ВСС уволни Ченалова, дисциплинарка за Янева

OFFNews 19 ноември 2015 в 13:27 4927 9

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Румяна Ченалова на заседанието си днес.

Решението бе взето единодушно – с 22 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се". Само Камен Иванов си е направил отвод. 

Три предложения за налагане на наказание на Румяна Ченалова са обединени в дисциплинарното производство срещу нея. Едното бе провокирано от изявление на френския посланик Ксавие дьо Кабан по повод казуса "Белведере" в края на миналата година. Според петима членове на съвета Ченалова е демонстрирала предубеденост в становището си по делото "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт. Тя е забавила администрирането на жалбите по делото за фалита на две дружества, дъщерни на френска компания "Белведере", уточнява Правен свят. Ченелаво не е спазила сроковете по произнасянето по около 50 дела, като само по едно има близо година закъснение. 

Третото дисциплинарно производство бе образувано по предложение на правосъдния министър Христо Иванов. В хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков, с когото Ченалова подозрително често е работила, в министерството са открити нарушения, извършени от нея. Според правосъдния министър става дума за забавяне на производство, за нарушение на Етичния кодекс, за накърняване престижа на съдебната власт и за неизпълнение на други служебни задължения.

Всички тези производства бяха обединени в едно, а крайният резултат бе обявен днес – Ченалова бе уволнена. Самата тя не се яви, за да бъде изслушана, както заяви вчера, когато ДАНС й повдигна ново обвинение, свързано с делото "Соло". 

Срещу Ченалова остава висяща още една дисциплинарка. 

ВСС образува днес и дисциплинарно производство срещу бившата шефка на СГС Владимира Янева за скандала "Червей". В дисциплинарния състав влизат Соня Найденова, Юлиана Колева и Румен Боев.

След избухването на скандала около разработката "Червей" в началото на годината правосъдният министър Христо Иванов внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Янева и поиска уволнението й. 

На 19 март т.г. със 7 гласа "за", 7 "против" и четирима "въздържали се" ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу бившата шефка на градския съд. На 26 март Иванов внесе ново предложение до ВСС за образуване на дисциплинарка на Янева, на 9 април ВСС пак отхвърли искането. Министърът обжалва, а ВАС отмени отказа на кадровия орган с мотив, е че изясняването на фактите около случая "Червей" става в рамките на дисциплинарното производство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!