Механизъм за разследване на главния прокурор ще има... символично

Йорданка Веселинова 23 януари 2023 в 14:31 5078 3

Архив

Снимка БТА

Иван Гешев

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) ще бъдат гласувани на първо четене в зала тази седмица. Механизъм за разследване на главния прокурор обаче ще има само символично. Причината - партиите нямат политическа воля да бързат с промените, които в най-благоприятния сценарий ще станат факт в 49-ото Народно събрание.

В петък БСП обяви, че връща мандата и няма никакво намерение да забави процеса до приемането на ключовите законопроекти по ПВУ и за съдебната реформа, сложена от Корнелия Нинова като четвърти приоритет на левицата. По-късно служебният правосъден министър Крум Зарков призова партиите да приемат промените в НПК и заяви, че президентът би забавил разпускането на парламента, но ако види политическа воля за започването на съдебната реформа.

В неделя зам.-председателят на НС Никола Минчев от ПП заяви, че депутатите биха дали ясен знак за желание за реформа, ако НПК влезе в зала още в сряда. Неофициално от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обаче коментираха пред OFFNews, че е по-вероятно процесът да бъде саботиран от останалите пет партии в парламента, а въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор на първо четене да се окаже само хвърляне на прах в очите.

В края на миналата седмица представители от ГЕРБ заявиха пред OFFNews, че НПК най-вероятно ще мине на първо четене в зала в малкото оставащи дни на парламента. През почивните дни представители от ГЕРБ-СДС коментираха в телевизионни участия, че законопроектът има нужда от сериозни редакции между двете четения. В този смисъл е възможно дори след символичното му приемане да се направи същият номер, с който реформата в КПКОНПИ бе бламирана - удължаване на срока максимално дълго - на 21 дни, с каквито 48-ото Народно събрание не разполага. 

5 партии бойкотираха реформата в КПКОНПИ

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че Крум Зарков твърде късно е внесъл законопроекта и забавянето се дължи на него. По думите ѝ членовете на правната комисия са направили всичко, за да разгледат законопроекта. 

Мнозинството в правна комисия обаче нямаше същия ентусиазъм за работа по въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, какъвто имаха по време на 18-часовото ноемврийско заседание, когато се прекрояваше Изборният кодекс.

Съдебна реформа, ама друг път: ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и БВ спасиха Гешев

Преди две седмици, когато НПК влезе за първо четене в зала, заседанието приключи в 20 ч., но без политически дебат и гласуване. Промените бяха отложени с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход". Следващата седмица промените бяха приети, но 7-те дни забавяне явно ще се окажат фатални за превръщането на текстовете в закон, както прогнозира Зарков.

Защо законопроектът е толкова важен?

Въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор е една от ключовите реформи за задействане на Плана за възстановяване и устойчивост и в концепцията за съдебна реформа.

22 закона за над 724 млн. евро: Какво трябва да свърши НС, за да получим парите по Плана

Всички реформи, заложени в Плана, трябваше да станат факт до края на 2022 г. В този смисъл 724 млн. лв. от ЕС за България остават под въпрос до приемането на всички законопроекти, част от които са ключови промени от съдебната реформа. Ако следващите избори са през април, то при добра воля промените биха станали факт чак през юни, а милионите евросредства ще се забавят с поне още няколко месеца.

По-важното е обаче, че именно промените в НПК се оказват от ключово значение за влизането на България в Шенген. Служебният министър на външните работи Николай Милков, а и президентът Румен Радев прогнозираха, че страната може да се присъедини към зоната без граничен контрол още на 1 октомври 2023 г. Разменната монета обаче остава въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Извънредно заседание на парламента с нищо извънредно в дневния ред

За утре е насрочено извънредно заседание на парламента. На финала на 48-ото НС обаче депутатите няма да се занимават нито с ПВУ, нито със съдебната реформа. Народните представители утре ще гласуват законопроект за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка и на нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество.

Ще се гласуват и промените в Закона за българския жестов език. Предвидено е и изслушване на служебния министър на външните работи Николай Милков. Освен това утре ще има и разисквания по питане към служебния министър на околната среда и водите Росица Благова за премахване на 9000 тона незаконни отпадъци в град Плевен и парламентарен контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

3

Того

24.01 2023 в 05:29

Няма как да се разреши ефективно разследване на главния прокурор, защото ако това стане, тогава шишини-шишаците ще трябва да се срещнат с бай Ставри.

800

2

Batze

23.01 2023 в 20:11

Всяка публична проява на свинеподобната зурла на Гешев е само пореден аргумент, че френолотията е истинска наука.

12135

1

borisboris

23.01 2023 в 18:53

Искам истински главен прокурор. Не свинска, крадлива, престъпна, тъпа, миризлива мутра!
 
X

Да помогнем на украинските деца!