Вицепрезидентът зове да не се подменя историята със "съжителство" вместо "робска участ"

OFFNews 03 март 2016 в 15:53 4870 0

Вицепрезидентът зове да не се подменя историята със

Снимка БГНЕС

Да не се подменя историята като в учебните програми се допусне замяна на робска участ със съжителство. За това призова вицепрезидентът Маргарита Попова, която изнесе реч на връх Шипка. 

"Нека от този връх да дадем клетва да не подменяме историята", каза Попова. Според нея не трябва да се заделят пари за учебни програми, "в които да четем за съжителство и за присъствие, а за такива, в които да четем за робска участ, продължила пет века по българските земи и никога не изтрила от сърцата и душите ни идеала за национално обединение, за възход и напредък на Отечеството ни".

„Трети март е ден за почит на онзи рояк апостоли, направили решителна стъпка към възстановяване на независимата българска държава. Преминали в столетията през народната нива, посели хиляди плодоносни семена, оставили дом и младост, и грижи за великата идея за духовна и национална свобода, за обединение на българските землища под едно знаме, за единение на нацията, за достойни бъднини”, каза още Попова, цитирана от "Фокус".

Тя припомни значението на Априлската епопея и отношението на великите сили към съдбата на Балканите в контекста на деспотството на Османската империя.

„Робски угнетила българи, сърби, власи, гърци, арменци и черногорци, и все по-малко подозираща, че всички те в 19-я век на свободата и равноправието вече не са безропотна рая и безлична маса от поданици, а народи с формирано национално самосъзнание”, продължи вицепрезидентът.

"Нека да затуптят сърцата ни в едно пред подвига на опълченските отряди от бунтовници и харамии от всички краища на българските землища, обърнали хода на войната в решителния момент с безпримерен героизъм и саможертва. С обединени усилия и титанична воля опълченците покоряват този връх, станал символ на ценности, дълбоко вкоренени в националното ни самосъзнание и самоопределение. И затова никакви безпросветни слова не са в състояние да ни унижат или да ни заличат. Тези ценности са свободно и независимо Отечество, национално достойнство, духовно възмогване, достоен живот за всички – за нас, за децата ни, за родителите ни и почит за героите”, продължи Попова.

Близо 10 хил. души се събраха при паметника. Движението по Шипченския проход беше затруднено заради струпалите се хора и превозни средства. Сред официалните гости бяха заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, заместник-министърът на образованието и науката Костадин Костадинов, кметът на Казанлък Галина Стоянова, кметът на Габрово Таня Христова, представител на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Стара Загора и на Габрово, народни представители от Велико Търново, Габрово и Стара Загора.  Заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България отслужи Траянополският епископ Киприян в съслужение с габровски свещеници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!