Quantcast

Плевнелиев и Порошенко откриха паметник на Тарас Шевченко в София (снимки)

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2016 в 19:14 9060 6

1/1

Снимка Сергей Антонов

Българският президент Росен Плевнелиев и украинския му колега Петро Порошенко откриха паметник на големия украински поет и общественик Тарас Шевченко на площад "Възраждане" в столицата.

Откриването премина пред изключителни мерки за сигурност. 

Тарас Шевченко е символ на днешна независима Украйна. Делото и съдбата на Шевченко са потвърждение и на общата историческа съдба на българския и на украинския народи, заяви Росен Плевнелиев в тържественото си слово.

В речта си Плевнелиев сравни делото на патриарха на българската литература Иван Вазов с това на Тарас Шевченко.

И двамата са живели във време, родило стихосбирки като "Кобзар" и "Епопея на забравените", посочи Плевнелиев.

По думите му наследството на Шевченко доказва нестихващия порив на украинския народ към правото да живее и да работи в независима, етническа пъстра, но единна Украйна.

"Порив на народ, достоен и днес за свободата си и за правото си на самоопределение, което е отстоявал и народният поет и художник Тарас Шевченко", каза още президентът Росен Плевнелиев.

Украинският президент Петро Порошенко изрази признателността си за осъществяването на проекта на художествената композиция на Тарас Шевченко в българската столица.

"Отдаваме почит на великия син на украинския народ. За всеки украинец Тарас Шевченко е духовен ориентир на нацията и неразделна част от нейното съзнание", подчерта Порошенко и допълни, че монументът въплъщава образа на Украйна - млада и енергична, която днес върви по пътя на Европа.

На церемонията присъстваха Петър Стоянов (президент на България в периода 1997-2002 г.), парламентаристи, представители на дипломатическия корпус и на украинската диаспора в България.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!