Първи коментари след избора на Рашидов: ГЕРБ подвикват, той изпълнява

Ружа Райчева, Йорданка Веселинова 21 октомври 2022 в 15:39 8384 15

Заседание на парламента

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Вежди Рашидов и Десислава Атанасова

48-ото Народно събрание вече си избра председател - Вежди Рашидов от ГЕРБ. Парламентът е разблокиран, а групите формирани. Образуването на ново мнозинство между ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход" зад Рашидов обаче нажежи страстите в парламента.

"Днес видяхме, че ГЕРБ подвикват на Рашидов какво да прави и той не даде почивка", това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев по повод избрания председател. Той заяви, че групата му не е подкрепила  Вежди Рашидов, тъй като е кандидатура на ГЕРБ. 

"За председател на НС не може да се избира човек, който вчера каза, че не иска да заема този пост", добави той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че тя е представила кандидатурата на Рашидов, тъй като била помолена от другите парламентарни групи и лично от Рашидов. По повод разрива в отношенията между левицата и ПП тя заяви, че били предизвикани от вчерашната покана на Петков и Василев за лидерска среща, с което ПП намекнали за задкулисие. Нинова твърди още, че "Продължаваме промяната" използвали тяхната социална програма. 

Тя заяви, че въпреки днешното гласуване БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Не отговори обаче на въпрос дали биха разчитали на това мнозинство, но с техен мандат.

Нинова каза, че очаква, че при неуспешен първи мандат, ако от ПП ги поканят, ще отидат на среща.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов коментира, че ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход” са изчислили, че имат достатъчно гласове да се обединят около кандидатурата на Рашидов и че това е станало ясно на предпоследния председателски съвет днес. На него лидерите са се разбрали да говорят с групите си, но Иванов се е забавил на срещата с групата си и е отсъствал от последния съвет, след който окончателно се взе решението Рашидов да оглави парламента.

“Имаха право колегите да искат 15-минутна почивка. Никога на една парламентарна група не ѝ е било необходимо да се обосновава защо иска почивка. Винаги сме давали почивки през последните заседания, когато беше нужно. За мен това не е дребен въпрос, това показва как кристализира едно политическо мнозинство. Четирите формации започнаха да показват сила много бързо в залата след това”, обясни Христо Иванов.

По думите му за ДБ не е било изненада това, че БСП са застанали на принципа на политическото мнозинство и са гласували “за” Рашидов: “Още вчера знаехме, че това е неприемлив вариант за ДБ и ПП. Ние имаме различия с БСП, по-големи от днешното гласуване. Ще видим какъв ще бъде курсът на БСП занапред”, каза той.

Христо Иванов очаква, че има вариант за сформиране на правителство от тези четири партии и че то ще бъде определяно като “експертно”, “национално отговорно” или “за спасение на България”. Съпредседателят на ДБ подчерта, че на последния председателски съвет от ПП са поставили въпроса дали не може да се намери консенсус около евентуална кандидатура за председател от ДБ.

“Ние не сме си поставили за цел да излъчваме такава, но бяхме готови да разсъждаваме върху това. БСП, ГЕРБ и ДПС отказаха да разсъждават върху такава кандидатура, защото вече бяха решили да се обединят около кандидатурата на г-н Рашидов”, каза Христо Иванов и добави, че от ДБ са имали готовност да предложат няколко кандидати.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов повтори тезата си, че този парламент е мъртвороден. За него внезапната подкрепа от страна на БСП за Вежди Рашидов не е изненада. Той разказа как днес на председателския съвет е чул, че другите политически сили са готови на компромиси:

“За да прокарват свои законопроекти, днес те се обединиха около идеята, че трябва това НС да започне да работи. След три дни ужасни родилни мъки се роди това, което виждаме. Това означава, че това НС наистина е мъртвородено, сега ние ще станем свидетели на агония - ще се развиват всякакви инфлационни процеси, войната се засилва, безвремието също”, каза той.

Костадинов прогнозира, че 48-ото Народно събрание ще продължи около два месеца. Той посочи, че от “Възраждане” вече са внесли шест законопроекта в деловодството и добави, че следващата седмица ще внесат още 20. “Ако получим третия мандат, сме готови със състав на правителството”, каза още Костадин Костадинов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че от движението вече три дни поддържат ниво на конструктивност при вземането на решения. “Впрочем ние 32 години все такива сме били, но в последните дни виждаме всевъзможни опити парламентаризмът да се руши, надявам се, че този процес ще приключи в най-скоро време”, каза той.

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов също коментира избора на председател:

"Разумът надделя! Пръв сред равни - Вежди Рашидов! Той живее така, така и ще работи", написа той във фейсбук и публикува снимка с бившия си културен министър. 

Новият шеф на парламента Вежди Рашидов пък обяви пред журналистите, че е приел да оглави Народното събрание, "за да се спре гаврата с народа" и да се приеме бюджет и законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Той добави, че охраната от НСО ще тежи на свободния артист, но пък момчетата били симпатични.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

15

случайно прочетох

22.10 2022 в 13:50

Малко ли срам брахме, че простака-мултак беше министър на културата, без да има култура, ами сега и председател на НС???
ПОЗОР!!!
Прав беше Тони Филипов!!!Заслужаваме си го!!!

705

13

Деспин Митрев

22.10 2022 в 10:38

А последните кретени ли са? :)

705

11

Деспин Митрев

22.10 2022 в 09:50

Честито на голтаците-мултаците.

2073

9

Johnny B Goode

21.10 2022 в 20:02

Нещата най-после си идват на мястото. Главният Мултак на републиката застана ня най-високия пост в същата тази република.
Ликуй, народе!

-1655

8

ob1

21.10 2022 в 19:52

Ама как знам, че сашка ще довтаса да защити с гърди ОПГ-то. Как е, лъжекрадова, кефиш ли се на ДПС заверата?

1730

7

Ivan

21.10 2022 в 19:28

Поредният "герой" на мутренски скроения преход от рзвито социалистическо общество към капитализъм, тип Чарлз Дикенс! Простака и слуга на Илия Павлов, тато ди тути капи на престъпниците-председател на НС?!?! Викайте мутрата от Банкя да оглавява следващото правителство! Кака ви Корни ще се разберЕ с него, както обикновено!

1920

6

Ferdo the ant

21.10 2022 в 18:35

Тази Курнелиа била с малко курв - характер. Ама защо пък малко? Нали?....
 
X

Подкастът на OFFNews