Орешарски: Искате оставка? Изчакайте да изтече мандатът ми

OFFNews 18 януари 2014 в 17:30 9294 39

Пламен Орешарски Снимка: Булфото
Пламен Орешарски Снимка: Булфото

Опитвал съм се да разбера протестиращите, но така и не чух от тях искания, а бях готов да обсъдя такива.

Това заяви в интервю за журналиста Сашо Диков премиерът Пламен Орешарски. Интервюто, излъчено тази вечер в предаването "Дикoff" по Нова телевизия, е записано на 16 януари.

"Никога не съм гледал по друг начин на тези наши съграждани, които не одобряват кабинета, освен като на хора, които с нещо не са съгласни. Опитвал съм се да разбера с какво. Не съм ги възприемал като опоненти или врагове, не дай си Боже", каза Орешарски.

На въпроса защо не е отишъл да говори със студентите, окупирали аудитории в знак на протест и с искане за оставката му, Орешарски отговори: "Аз съм академичен преподавател и нямам каквито и да е комплекси да вляза в която и да е зала. За УНСС нямам спомен да е имало някакви оживени протести, имаше 10-ина човека или 15. През цялото време, когато протестирха, аз не чух искания, каквито бях готов да обсъдя".

"Не са ме избрали тук, за да побеждавам когото и да било, а по-скоро да работя за интересите на всички български граждани, за по-добра държава. Опитваме се да правим това с ясното съзнание, че никога в никоя страна управляващите нямат пълна подкрепа, но това не бива да пречи да се работи за общото благо", каза още Орешарски и допълни, че "ние сме различни, но общото, което ни обединява, е повече, отколкото са различията".

Част от кадровите решения били негови лични номинации (например половината от министрите), а други били консултирани с лидерите на БСП и ДПС.

"Нито един не ми е наложен. Всички съм приел аз. Няколко предварителни номинации се отказахме от тях, след като водихме консултации", каза Орешарски.

На въпрос не тегне ли сянката на Цветан Василев и Делян Пеевски върху кабинета, Орешарски отговори "Тегне хипотетично. Пеевски е депутат от ДПС. Може би това е една от причините".

"Познавам Цветан Василев от 90-те години на миналия век. Срещал съм се много пъти, и в предния ми мандат съм се срещал. При всички случаи един път преди няколко месеца се срещахме. Но има други хора, с които си говоря много по-регулярно. С Пеевски си говоря също, да", каза още премиерът в отговори на въпросите.

"Разбира се, че съм говорил с него преди избора (за председател на ДАНС - бел. ред). Не сме говорили за арести на Борисов и Цветанов, а за контрабандни схеми и пресичането им. Въпросът щеше ли да свърши работа винаги има многозначни отговори", допълни той.

"Никога не ме е дразнил въпросът "Кой", аз отговорих на него на следващата сутрин", каза Орешарски след въпроса "Кой е предложил Пеевски". "Ще отговоря и на вас - политическо решение. Можем и с вас да си говорим още 10-15 минути. Ако нямате следващ въпрос, да приключваме. Никога въпросът "Пеевски" не е бил кошмарен. Не разбирам какво не разбирате в отговора "политическо решение", заяви Орешарски.

При настояването на Диков за конкретен отговор, премиерът отговори с въпроса: "Някога да съм бил коментатор на по-затворени разговори? Защо го очаквате сега?"

Попитан дали е готов да подаде оставка и изборите на 25 май да са и за европейски, и за български парламент, Орешарски каза:

"На този въпрос трябва да разпитвате политическите лидери, депутатите. Аз не съм политик. Защо ми задавате политически въпроси? Аз съм поел определени ангажименти към политически сили, които имат голяма подкрепа в обществото. Бих посъветвал да избягваме да говорим от името на целия народ. Той се състои от много прослойки, много хора. На болшевизъм ми приличат всички призиви, които обявяват истината за единна и неделима".

На въпрос какво трябва да стане, за да си подаде оставката, Орешарски отговори: "Да изтече мандатът".

Според него въпросът за вземаните от правителството заеми бил "политически" - всяка година се вземали такива и голяма част отивала за погасяването на вече съществуващи заеми на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика