Остава забраната за прогнозни резултати в изборния ден и в деня на размисъл

Мая Младенова 14 февруари 2019 в 16:14 2482 0

Парламентът отхвърли днес предложението на Диана Саватева (ГЕРБ) и група народни представители за отпадане на забраната за огласяване на социологически проучвания по време на изборния ден и в деня на размисъл.

Така дългогодишната практика се запазва и след текущия ремонт на Изборния кодекс.

"За" отпадане на ограничението гласуваха едва 6-има депутати, 62-ма бяха против, а 64 - въздържали се.

Преди вота Диана Саватева защити предложението си с тезата, че в социалните мрежи, които са извън регулацията на ЦИК, свободно се коментират прогнозни резултати и се води агитация.

"Идеята дойде и от самите медии", каза депутатката, която е журналист по професия. Вносителите получили становище от "една основна медия, подкрепена от още 14", които споделили, че в изборния ден се налага да изпадат в комични ситуации и да лицемерничат. Социолози също били съгласни  с промяната. Саватева даде пример с други държави, в които такова ограничени не съществува - Белгия, Финландия, Нидерландия, Австрия и Словения.

От залата я репликираха с тезата, че така се упражнява натиск върху участниците в изборите. Според Тодор Байчев (БСП за България) това ще бъде удар срещу по-малките партии.

"Искате да компенсирате възможността за агитация заради многото почивни дни", бе друга критика срещу предложението.

По-рано днес парламентът отхвърли предложението на ДПС да се въведе възможност предизборната кампания да се води и на друг език, но с осигурен превод на българския.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови