Президентът: Доган и Пеевски не трябва да ползват държавна охрана, имат пари да си плащат

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2019 в 16:41 6645 1

Румен Радев

Снимка БГНЕС

„Ако президентът има правомощия върху НСО, Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябва да бъдат охранявани от службата – не защото не са заплашени, а защото имат достатъчно финансов ресурс да си организират охрана“.

Това заяви президентът Румен Радев в интервю пред Дарик радио и подчерта, че кръгът на хората с държавна охрана следва да бъде стеснен.

“Решението кой да влезе в списъка с допълнително охранявани лица от НСО се взима от тричленна комисия, в която влизат началникът на НСО, шефът на Държавната агенция “Национална сигурност“ (ДАНС) и главният секретар на МВР. Реално ДАНС и МВР взимат решенията кой да бъде охраняван. НСО няма право да откаже, а само организира охраната, а това става на базата на установени твърдения на ДАНС и МВР за заплахи към хората в списъка“, посочи държавният глава.

Той подчерта, че само привидно ръководи службата, но тя оперативно се управлява от други, а тъй като МВР и ДАНС са на пряко подчинение на премиера, Бойко Борисов трябва да отговоря на “всички въпроси за охраната на г-н Доган и на г-н Пеевски”.

Тъй като няма правото да заповядва, той е помолил началника на НСО да събере комисията. „Резултатът е категоричен – от МВР и ДАНС твърдят, че има заплаха и охраната на Пеевски и Доган трябва да бъде продължена. Нека българският законодател прецени за това дали трябва да се смали охраната. Има хора, които преценяват степента на заплахата”, коментира Румен Радев.

Думата, която според него определя характера на 2019 г., е „безветрен“. Той смята, че това е олицетворението на липсата на промени във въздуха, който дишаме, така и в управлението на държавата. Много бих искал да кажа, че е демокрация, но аз не виждам промяна в управлението“, посочи Румен Радев.

Радев коментира и изборите, които се проведоха в страната ни тази година. „Ако четете социологическите изследвания от местните избори, някои показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най-тежкото последствие е загубата на доверие. Особено ако вземем последните местни избори“, каза още той.

Той припомни, че слабостите са много и поради това свиквал заседания на ЦИК, на институции и преди, и след изборите. Според него това е силно тревожно, отчетен е огромен брой недействителни бюлетини 15-20%, а се приема, че 3% е прагът за такива по европейските стандарти. „Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места“, уточни Радев.

Той подчерта, че „всички тези проблеми изискват нашето внимание, това е удар по демокрацията“. Държавният глава още през януари ще покани изпълнителната власт и парламентарните партии в парламента, за да обсъдят някои важни стъпки. Няма да бърза с Консултативен съвет, ще направи такъв, ако види, че не се вземат мерки.

„Този път трябва да постъпим като цивилизована държава преди следващите парламентарни избори. Шест месеца преди тези избори всичко трябва да е установено. Ако има законови промени, те да бъдат приключени , да се актуализират избирателните списъци и най-важното - да бъдат доставени машини за машинно гласуване“, поясни още държавният глава.

Според него това е мярката срещу манипулацията при отчитане на резултатите. „Необходимо е през януари да се пусне поръчката за закупуването им, а в бюджета за 2020 г. няма такава позиция. Българският бюджет е аморфно понятие, че правителството може да бръкне в него и да извади няколко милиарда. Това е порочна практика. Законодателят трябва да вземе решение за дистанционно гласуване, не може да се хвалим, че сме държава с дигитализация и да се страхуваме от такова гласуване“, каза още Румен Радев.

Президентът подчерта, че не води война с никого, интересуват го само резултатите от управлението на Бойко Борисов.

„Преди 10 години ние бяхме заедно с Румъния, даже бяхме по-добре. Сега да вземем Румъния – какви са пенсиите там? Ако вземем статистическите данни, ние сме на 51 % от средното европейско ниво, Румъния на над 60 %. Само за 10 години Румъния се придвижи с 10 пункта напред. А ние само с три. Правителствена политика е това да продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци", коментира Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3500

1

petio01

21.12 2019 в 22:27

Президентът не е ли наясно, че в случая не става дума за пари, а за демонстрация на власт. Българите трябва да знаят, че каквото искат тези двамата - това става. Те контролират всичко. Жалко, че Борисов не ги сложи на място. Рева в парламента, че Доган е поръчал арестуването и убийството му, а после се направи, че нищо не е станало.