Парламентът реши праговете за преференциите да станат нереално високи

OFFNews 14 февруари 2019 в 23:50 5443 0

Снимка parliament.bg

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и НФСБ приеха тази нощ промени в Изборния кодекс, с които праговете за преференциите при избори стават нереално високи. 

Досега в изборите за национален парламент квотата за избор с преференция е пет процента, а за европейски парламент - седем процента.

Приетото тази нощ предложение на ДПС предвижда преференциите да са валидни, ако кандидатът е получил действителни гласове не по-малко от районната избирателна квота. 

Така за пренареждане на листата кандидатите трябва да съберат около 130 000 преференции за евроизборите, 17 000 за парламентарните избори и около 6 000 за местните избори (в София).

"Против" предложението гласуваха от БСП, ВМРО и "Воля".

От парламентарната трибуна Александър Сиди от ВМРО заяви, че очаква от президента да наложи вето на приетите промени в Изборния кодекс.

Недейте да давате цялата власт на човека от Банкя и на човека от Сараите - да ви редят листите и да ви пращат тук, в парламента, обърна се към депутатите народният представител от БСП Кристиан Вигенин.

Според ДПС обаче с приетите промени се утвърждавала "европейска практика на изчисляване на преференциите", а досега преференциите били просто "най-ярката форма за контролиран и корпоративен вот".

Докато течеше дебата, пред парламента се събраха протестиращи от Европейска партия Волт и Демократична България, които също настояват преференцията да не се обезсмисля с гласуваните промени. Те скандираха "Шайка 2!" по адрес на депутатите, приели предложението на ДПС.

Аналогичен протест срещу обезсмислянето на преференциите се проведе тази вечер и пред сградата на Областната администрация в Бургас. В него също се включиха активисти на извънпарламентарните десни партии.

Номерата в бюлетините

С гласовете на ДПС пък беше одобрено предложението на ГЕРБ номерата на партиите и на кандидатите в бюлетините да се различават, за да се избегне феноменът 15/15.

Отсега нататък за партиите и коалициите в интегралната бюлетина ще има номера до 100, а за кандидатите номерът ще започва от 101 нагоре.

От "Обединени патриоти" настояваха номерата на партиите и коалициите в бюлетината да отпаднат, за да се реши проблемът с купения вот, но от ГЕРБ и ДПС не приеха предложението.

БСП настояваха да се запази досегашният модел за номерата в бюлетините, но и тяхното предложение не беше подкрепено.

Хартиените бюлетини отпадат, но чак след местните избори

С приетите днес на второ четене в пленарна зала промени в Изборния кодекс машинно гласуване ще има в най-малко 3000 избирателни секции на евровота и в най-малко 6000 секции на местните избори.

След евроизборите и местния вот тази година хартиените бюлетини ще отпаднат и ще има само машинно гласуване.

Машинно гласуване обаче няма да има в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме и в избирателни секции извън страната.

БСП настоява машинното гласуване да бъде въведено изцяло, още сега. За всички е ясно, че ако искаме прозрачен и истински вот, без съмнения за фалшификации, трябва да въведем машинното гласуване. Това е ясно на абсолютно всички, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е на мнение, че "ГЕРБ се готвят да фалшифицират изборите през 2019 г."

Машинното гласуване бе въведено в Изборния кодекс през 2014 г., с пътна карта през 2019 г. да имаме такова във всяка изборна секция в България. Вместо това да се случи, днес сме свидетели на опит това модерно и съвременно постижение на българското изборно законодателство да бъде редуцирано или отменено. Питаме се защо? След като по уверение от председателя на бюджетната комисия имаме пари за закупуването на машини, след като имаме технически възможности, защо 5 години ги няма? Защото управляващите от ГЕРБ искат да ви подменят гласа. Защото машинното гласуване е гаранция за честен вот, а те не искат такъв, заяви Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови