Партии недоволни, че БНТ не им дала възможност да дебатират с ГЕРБ, БСП и ДПС

OFFNews 10 септември 2014 в 21:00 4776 3

Снимка БНТ

Представители на “Нова алтернатива”, "Български национален съюз- НД” и "Зелените" изразиха недоволстовото си от споразуменията, които БНТ им е предложила за предизборната кампания и по-точно от фактът, че нямат възможност да дебатират с ГЕРБ, БСП и ДПС. 

Това стана ясно по време на предизборни дебати в предаването "Още от деня" по БНТ, където участваха представителите на "Български национален съюз- НД” Мирослав Паскалев,  на “Нова алтернатива” - Емил Желев и на "Зелените" - Петко Цветков.

В основна тема на дебата се превърна равнопоставеността на партиите по време на предизборната кампания.

„Ние се борим с медиите - със всички, включително и БНТ. Ние не можем да влезем в директен дебат с ГЕРБ, БСП и ДПС, които са статуквото и ни докараха до тук. Ще се борим с това. Аз лично съм изготвил медийното планиране на БНС и видях как ние реално не можем да влезем в директен спор с досегашните властимащи“, обясни Паскалев от "Български национален съюз- НД”.

На това водещият Димитър Цонев отговори, че подписаното от всички партии споразумение с БНТ е плод на волята на телевизията и на отделните партии и те е трябвало тогава да кажат, че искат подобни дебати.

Всички в студиото единодушно отговориха, че това не е така, защото не са били питани дали искат да дебатират с тези партии.

"Подписали ли сте договор, като сте го подписали, значи сте се съгласили текстът, който е написан в него. Ако не сте съгласни - не го подписвайте", отговори Цонев.

"Можем да получим това или нищо", казаха представителите на партиите в студиото, а Паскалев от "Български национален съюз- НД” дори сравни споразумението с договорите на "Топлофикация" и "Енерго про".

"Абсолютно по същия начин - дава ни се, ако не го подпишем, няма нищо", каза Паскалев.

Петко Цветков от "Зелените" пък предложи този проблем да бъде решен като се забранят рекламите на партиите и в медийното пространство останат само дебатите, но те да бъдат равнопоставени.

Представителят на БНС “Нова демокрация” посочи, че партията му е категорично против задължителното гласуване.

„Отнемат се права с задължителното гласуване. Правото ми аз да не ида да гласувам. Ако в плод-зеленчука има само гнили плодове, аз трябва да мога да не си купя“, обясни Мирослав Паскалев.

Той подкрепи тезата си, като изтъкна, че политическата класа е загубила своята легитимност, все по-малко и по-малко хора гласуват.

"Спечелилите избори управляват с 12% легитимност, а когато гласуването стане задължително, ние ги легитимираме. Така ние заковаваме завинаги статуквото", обясни Паскалев.

Емил Желев от "Нова алтернатива" пък застана на противоположното мнение, като заяви, че за него в момента трябва да има задължително гласуване.

"Сега моментът е наложителен за задължителен вот. Свидетели сме на най-ниското доверие в институциите от началото на Третата българска държава - не от 25 години, ами от 1888 г. За да се повдигне самочувствието и авторитета на институциите, трябва да е задължително", обясни тезата си Желев.

Представителят на "Зелените" Петко Цветков пък заяви, че има много по-неотложни неща, които трябва да бъдат подобрени, за да се вдигне легитимността на властимащите, преди да се стигне до темата дали да има задължителното гласуване, но все пак са на мнение, че не бива да има такова.

Той посочи обаче, че според "Зелените" кандидатите за политици трябва минават през тестове, които да проверяват психологическата им стабилност и това е тема, която партията е обсъждала многократно.

Желев пък подчерта, че "Нова алтернатива" се бори се за поне 4% на вота и обеща прозрачност на взимането на решения, ако партията му влезе в парламента.

Цветков от "Зелените" също се обяви за прозрачност. Той обясни, че друга цел на партията му е намаляването на разходите на домакинствата чрез енергийна ефективност, топло- и електроизолация, всяка общност да си инсталира собствена мощност чрез слънчеви панели.

"Най-скъпата електроенергия е зелената. Имаме голям разход за малко количество", опонира Паскалев от "Български национален съюз- НД”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!