Quantcast

Президентът: След 500 г. гнет на 3 март 1878 година България възстанови своята държавност

OFFNews Последна промяна на 03 март 2016 в 19:03 5704 15

Президентът: След 500 г. гнет на 3 март 1878 година България възстанови своята държавност

Ние, свободните българи, не просто отбелязваме успешния завършек на Руско-турската освободителна война. Днес почитаме героичната саможертва на всички онези многобройни националности, дали своя принос за българската свобода. С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си по време на тържествената заря проверка по случай Националния празник 3-ти март на площад „Народно събрание“ в столицата. 

В церемонията участваха представителни роти от българските въоръжени сили със знамената-светини - Самарското знаме, Знамето на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знамето на 15-ти Ломски полк, знамето на 23-ти Шипченски полк, Знамето на 24-ти Черноморски полк, Знамето на 25-ти Драгомански полк и Знамето на 30-ти Черноморски полк. Командващ на тържествената проверка е бригаден генерал Aнатоли Кръстев, заместник-командир на Военновъздушните сили.

Президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

„Преди близо 140 години българите също получиха широка международна подкрепа в своята борба. Ето защо ние на свой ред не можем да останем безгласни, когато други народи стават жертва на чужда агресия”, каза в словото си Плевнелиев.

"Бъдещето се гради от смелите и последователните. Бъдещето се гради върху научените уроци от историята. А те са, че мир може да има само когато човешките права и свободи и принципите на международния правов ред важат за всички. Мир се постига чрез интеграция и сътрудничество между народите”, каза още държавният глава.

"И нека в деня на българската свобода отново да извикаме с цяло сърце: Да живее България!”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„В историческия календар на българите има дати и събития, които променят из основи пътя на нашия народ. След 500 години гнет и безправие в рамките на Османската империя на 3 март 1878 година България възстанови своята държавност, като се завърна на картата на Европа”, заяви президентът.

„Ние, свободните българи, не просто отбелязваме успешния завършек на Руско-турската освободителна война. Днес почитаме героичната саможертва на всички онези многобройни националности, дали своя принос за българската свобода”, допълни Плевнелиев. Президентът заяви, че скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, финландци, румънци, белоруси, украинци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната. „С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода. Честваме и делото на поколения български възрожденци и революционери, положили живота си за духовното и политическо въздигане на Родината”, каза още той.

„Нашите предци с готовност платиха своята висока цена за мечтата да я има България. Хиляди опълченци и доброволци с гърдите си браниха до последно светлината на свободата. Нека вместо нас говорят думите на съвременниците, на онези, които с очите си видяха подвига на нашите предци: „Прииждат... гладни, облечени в парцали, много често осакатени страдалци и първата им дума, първата им молба не е за хляб, а за оръжие“, добави държавният глава.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.03 2016 в 11:29

Няма такава гротескна и същевременно жалка и комична картинка като този. И този има претенциите да бъде ..... не го изписвам дори какъв, защото за мен той е едно НИЩО, а не може да каже две думи без да ги срича от листчето. Срам, срам и пак срам, а се натиска и за втори мандат. Няма такова падение. Как си представяте Путин, Обама,Фидел Кастро или който и да било на такъв пост да се изтъпани отпред и да започне да чете от листче ? То бива да няма толкова дар слово, ама неговото направо кърти. Или понеже през мандата си изръси една камара глупости сега са му написали, че да не се изложи пак. Е да се изложи да се изложи, колко да се изложи повече от това? То целият свят го видя, колко струва та вече мисля, че е късно да се прави на такъв, какъвто не е и да гради нов имидж. Късно е дето се казва вече либе за китка - втори мандат през крив макарон. Този се надяваше на хамериканците за нов мандат, ама и те не уважават такива като него. Просто го използваха и ще го захвърлят, както се е случвало с много други такива като него. Но тоя така и не се е поучил от историята.

04.03 2016 в 10:42

Аз не съм русофил или русофоб, но не приемам несръчните опити на президента Плевеналиев да омаловажа и неглижира Руският принос за да я има Третата Българска държава. Са Плевналиев споменава,че Освободителната войана е Руско - турска, а не финландска, украинска , грузинска и т.н. Плевналиев пропуска ,че по волята на Руската империя е започнала тази война , а не на нейните поданици и територии , които по това време не са имали държавност- като украинци, финландци, грузинци , белоруси и т.н. Друг е въпросът по какви причини Руската империя започва войната , с коритсни цели или не.
Трябва ясно да се знае , че Руската империя е ангажирала своите воля и ресурси е рискувала да започне и завърши успешно тази Освободителна война. Ако така се изопачава истината , какво ли да кажем за индийските , които са участвали в Британската армия или пък безбройните националности в армията на САЩ.
Г-Н ПРЕЗИДЕНТ СЪВЕТНИЦИТЕ ВИ СА СЛАБИ И НЕУКИ СМЕНЕТЕ ГИ . НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ НИКОЙ ВЛАСТНИК НЕ СИ ПИШЕ РЕЧИТЕ САМ !!! НО ПЪК МОЖЕ САМ КАТО СЕ УСЕТИ, ЧЕ ЕКИПА МУ СЛАБ ДА ГО ПРОМЕНИ

04.03 2016 в 00:26

Еми хубава реч е дръпнал ,но с хубави приказки и прекалено много даже леко глуповати усмивки толкоз 1 мандат и нищо реално ,с което да го запомним.

04.03 2016 в 00:08

Jack Daniels, не само, че си тъп комунист, но и с явни психически отклонения. И нормално. Двата пръста си ги бодни, знаеш къде. И знаеш, че ти харесва :)

03.03 2016 в 23:22

До №9 - Jack Daniels

Ще ти се, ама няма да стане тая. Много като тебе искаха Русия за загине, ама на не стана. Русия е била,е и ще бъде много след като тъпите кравари изчезнат като държава, което не е никак далече. И Наполеон и Хитлер и всякаква друга гмеж искат Русия да рухне, ама няма да стане тая нито със смешните им санкции нито по военен път.

03.03 2016 в 23:13

Jack Daniels, аз празнувам абсолютно всяка дата, на която някой такъв като теб пукне и спре да хаби въздуха на тая планета!!!!

03.03 2016 в 22:30

Jack Daniels, ти си доказателство, че днешните тъмносини комунисти се опитват да настигнат и изпреварят червените комунисти от едно време.
Сигурен съм, че и други работи не празнуваш, но това си е твоя работа. Но съм сигурен, че на 19 май празнуваш :)

03.03 2016 в 22:04

ПРОСТАК.ТОЯ ПОМАК Е ГНУС.

03.03 2016 в 21:45

Ми това е нормално, бай Даниелс, все пак 3ти Март е Национален Празник на България, а не на третополовите еврогейски и краварски нещастници;)