Продължаваме промяната няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ

Радев: Казах ви, че статуквото ще потърси своя реванш. ПП: Службите и съдебната система не му противодействаха

Ружа Райчева 31 октомври 2022 в 10:57 3726 0

ПП на консултации при Радев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

ПП на консултации при Радев

Продължаваме промяната няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. Това обяви съпредседателят на партията и бивш премиер Кирил Петков по време на днешната консултативна среща с президента Румен Радев.

"Вие си спомняте, че при връчването на първия мандат на края на миналата година, аз се обърнах към вас, че ако през първите 100 дни не направите решителни реформи за демонтаж на неуспешния управленски модел, то статуквото ще потърси своя реванш. Няма да припомням как се развиха следващите събития", заяви държавният глава пред придставителите на "Продължаваме промяната" (ПП).

Съпредседателят на ПП и бивш финансов министър Асен Василев отвърна на Радев, че добре си спомня разговора им и че тогава от ПП са използвали двете седмици между края на изборите и началото на Народното събрание (НС) за провеждането на публични консултации, така че да се излъчи редовен кабинет.

Според Василев последното редовно правителство е успяло да управлява България в много трудна ситуация и да постигне икономически резултати, които са едни от най-добрите в ЕС. Бившият финансов минситър е на мнение, че това се дължи на факта, че българският бизнес се е справил добре и че подкрепата с мерките не са били загубени работни места и конкурентноспособност.

"Започна реванш на статуквото, срещу което не само съдебната система, но и службите за сигурност не противодействаха адекватно. Ако се стигне до това ПП да реализира втория мандат, въпреки че българските граждани ни отредиха ролята на опозиция, ще трябва да се направят редица реформи в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да действа на всички опити за дестабилизация на правителството и да може подаде сигнали до съдебната власт за всички случаи на корупция", заяви Асен Василев.

В началото на срещата държавният глава заяви, че българските избиратели са отредили на ПП отговорна роля в 48-ото НС и важна роля в политическия дневен ред, но че отново не са заложили само на една политическа сила. Според президента това е ясен знак за всички, че е нужен диалог и усилия за намиране не ефективни решения, а не само "поредните предизборни обещания, зациклили в поредните избори".

"Напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни договорки. Въпреки това ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство", каза Румен Радев.

Бившият премиер Кирил Петков заяви, че за ПП водещ принцип е спазването на предизборните обещания. Той каза, че за ПП е приоритет подпомагането на българските семейства и че от огромна важност в момента е вдигането на минималната работна заплата.

"Всичко, което зависи от нас, за да приемем нужните закони по Плана за възстановяване и устойчивост ще срещнат изцяло подкрепата на ПП, както и нашата дългосрочна борба с корупционните проблеми в България и съдебната реформа", заяви Петков и добави, че първият законопроект, внесен от тях, е за промени по закона за КПКОНПИ.

Кирил Петков каза още, че ако се стигне до връчване на втория мандат на ПП, те ще бъде направят "абсолютно всичко прозрачно пред очите на всички" и повтори, че няма да правят безпринципни задкулисни договорки, с когото и да било.

Той заяви, че сега отговорността лежи на плещите на ГЕРБ като първа политическа сила, а на финала на срещата Асен Василев обяви, че "не става с лозунги и контактьори", тъй като позицията "контактьор" не съществува в българския политически живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови