РБ излизат с позиция по "атаките на съдия Ченалова"

OFFNews 27 ноември 2015 в 16:39 5209 4

РБ излизат с позиция по

Близо месец след като изтече първият от поредицата записи по скандала "Яневагейт" от Реформаторския блок решиха да излязат с позиция по случая. Поводът обаче са "атаките на съдия Ченалова".

Днес Националното ръководство на ДСБ е провело заседание, в което е присъствал и правосъдният министър Христо Иванов. На заседанието са участвали и депутати от парламентарната група на Реформаторския блок и представители на други партии от блока.

На него е обсъдено "развитието на скандала, свързан с публичните изявления и атаки на съдия Ченалова и публикуваните в медиите записи".

Представителите на ДСБ ще препоръчат на Председателския съвет на РБ Блокът да заеме обща позиция. Председателят на ДСБ Радан Кънев и министърът на правосъдието Христо Иванов ще дадат нарочена пресконференция в понеделник, за която ще бъдете допълнително уведомени.

По-рано днес от ДПС определиха аферата като атака срещу премиера Бойко Борисов. За първи път предположения, че записите са направени и изнесени от съдия Румяна Ченалова, изказа главният прокурор Сотир Цацаров. Според самата съдийка обаче съществува "топла връзка" между Цацаров, Делян Пеевски и премиера Бойко Борисов. 

През седмицата стана ясно още, че високопоставен представител от ЕК е препоръчал временно оттегляне на Сотир Цацаров, докато прокуратурата извърши проверка по случая. Това беше категорично отречено от прокуратурата, която се позова на изявление на говорителя на представитеството на ЕС у нас, както и на шефа на службата, координираща говорителите в ЕК.

Последен за седмицата думата имаше премиерът Борисов, който заяви, че спира да коментира темата за "двете каки", защото всеки път, когато прави изявление, реакцията била: „Бойко каза еди какво си, Бойко каза еди какво си“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови