Радев: Парламентът много трудно ще навакса за три дни пропилените 3 месеца

Радев очаква час по-скоро македонските българи да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония

OFFNews 27 януари 2023 в 17:40 2103 3

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев

Парламентът много трудно ще навакса за три дни пропилените 3 месеца най-вече за ефективен механизъм за контрол на главния прокурор. Ако това наистина беше приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебати от самото начало на Народното събрание. Сега чуваме чанове - част от маскарадните игри. Силно се надявам това да не са маскарадни игри в парламента.

Това заяви президентът Румен Радев в Перник на фестивала "Сурва". 

Днес депутатите символично въведоха механизъм за разследване на главния прокурор. Приетите на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) обаче се оказаха само прах в очите. Приетите текстове трябва да бъдат обединени в общ законопроект, след изготвянето на който ще започнат да текат сроковете за предложения. Промените обаче ще си останат само символични.

Според Радев, когато депутатите са разбрали, че дните на парламента са преброени, изведнъж са се втурнали да решават този въпрос - всеки да покаже, че има желание, с може би тайната надежда, че няма да стане.

"Механизмът за контрол на действията на главния прокурор е фактор за отпушване на политическия процес в България. Той е неотложен като приемане. Ако всички политически сили имат за приоритет да се случи, имат една седмица да го направят - могат, ако искат", смята държавният глава.

Той очаква до разпускането на 48-ото Народно събрание на 3 февруари депутатите да приемат този закон. "Може текстът да е според, но е важна крачка. Най-сетне трябва да предприемем нещо. Надявам се, че парламентът поне в тази седмица ще работи изцяло в интерес на общественото, а не на кампанията", каза още той.

Румен Радев отново коментира случая с пребития секретар на българския клуб в Охрид Християн Пендиков, като го определени като "израз на десетилетна политика на насаждане на омраза към българите и към всичко българско". 

По думите му е изключително важно този път властите в Северна Македония да заявят ясно, че това е престъпление от омраза. "Не е битов скандал, не е криминален случай, а престъпление от омраза.  Защото ненаказаните и неиздирените много случаи на системен тормоз над хората с българско самосъзнание водят до такива случаи на физическо насилие и  ескалация", посочи държавният глава. 

В понеделник в Северна Македония ще заминат министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, председателят на ДАНС Пламен Тончев, посланикът на България Ангел Ангелов, за да поискат от македонските власти ясно да заявяват какви мерки предприемат, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни, както в една европейска държава, посочи президентът.

"По този критерий ще се водим, но за да се достигне до там, трябва много работа от страна на македонското правителство и институции, за която многократно съм призовавал - смяна на учебниците, на отношението на институциите към македонските българи", категоричен е Радев. 

Той припомни, че на два съвета в ЕС е бил "сам срещу всички" и е налагал вето, докато ЕС не прие, че това не е двустранен проблем и въпрос само за история и език, а въпрос за елементарни човешки права. 

Радев очаква час по-скоро македонските българи да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония. 

"Трябва да имаме консолидация на нашите усилия - да може тези партии и лидери, които призоваваха за вдигане на ветото, които се опитваха да заличат от общественото внимание тежкото положение на македонските българи, всички да се обединим и да се използват всички европейски механизми и тези в двустранната дипломация", посочи още той. 

Според него проблемът трябва да се реши веднъж за винаги. "Няма да се реши с двустранни отношения в икономиката, авиолинии и др. Това е необходимо, но недостатъчно. Има истини, които трябва да бъдат изречени. Има действия, които трябва да бъдат предприети", коментира Румен Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

27.01 2023 в 21:30

Продажен слуга на кремъл!

924

2

Diogen

27.01 2023 в 21:03

Лицемерен мръсник! Три години бяха пропиляни в България единствено заради неговите мръсни комбинации и амбицията му да дърпа конците на властта. Дано поне историят да отсъди правилно предателската му роля в размирното време.