Орешарски: Новият заем е прекалена застраховка

OFFnews 08 март 2015 в 11:12 3258 3

Снимка Николай Варадинов/Булфото

Пламен Орешарски

Заемът от 16 млрд. лв. е много лош за всички нас. Тази заем е презастраховка, прекалено голям е. А когато човек внимателно разгледа цифрите, може да се убеди, че и сравнително по-малка цифра би свършила работа.

Това каза в интервю за БНТ бившият премиер Пламен Орешарски.

Що се отнася до единия милиард, аз никога не съм имал дългове. През целия си професионален път съм намалявал дълговете на държавата, заяви той. От края на миналия век до 2009 г. България е рекордьор в ЕС по бързо темпо на намаляване на дълга. Много се страхувам през следващите години да не станем обратен рекордьор - по увеличаване на дълга.

За единия милиард Орешарски поясни, че или не е успял да го обясни добре, или е нямало среда да бъде чут. "Ние искахме този милиард, за да узаконим краткосрочен заем, взет от предишния финансов министър, за да се изплатят субсидиите на фермерите. И в резултат на това наше, според мен напълно обосновано искане, бяхме свидетели на бурни протести, на сценарии, че повтаряме Гърция и т.н.", напомни експремиерът. В тази връзка той препоръча повече последователност на тогавашните критици. Би трябвало сега да протестират още по-усърдно срещу 16-те млрд. лв., но виждам, че те мълчат, каза той.

Орешарски отчете, че 2013 г. приключихме с 1.8% или 1.9% дефицит. Сега дефицитът е 3%. На фона на тези цифри какво да кажа и как да коментираме. – Очевидно политически мотивирани твърдения са това, смята Орешарски.

Според него утвърдена практика е дълг да се рефинансира с дълг. Въпросът е в размерите. Аз не пледирам изобщо да не се взема дълг, това е неизбежно, тъй като излизат падежи. Струва ми се обаче, че сумата от 16 млрд. лв. е доста прекалена застраховка. Парламентът доста щедро подписа един чек на кабинета, без много да гледа сумата. Странно е как финансовият министър много бързо отстъпи за 2 млрд. лв., че не са му потребни Ако беше надникнал по-внимателно в цифрите, можеше да спести още два, дори още повече, каза Орешарски.

Трябваше леко да охлабим фискалната политика, да направим и някои социални подобрения, социалните програми, но успоредно с това започнахме една много амбициозна програма за насърчаване на предприемачеството и стъпки в посока на икономическо възстановяване, ръководени от убеждението, че без да заработи икономиката, не можехме да постигнем и другите цели, които си бяхме поставили, а те бяха свързани и с една по-социална политика, аргументира се той.

"За съжаление тогава бяхме свидетели и на остър бежански натиск. Това беше допълнително изпитание и мисля, че за няколко месеца се справихме сравнително добре. Сега виждаме, че отново го има този проблем. Еврофондовете бяха едно от предизвикателствата, значително ускорихме усвояването, като в същото време разработихме и изцяло в моя мандат бе прието Споразумението за партньорство с Европейската комисия, даващо ориентири за следващия 7-годишен период. Струва ми се, че успяхме да установим и нов стил в управлението. Стил на толерантност, а не заварения до този момент конфронтационен стил", подчерта Орешарски.

Той напомни още, че в едногодишен период са били разкрити близо 50 хиляди работни места, "което показва, че ако бяхме продължили мандата, сигурно щяхме да доближим цифрата, която на много хора се струваше нереалистична в рамките на 4-годишен мандат". Всички икономически индикатори до май 2014 г. показваха непрекъснато подобрение. Борсата растеше дори като един от синтетичните индикатори, а за съжаление политическата нестабилност от юни, обърна тенденцията. Ние виждаме икономически растеж в рамките на първото полугодие на миналата година от близо 2%, а тази година властите планират под 1 или 0.8%. Тоест, отново като че ли се връщаме в периода на почти стагнация. 0.8% растеж за нас е практически нулев, сочи анализът на експремиера.

На обвиненията, че е правителството му е било правителство на задкулисието той заяви, че би отговорил по точно обратния начин. Точно в този период доста повече бяха ясни нещата, отколкото днес, както виждаме как единия ден партии правят едно изявление, а на другия ден, гласуват по друг начин. Очевидно нещо е станало вечерта. За съжаление виждаме днес по-голямо задкулисие, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews