Проф. Константинов: Ще има правителство с втория мандат, подкрепено от всички

Предстоят крах на световната финансова система и външна война. Последното, което ни трябва, е да се дърляме. Предсрочни избори през лятото са безумие - казва той

OFFNews 11 април 2021 в 09:47 10104 2

Проф. Михаил Константинов

Снимка БГНЕС, архив

Проф. Михаил Константинов

Ще имаме правителство, подкрепено от всички парламентарни сили в 45-ия парламент, излъчено от втория мандат, т.е. на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Прогнозата направи проф. Михаил Константинов в студиото на "Денят започва" по БНТ днес.

Според него сега ни трябва стабилно управление, защото "сме във война", каза той, визирайки пандемията, а и защото "това, което ни чака навън, също хич не е добро". Той даде да се разбере, че визира ставащото в Украйна и прогнозира възможна война, която няма да е малка. В прогнозата му фигурира и крах на световните финансови системи. Според него и доларът е "пред рухване", и други основни валути.

Ето какво каза проф. Константинов:

За машинния вот

"Това, което се случи във Велико Търново показа защо в Европа няма машинно гласуване. Машинно гласуват само град Брюксел и селата наоколо и селата наоколо. Това е по-малко от 1% от европейското население. ЦИК отмени машинното гласуване в Търново поради това, че имаше софтуерен проблем, който разместваше преференциите, тоест променяше изборните резултати. Ако там нямаше хартия, изборите във Велико Търново щяха да бъдат касирани - абсолютен срам, слава Богу, че не не се случи."

Според него "повечето хора не искат да гласуват с машини".

"27% от хората в секциите с машини гласуваха машинно. Удивително! Преди две години точно 27% избраха да гласуват с машини. Какво говори това? Повечето хора не искат да гласуват с машини."

Последното ми съображение срещу машинния вот бе, че "300 хил. българи не са пипали компютър". "Тия глупости за банкомати са ирелевантни. Ние не можем да лишаваме толкова хора от право на глас", каза професорът.

За тежестта на вота в чужбина

"Той донесе четири мандата. И друг път са били 4 - през 2013 г. Кой ги спечели? Партията на господин Трифонов спечели 3 мандата от чужбинския вот и Демократична България - 1 мандат. Кой загуби? ГЕРБ загуби 3 мандата и БСП - един мандат. ДПС имат толкова мандати, колкото биха имали без вот в чужбина."

Ще има ли правителство?

"Да" - бе отговорът на проф. Константинов - при това с 240 гласа". (...) "240 е метафора. Винаги някой ще отсъства, ще гласува другояче, но няма да има политическа сила, която да е яростно против." Според него "най-вероятно" ще има правителство с втория мандат, т.е. на "Има такъв народ", а не на ГЕРБ.

"В момента повтаряме добрата практика на Великобритания. Когато Великобритания е във война - многократно е била и всички войни, в които е участвала, е спечелила - там няма опозиция. Там моментално шефът на опозицията се назначава за заместник-премиер, правителството е общо и никой не си мисли да опозиционерства. Така беше и последната голяма война - Втората световна."

Защо война?

"Шегата настрана. В момента ни трябва единство и адекватно правителство, защото това, което ни предстои е страшно. Ние водим от една година война с пандемията. Пряко от вируса загубихме 13 хил. души. Съпътстваща смърт - 15 хил., тоест 30 хил. българи си отидоха през последната година, а можеха да не си отидат. Това ако не е война! Ние във Втората световна война дадохме 8 000 жертви, 20 хил. ранени."

(...)

Казвайки "война" обаче той се изразява не само метафорично, визирайки пандемията.

"Трябва ни правителство, което да ни изведе от това, което ни чака. Това, което ни чака навън също хич не е добро. Защо? Доларът е пред рухване и не само доларът, цялата финансова система ще рухне, защото в момента тя вади обществата от кризата, като печата пари. Когато се печатат пари, това води до хиперинфлация, унищожаване на спестяванията на хората и всенароден гняв. Това нещо наближава и обикновено се правят опити то да се тушира с война, за да могат виновните за тази катастрофа да кажат: "Вижте, има война". Така че една външна война също се оформя. Само това ни трябва в момента, ние да се дърляме вътре. Убеден съм, че българските политици ще бъдат на висота в поведението си, всичките и ще изведат България от много тежките неща, които ни очакват."

Война къде?

"Точно Черноморието е, където ще стават белите - казва той и в отговор на въпрос за Украйна продължава с: там вече тръгнаха. Това е такава рана, която не може да зарасне току-така. Световните финанси са пред рухване, в самата Русия положението не е розово и когато има тежки вътрешни конфликти, инстинктивното действие е да направим една външна война и да си решим вътрешните проблеми. Само че няма как войната да бъде малка. Това е проблемът. Който си мисли, че ще направи малка война, е сбъркал. Дай Боже да не стане."

"Колкото по-стабилни са отделните общества, толкова по-силни са съюзите. Ние сме член на НАТО. Ние сме едно щастливо поколение, не едно, а две. Ние не знаем какво е война. Няма нещо по-страшно от войната, така че всичко трябва да бъде направено и от малка България, и от големите държави, за да избегнем това, което в момента назрява. Ние трябва да дадем и пример, и да бъдем лоялни партньори. Спасяваме себе си и света."

За избори през лятото

"Това е безумно. Нали знаете кой ще гласува през лятото? През лятото в България не се правят избори. (...) Само Господ знае какво ще стане при предсрочни избори, но е меко казано безотговорно да се отива на нови избори. На нас ни трябва стабилно управление."

От значение ли е чия е властта за организацията на изборите?

"Българската изборна администрация работи много добре и който и да организира изборите, няма никакво значение. Което не значи, че по места няма нарушения. Местните барони си купуват гласове, там си върви алъш-веришът, но той върви при всяка администрация."

Проф. Константинов бе категоричен, че това, което е пуснато в урните, точно това е преброено, до последния глас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

2

Nick Ivanov

11.04 2021 в 13:03

Бай Мишо е доказан ятак на ГЕРП, вяра не му хващам. На мен ми изглежда по-вероятно да има служебен кабинет. И дано най-накрая разрешат онлайн гласуването (с електронен подпис), и да махнат мъртвите души. Басните на бай ви Михаля "как нямаме традиция", "не било сигурно такова гласуване" и пр. глупотевини са смешни. Значи банките, държавните институции признават за сигурни операциите с електронния ми подпис, само че за гласуване не ставал?

12022

1

Валентин Ненков

11.04 2021 в 10:58

Михаил Константинов е изключително вреден за демократичните процеси у нас. Той се е сраснал и е тотално зависим от статуквото, така че ще го брани с всички сили. Друг е въпросът, че не е ясно какво можем да очакваме от Слави и просто трябва малко да се изчака.