Quantcast

ВСС уволни Ченалова, дисциплинарка за Янева

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2015 в 13:27 4299 9

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Румяна Ченалова на заседанието си днес.

Решението бе взето единодушно – с 22 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се". Само Камен Иванов си е направил отвод. 

Три предложения за налагане на наказание на Румяна Ченалова са обединени в дисциплинарното производство срещу нея. Едното бе провокирано от изявление на френския посланик Ксавие дьо Кабан по повод казуса "Белведере" в края на миналата година. Според петима членове на съвета Ченалова е демонстрирала предубеденост в становището си по делото "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт. Тя е забавила администрирането на жалбите по делото за фалита на две дружества, дъщерни на френска компания "Белведере", уточнява Правен свят. Ченелаво не е спазила сроковете по произнасянето по около 50 дела, като само по едно има близо година закъснение. 

Третото дисциплинарно производство бе образувано по предложение на правосъдния министър Христо Иванов. В хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков, с когото Ченалова подозрително често е работила, в министерството са открити нарушения, извършени от нея. Според правосъдния министър става дума за забавяне на производство, за нарушение на Етичния кодекс, за накърняване престижа на съдебната власт и за неизпълнение на други служебни задължения.

Всички тези производства бяха обединени в едно, а крайният резултат бе обявен днес – Ченалова бе уволнена. Самата тя не се яви, за да бъде изслушана, както заяви вчера, когато ДАНС й повдигна ново обвинение, свързано с делото "Соло". 

Срещу Ченалова остава висяща още една дисциплинарка. 

ВСС образува днес и дисциплинарно производство срещу бившата шефка на СГС Владимира Янева за скандала "Червей". В дисциплинарния състав влизат Соня Найденова, Юлиана Колева и Румен Боев.

След избухването на скандала около разработката "Червей" в началото на годината правосъдният министър Христо Иванов внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Янева и поиска уволнението й. 

На 19 март т.г. със 7 гласа "за", 7 "против" и четирима "въздържали се" ВСС отказа да образува дисциплинарно производство срещу бившата шефка на градския съд. На 26 март Иванов внесе ново предложение до ВСС за образуване на дисциплинарка на Янева, на 9 април ВСС пак отхвърли искането. Министърът обжалва, а ВАС отмени отказа на кадровия орган с мотив, е че изясняването на фактите около случая "Червей" става в рамките на дисциплинарното производство. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.11 2015 в 16:43

кара-шлангова, няма време за теб. сори. имаш си мнение - ок. То е като задника ти. не си въобразявай, че всички го харесват и искат да го споделиш с тях.

19.11 2015 в 16:35

Както винаги няма съд и затвор ако те хванат само уволнение и излизаш в заслужена почивка да си харчиш милионите. Боко Тиквата също си чака реда. Но още го търпят миряните и Доган не му разрешава.

19.11 2015 в 14:22

И какво ще им се разследва на записите, господин Кънчоф, нима има още человеци с незнание относно тяхното призхождение? Много им се ще на талибаните да ги дъвчат още няколко седмици, ама нямаа. А Ченачова не я опраскаха, тя се самоопраска, а те само и биха шута.

19.11 2015 в 14:17

http://afera.bg/wp-content/uploads/2015/11/CAC56-602x452.jpg

ДО ВСИЧКИ, КОИТО ПОЛЗВАТ МАНИКЮРИСТКА! АКО НЕ ВИ ГОВОРИ ПОСТОЯННО ЗА БОЙКО БОРИСОВ – СМЕНЕТЕ Я!

19.11 2015 в 13:58


А КАКВО СТАВА С КУЧЕТО....ЗАЩО НЕ РАЗСЛЕДВАТ КАКВО Е КУЧЕТО ОТ ЗАПИСА......ТОВА Е ЖИЗНЕНО ВАЖНО ЗА НАС......ИСКАМЕ ИСТИНАТА ЗА....КУЧЕШКИЯ ЛАЙ......КАКВО НИ ДРЕМЕ ЗА ...ТАЗИ СВРАКА...КУЧЕТО.....ТАМ Е ЗАРОВЕН КЛЮЧА ЗА БАРАКАТА.....)))))))

19.11 2015 в 13:49

Боко говори на английски

http://goo.gl/SIWCYi

19.11 2015 в 13:48

Глупости!
Въобще не я опраска, а направо си я покри, за да не бъде разпитвана повече!
Отново ви приложиха номера "тия записи са НЕЗАКОННИ"! А с уволнението на тая спира и проверката. Горещия картоф е изхвърлен от ВСС!
Това се нарича "минимизиране на щетите".19.11 2015 в 13:44

Конгратюлейшъни на печелившите! В България винаги се отърваваш най-много с дисциплинарно наказание или уволнение.. и после си харчиш на воля. Приятно харчене!

19.11 2015 в 13:39

"ВСС опраска Ченалова".