Quantcast

Орешарски: Заплаха за националната сигурност е цялостната обстановка в страната

OFFNews Последна промяна на 04 февруари 2014 в 16:24 9417 10

Днес като заплаха за националната сигурност може да се счита цялостната социално икономическа обстановка в страната, формирана в последните няколко години. Години, в които началната икономическа рецесия прерасна в депресия, висока безработица, растящо неравенство и катастрофален спад на доверие в институциите, което градихме с променлив успех през целия период на прехода. Това е предизвикателство, което изисква целенасочени усилия за възстановяване на инвестиционната активност, защото инвестициите са утрешният растеж.

Това се казва в доклада на премиера Пламен Орешарски по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Темата на заседанието беше усвояването на еврофондовете за следващия програмен период до 2020 година. 

Според Орешарски темата на КСНС е "твърде отдалечена от сферата на националната сигурност". "Необходимо е доста настойчиво пространствено мислене с големи дози склонност цялото общество да се разглежда като система от преплетени връзки и по линия на няколко степени на итерации да се достигне до зависимостите, върху които би се фокусирала днешната дискусия", заявил премиерът.

По думите му последните 24 години има два случая на заплаха за националната сигурност – мораториумът върху плащанията по външния дълг на страната, наложен в началото на 1990 година и дал отпечатък върху цялостния ход на реформите в следващите няколко години и драматичната монетарна, финансова и банкова криза от периода 1996-1997 година.

От тогава досега проблемите с държавните дългове могат да се считат за решени. Монетарната и банкова системи също бяха сериозно заздравени и днес не могат да се третират по какъвто и да е начин като заплаха за националната сигурност, заявява още премиерът.

В доклада се казва още:

При подготовката на доклада сме стъпили на вече приети стратегически насоки на развитие, преодолявайки характерната за нас като общество склонност да започваме на ново, като по-умни, интелигентни и красиви от предходните власти. В този смисъл,стратегическите приоритети в средносрочен аспект са функция както на сложилата се степен на социално-икономическо развитие на страната, така и на приоритетите на ЕС, дефинирани в стратегическите насоки „Европа 2020“. Те са представени в Националната програма за развитие: България 2020, водещ стратегически и програмен документ, който задава целите на политиките за развитие на страната до 2020 г. В същото време, по-конкретни политики и инструменти за тяхната реализация се съдържат в Програмата на правителството „Държавност, развитие, справедливост”, Националната програма за реформи, Конвергентната програма и другите действащи стратегически и програмни документи.

В доклада, който е на вашето внимание, са описани направленията от правителствената програма, които кореспондират на стратегическите насоки, посочени в другите програмни документи, без да влиза в описание на текущата работа и намеренията за действие на Кабинета.

Според предварителните разчети на Министерството на финансите, разполагаемият ресурс за изпълнение на политики и мерки, насочени към растеж и развитие на социално-икономическата система в тригодишния период 2014-2016 г. възлиза на близо 28 милиарда лева или над 10% от прогнозния БВП за периода. Тук са включени индикативно планираните средства от държавния бюджет [по средносрочната бюджетна прогноза], както и средствата от ЕС, в т.ч. неразплатените за програмния период 2007-2013 г. и разполагаемите за новия програмен период 2014-2020 г.

В прогнозата не са заложени инвестициите на частния сектор в стратегическите направления, посочени в програмните документи. Те остават с висока степен на неопределеност поради комплексни причини, между които – законовата и нормативна рамка, която не създава достатъчно благоприятна бизнес среда, зрелостта на политическата система и равнището на политически риск, нивото на административни услуги и редица други предпоставки. Поради това и един от водещите приоритети на Кабинета е насърчаване на предприемачеството. Подчертавам този акцент, само доколкото същият не е добре формулиран в другите стратегически приоритети извън Програмата на Кабинета.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2014 в 09:07

Орешарски определи себе си като заплаха за националната сигурност.

04.02 2014 в 23:21

Кой е този???

04.02 2014 в 21:25

От речта на Орешарски е ясно самоедно - опорните му точки ги пише злодея Ахмет Доган лично. Само той се изразява така. Явно ножа е опрял до кокъла. България е на трето място в света по внос на селскостопанска продукция от Турция. А се натискада спонсорила преди всичко тютюнопроизводството за да сезадушава всяко друго производство, а от там и българското село и засилване на демографския проблем.Синджир марка, нали така, ага.

04.02 2014 в 18:57

Когато някой е прав, дори да се казва Орешарски, трябва да му се признае.

04.02 2014 в 18:32

Лелеееее...и тая мумия се е заразила от логореята на ДПС - Местан и любимата му (министърка) Марияна, "Необходимо е доста настойчиво пространствено мислене с големи дози склонност цялото общество да се разглежда като система от преплетени връзки и по линия на няколко степени на итерации да се достигне до зависимостите, върху които би се фокусирала днешната дискусия", заявил премиерът."
К'фо речии?

04.02 2014 в 18:24

Орешарски , ТИ си Огромната заплаха !!!

04.02 2014 в 16:53

Ми... Вие господине, не я ли унищожихте вече тая национална сигурност? Не я ли довършихте, та трябва да я плашим още?

Абе аз май поумнявам... Тряа да се боядисам като Мониката...

04.02 2014 в 16:52

Ама , как бе, другари? Защо стъпвате на стратегически насоки на развитие , приети от ГЕРБ ?? Нали те са докарали страната до катастрофа? Нали всичко ново щяхте да градите?
Я си оправете демагогията, че много издиша .
Вие, другари, сте едни ходещи , лъжливи, крадливи опорни точки и нищо повече.

04.02 2014 в 16:39

След като "цялостната обстановка" е заплаха за нац.сигурност значи имате право да подслушвате всички граждани и политически противници.М.Манолова ви го разрешава,а тя ще подсигури пълната победа на евро. изборите с натамъняване на изборния кодекс.
Ще се гласува под строй срещу 20 лв от циг. махали и с бюлетини с номер,да се знае кой с коя бюлетина е гласувал!

04.02 2014 в 16:35

Преди всичко самият Олигарски е заплаха за националната сигурност.