Радан Кънев: Най-важният бастион на мафията е съдебната система (видео)

OFFNews 29 ноември 2015 в 11:33 6879 12

"Трябва да се анализира какво стои зад тези записи, кой ги е направил, някои интересни факти от тези записи, на които се обръща по-малко внимание, като паричните транзакции, както и цялостното съдържание на записите. Но за да влезем в това, трябва да излезем от повърхността, на която са техните реплики и да се сетим какво са те. Според медийни публикации и обвинения на хора, които са добре запознати със системата. Става дума за хора, които са в ядрото на най-тежката корупционна схема в българската съдебна система, около Софийски градски съд. Мога да потвърдя мнението на професионалната общност, че това е сърцето на паяка, на октопода - тази схема около Софийски градски съд. Това означава, че от момента, в който започна да се говори, през отстраняването и през повдигането на обвинения, ние непрекъснато сме във възможност, дай Боже, в началото на разплитането на най-мръсния чорап на съдебната система. Нишката от Софийски градски съд може да доведе до всякъде. А става дума за най-голямата, най-тежката и най-обществено опасната корупция в държавата - тази в съдебната система. Ние сме изправени пред възможността най-сетне, след десетилетия на тежки корупционни схеми, напълно тайни за обществото, но и напълно ясни, че ги има, които разграждаха тъканта на обществото, ние сме на път да разкрием цялата корупционна мрежа, ядрото на мафията в България, защото най-важната част на мафията, най-важният бастион на мафията е съдебната система."

Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев коментира пред bTV скандала с изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и уволнената съдия Румяна Ченалова.

"Какво брани Румяна Ченалова? Себе си или целия този мафиотски интерес, който е зад СГС. Моят отговор е вторият. Никой не е толкова смел да говори такива неща без огромен гръб зад себе си и да атакува по толкова рекетьорски начин", заяви още той.

Кънев отрече категорично версията, че той и Реформаторският блок се опитвали да "бутнат" главния прокурор.

"Не се опитваме да бутнем главния прокурор. Това е тежка лъжа. Нищо общо с истината. Никой от Реформаторите няма нищо общо с тази схема - нито аз, нито Христо Иванов, нито някой друг, нито общуваме с такъв тип хора (бел. ред. като Румяна Ченалова), но няма опит да се бутне главният прокурор, има опит да се рекетира главният прокурор през устата на тази жена, която е поставена в ъгъла като обвиняем член на корупционна схема в съда. Тя е като луд с картечница, т.е. може да прави каквото си иска."

Абсурдно е да се търси реформаторска връзка зад записите, бе категоричен съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев.

Активната положителна роля трябва да е на господин Сотир Цацаров трябва да изчисти името си, да докаже, че той не е играчът на задкулисието, да свали чадър от хора от ВСС, които, за разлика от него, са и да осигури независимо разплитане на този чорап, защото то ще доведе до върховни съдии. Това може би е начало на операция "Чисти ръце".

По думите му, за да да се случи това или трябва да бъдат приети предлаганите от Реформаторите промени в Конституцията, свързани със създаване на прокуратура по румънски модел, или "г-н Цацаров да делегира на друга личност, на която и той и обществото имат достатъчно доверие, пълно и независимо разследване на създаването на самите записи, на данните за подкуп за Янева и Ченалова, на съдържанието на записите, но много повече - на данните за корупция в СГС". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!