Quantcast

Президентът връчва днес на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство

Юлиан Христов Последна промяна на 24 юли 2014 в 16:13 2343 0

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи днес на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство. Това е записано в Конституцията в случай на предсрочно прекратяване на мандата на правителството. 

Въпреки че партиите са заявили днес пред държавния глава, че нямат намерение да съставят ново правителство в рамките на 42 Народно събрание, президентът ще изпълни процедурата така както е разписана в Конституцията, без да се губи време и да се спази датата на обявените вече предсрочни избори. 

"Партиите декларираха, че в рамките на 42 НС е невъзможнов да се формира устойчиво мнозинство, което да излъчи работещо правителство", каза държавният глава, преди да връчи на ГЕРБ проучвателен мандат за състав на правителство.

"Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституциноната процедура, така че да бъде спазена договорената дата", каза държавният глава пред журналисти.

Ако ГЕРБ върнат мандата веднага, Плевнелиев ще го връчи на следващите две по големина парламентарни групи - Коалиция за България и ДПС. 

Утре президентът ще направи обръщение към парламента.

Държавният глава смята, че има три акцента, по които трябва да бъде постигнат консенсус между парламентарните партии и това какво трябва да направи Народното събрание до разпускането му. Един от тях е актуализация на бюджета. 

Ето и пълното изявление на президента:

Проведохме консултации с парламентарно представените политически сили в 42-ото Народно събрание. Днешните консултации са част от конституционна процедура по конституиране на правителството. След приетата днес оставка на Министерския съвет и преди връчване на мандата за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група президентът по Конституция провежда консултации с парламентарно представените политически сили.

И този път, както и през март 2013 г., поканих всички заедно, за да не допусна и капчица съмнение за каквито и да било договорки с една или друга политическа сила. Действам бързо и решително, защото така декларираха, че желаят политическите сили, но това иска и народът. Съжалявам, че партия „Атака“ не се отзоваха на моята покана. Очевидно това е начинът, по който те разбират и публично демонстрират отношението си към институциите и към конституционния ред в страната.

Участвалите в днешните консултации парламентарно представени политически сили декларираха, че в рамките на 42-ото Народно събрание е невъзможно да се формира устойчиво мнозинство, което да е в състояние да излъчи работещо правителство. В демократичните държави в подобна ситуация решението е избори. Датата на изборите е ясна – 5 октомври. Тя е плод на постигнатото между всички политически сили съгласие в рамките на Консултативния съвет по национална сигурност, както и последвалите консултации при държавния глава.

В основата на политическата стабилност е доверието. За доверие се работи, когато се поемат и се изпълняват поетите ангажименти. Затова се надявам заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена вече договорената дата за провеждане на изборите, а именно 5 октомври, както и на 6 август с указ на президента 42-ото Народно събрание да бъде разпуснато и да бъде назначено служебно правителство. Затова следващите действия ще бъдат осъществени без да губим време, но и така, че да остане възможност на 42-ото Народно събрание за последни, но важни и необходими решения, с оглед нестабилната и доста непрогнозируема ситуация в страната.

Още днес ще връча мандат на най-голямата парламентарно представена политическа сила, а именно ПП ГЕРБ. Ако те го върнат веднага, утре ще връча мандат на втората парламентарна група, а именно „Коалиция за България“. Третата парламентарна сила, която ще получи от мен мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-ото Народно събрание, е Движението за права и свободи.

Днес поставих пред парламентарно представените политически сили и въпросите, които според мен като минимум този парламент трябва да реши, преди да се разпусне. Те са само три на брой, но са от огромно значение за работата на следващите две правителства до края на годината, както и за нацията.

Първо - вече е ясно за всички, че е необходима актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Моля да бъде загърбено политическото противопоставяне, като необходимата актуализация на бюджета да се направи в интерес не на една или друга политическа сила, а в интерес на пациентите, в интерес на общините, за ускоряване на еврофондовете, а не фалиране на бенефициентите по оперативните програми, за отпушване на замразените плащания, за гарантиране на финансовата стабилност в държавата и т.н.

Моля да се актуализира държавният бюджет и за да се направи един обективен, не политически, а професионално-експертен, обективен прочит на приходите, на разходите, на дълга, на дефицита, на рисковете, които трябва да бъдат адресирани до края на годината.

Второ - необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, международни организации и финансови институции за външни заеми, за финансова стабилизация и социална защита.

Трето - поставих въпроса за състоянието, в което това Народно събрание ще остави най-важния регулатор, а именно Българската народна банка. Особено важно е през предстоящите месеци без парламент да имаме работеща Централна банка, която да бъде източник на доверие за цялата банкова и финансова система.

Решаването на тези три въпроса, вярвам, е неотложно и то изисква работещо Народно събрание и, разбира се, надпартийно и национално отговорно поведение, каквото очаквам от всички парламентарно представени политически сили оттук нататък в последните дни на това Народно събрание. Не бива да го отлагаме, не бива да разчитаме на следващото. Средата е динамична и аз вярвам, че политическите сили ще намерят решение по тези три въпроса. Планирам утре да направя и обръщение към Народното събрание.

Благодаря ви още веднъж за това, че бяхте днес заедно с нас. Сега ми позволете да се върна обратно горе, където лидерът на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов ще участва в рамките на конституционната процедура за връчване на мандат на най-голямата политическа сила.