни 2014 г. 

Това обяви Радев пред bTV, като уточни, че стенограмата ще бъде качена на сайта на президентската институция. 

Той подчерта, че Софийският административен съд не го е задължавал да публикува стенограмата, като допълни, че може да обжалва решението във Върховния административен съд, може да върне решението с други мотиви или да прецени възможността да оповести частично стенограмите. 

Радев допълни, че има резерви за публикуването на стенограмите. 

"Това са едни митични стенограми, в които се насажда убеждението, че ще лъсне за КТБ кой колко е крал. Нищо подобно, няма такава информация. 10 минути след края на нашия разговор стенограмата от 29 юни ще бъде на сайта. Премахнати са само имената на банки и финансови институции, различни от КТБ. Що се отнася до втората стенограма, моето решение е да не обжалвам. Предприел съм действия за декласифициране и ще преценя кога и дали да я оповестявам, защото първата стенограмата ще бъде тест за зрелостта на нашето общество дали заслужаваме прозрачност", коментира президентът. 

Според Радев истината за КТБ трябва да се търси в съда. 

"Искам да вярвам, че ще има виновни по казуса КТБ. Дано има. Все пак трябва да имаме доверие в българския съд, макар че има много какво да желаем от съдебната система по отношение на борбата с корупцията", каза той.

По думите му именно корупцията е един от основните проблеми в страната, затова трябва да има единен орган за борба с корупцията. 

Путин у нас за 3 март

Румен Радев заяви, че до момента не е канил руския президент Владимир Путин у нас за честването на 140 г. от Освобождението на България, а е имал принципен разговор с руския посланик по въпроса. Радев обаче допълни, че възнамерява да покани Путин у нас по време на предстоящата им среща. 

Според него България не трябва да третира никого като враг, а темата за покана на Путин у нас се е превърнала в "обсесия на изпаднали шепа изпаднали от парламента депутати". 

По отношение на санкциите срещу Русия Радев отново посочи, че от тях няма ефект и те трябва да бъдат премахнати. Той обаче подчерта, че е трудно един човек да инициира отмяна на санкциите, като това е трудно дори за една държава.

Инцидентът в Черно море 

Радев изрази съболезнования на семейството, близките и колегите на загиналия при инцидента в Черно море пилот Георги Анастасов. 

По думите му е рано да се каже каква е причината за инцидента, това ще бъде установено от комисията, която се е заела с разследването. 

Но каквато и да е причината, мога да ви кажа едно – със сигурност знам, че екипажът има нальот, поне 3-4 пъти по-малък от стандартите на НАТО за минимално безопасния санитарен минимум, който е 180 часа в Алианса. Всички наши летци летят далеч, в пъти под този стандарт. Многократно и като командир на Военновъздушните сили алармирах, че летим опасно малко, заяви Радев. 

Връщане на казармата

Според президента идеята на военния министър Красимир Каракачанов за връщане на казармата е добра, но в момента няма как да се осъществи, защото няма средства за това. По думите му в момента е по-добре да се фокусираме върху професионалната армия. 

Спорът с Борисов за армията

Всички въоръжени сили са еднакво важни и трябва да се развиват хармонично. В 3-годишната бюджетна прогноза няма достатъчно пари за решението на всички проблеми, но има целеви средства за проектите за многоцелевите изтребители и многофункционалните патрулни кораби – около 2,3 млрд. лв. 

Радев обяви, че е предложил тези пари да се разсрочат за 15-20 години вместо да се дадат само за тези два проекта. 

Президентът подчерта, че спорът за купуването на изтребители според него е спор между авиатори и лобисти. "Последните искат да се освободим от сегашните самолети, защото са стари и да ги заменим с още по-стари, и то на цена като за нов самолет. Ето на това нещо те казват модернизация", коментира Радев и допълни, че жизненият цикъл на тези нови самолети ще изтече в периода, в който ние ще започнем да ги получаваме. 

Той подчерта, че по време на служебния кабинет не са били променяни параметрите за това кой самолет да бъде избран – „Грипен“ или „F-16“. Според него точно хората, които сега критикуват процедурата, са подписали как да се изпълянва, така че или не са я чели, или не помнят, или нищо не разбират. "

Ако питате мен - и трите наведнъж“, посочи Радев. 

Назначенията на кабинета "Борисов 3"

Радев увери, че отношенията му с премиера Бойко Борисов са делови и конструктивни. Все пак Радев посочи, че някои от назначенията на кабинета са предизвикали у него недоумение. 

Като най-скандално назначение той определи това на бившия главен секретар на МВР Георги Костов като шеф на Агенция "Митници".

Срещи за съдебната система

Президентът обяви, че идеята на шефа на ВКС Лозан Панов за вадене на прокуратурата от съдебната власт е алогична.

"Организирах тези срещи, защото дебатът за съдебната реформа е много полезен в нашето общество. Всички чакаме съдебната система да се превърне в тази, която ще гарантира справедливост, истинска война с корупцията. Аз не мога да бъда арбитър. Президентът има наистина ограничени правомощия", каза той.

По повод строежа на оградата на границата Радев посочи, че е станал свидетел на натиска върху командира на сухопътни войски, покойният генерал Нейко Ненов, и неговия заместник - сегашният началник на отбраната ген. Боцев, когато армията строеше оградата, като двамата са били и наказани.

"Не знам колко пъти ходиха до тази ограда Този натиск беше за това, че била се оскъпила и стигнала 250 хил. лв. на километър. Сега, когато цената на километър, и то за двуредова ограда, е 1 млн. лв., някой ще се извини ли на тези двама български генерали и да речем на семейството на ген. Нейко Ненов. Очаквам го – извинение", каза той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

14

Лопе де Вега

10.06 2017 в 20:01

Е защо не мога да гласувам?

Поздрав!

63994

9

Red or Dead

09.06 2017 в 23:43

@панелка, аз съм там, ти.....ТОЖЕ, скоро ще вденеш;)
Апропо,......“ от мое име не кани...никого..“““.......е точно туй е ваш ресор, както написаха колегите долу.......2% 'евроидиоти' вече почти 30 год. плямпате и мисирчите от името на БЪЛГАРИТЕ....
 
X

Да помогнем на украинските деца!