Порошенко: Украйна има европейско бъдеще, правим всичко възможно да освободим Крим

OFFNews 01 юли 2016 в 11:46 3349 10

Снимка bTV

Украйна има европейско бъдеще. Украйна прави всичко възможно да освободи Крим по юридически и политико-дипломатически начин. Това не е просто държавна политика, ние трябва да защитим хората, да защитим кримските татари, защото те живеят в ужасяващи хуманитарни условия, да защитим и българите впрочем, които живеят в Крим под руска власт. Няма да оставим никого без украинска помощ.

Това заяви украинският президент Петро Порошенко пред bTV. Порошенко е на посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев. 

По думите на Порошенко страната кардинално се е променила, откакто той е президент. 

Мисля, че по отношение на реформите за година и половина направихме повече, отколкото за 25 години. И всички тези промени произтичат от споразумението за Асоцииране с ЕС, което подписах през първите два месеца от заемането ми на президентския пост. И Украинската Върховна Рада, украинският парламент, и Европарламентът едновременно ратифицираха Споразумението за асоцииране. Искам да благодаря на моите български приятели за това, че България беше една от първите, които го ратифицираха, подчерта той.

На въпрос дали се е запазил духът на Майдана Порошенко отговори: "Правя всичко да не разпилеем идеята на Революцията на достойнството, защото на Революцията на достойнството хората излязоха не за да искат повишаване на заплатите или намаляване на данъците, или нещо подобно. Те искаха европейската интеграция на Украйна. Те искаха европейски ценности, искаха европейски правила. И точно това е насоката на реформите, които провеждаме".

"Украйна е 45-милионна страна, чиито граждани направиха ясния си избор – ние не искаме повече да оставаме в Съветската империя. Ние взехме решение да се движим към Европа. Ние преминахме имперския руски Рубикон на така наречения „Руски свят” и днес провеждаме дълбинни реформи, и ние ще бъдем в Европа. Русия ще може да догони Украйна само по един начин - когато се промени самата тя, когато самата тя проведе реформи и когато самата тя се присъедини към цивилизования свят и към ЕС", каза още той.

Украинският президент коментира и излизането на Великобритания от ЕС и как то ще се отрази на страната му. 

Мисля, че Брекзит е волята на британския народ. Трябва да уважаваме волеизявлението на британците, но според мен Брекзит преди всичко не заплашва Украйна. Украйна много ясно заяви стремежа си към евроинтеграция, Брекзит е заплаха преди всичко за Евросъюза, категоричен е Порошенко.

Според него решението на Великобритания да напусне ЕС трябва да мотивира както лидерите на Евросъюза, така и народите на Евросъюза да се отнасят по-отговорно към бъдещето си, да не позволяват на популистите да завладеят мислите на хората.

"Мисля, че това ще послужи като студен душ и ще направи Европа по-твърда и по-силна, по-обединена и по-отговорна", подчерта украинският президент.

Помолен да коментира изявленията, според които руският президент Владимир Путин е победителят от Брекзит Порошенко заяви, че категорично не е съгласен с това.

"Мога да допусна, че Брекзит е една малка частичка от хибридната война в дадения случай против в ЕС. Но аз категорично не съм съгласен, че ЕС е загубил. Вярвам в Европа, вярвам в нейното бъдеще. Вярвам, че след Брекзит ЕС ще стане още по-силен", смята той.

Порошенко каза още, че е разговарял с Путин на два пъти в рамките на последния месец, но разговорите им са били свързани с освобождаването на заложници. 

Украинският президент подчерта, че не очаква затоплянето на отношенията между Русия и Турция да се отрази на Украйна по някакъв начин, тъй като при разговор с Ердоган часове преди извинителното писмо до Путин с турския президент са се договори за запазване и разширяване на работата в икономическата, политическата, културната, хуманитарната, военната сфери. 

Порошенко коментира и пристигането на "Нощните вълци" в България. 

"Те са провокатори. Мисля, че хората от Бургас трябва ясно да правят разлика, че Русия изпраща провокатори, някакви розови лисици", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

9

кикимора

01.07 2016 в 14:37

То Украйна може да има европейско бъдеще, ама дали Европа няма украинско?

63994

8

Red or Dead

01.07 2016 в 12:50

Опа, тук все още не имало пърформанс по “евротолерантно“ раздаване на (–50) за секунди(днес явно са си харесали 50)сигурно си дялкат фифти/фифти..:)))

Естествено “оценяването“ е филтрирано......“начесън“ и пантелимончу имат ....ИМУНИТЕТ.....констатирам только фактите....критериите за “оценяването“ са ми невнятни:):):)

Само го споделям, да се знае......а относно поросенко.....каквото и да кажа, ще ми изтрият поста..:)))

77927

7

El Commandante

01.07 2016 в 12:46

Абе как мислите, Порос вече знае ли че Словакия се присъединява към Северен поток 2

Зрада, Петр Алексеевич, ЗРАДА зрадна!


13546

5

BARAСK OBANANA

01.07 2016 в 12:14

А за нас българите Украйна е в края на Русия.

77927

4

El Commandante

01.07 2016 в 12:14

чесъне, ще те помоля да уточняваш,ето така: За вас дебилните фенове на недоразумението Роско.....и после натам даваш квото искаш от торбата с малоумия....

13546

2

BARAСK OBANANA

01.07 2016 в 11:58

Правили всичко възможно да освободят Крим.
Че той Крим вече е свободен.

77927

1

El Commandante

01.07 2016 в 11:56

"Украйна има европейско бъдеще. Украйна прави всичко възможно да освободи Крим"


ПФФФФФХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХА, наздраве Петр Алексеевич!
Наздраве!