Октай: Избират един от двама юристи да наследи Пеевски

"ДПС ще се разпадне. Може би на следващите парламентарни избори"

OFFNews 21 февруари 2016 в 19:35 14731 8

"Делян Пеевски постепенно ще бъде изведен от играта. Трудно е да гадая как. Дано да е жив, това казвам... Двама юристи, много приближени, единият до прокуратурата, другият - до спортните кръгове, ще наследят Пеевски. Ще има други посредници, опити да обслужват така нареченото задкулисие. Двама са подходящи, един ще бъде избран."

Това заяви Осман Октай в интервю за предаването "Комбина" по Нова тв.

Според него ДПС ще се разпадне и може би това ще се случи на следващите парламентарни избори:

"Забраната за влизане в Турция за Пеевски не е чак толкова голям проблем, но ударът срещу Доган, почетния председател на ДПС, и срещу мюсюлманите гласоподаватели е жесток, почти убийствен удар. Той ще има много тежки последствия за самата политическа формация... ДПС ще се разпадне, може би на следващите парламентарни избори".

Той определи като много голям гаф решението за създаване на временна парламентарна комисия, която да разследва влиянието на Русия и Турция върху вътрешната политика на страната ни.

"Нямаме сила да влезем в конфликта между Русия и Турция. По този начин ставаме част от напрежението. Не е това начинът. Тези неща се решават тихо. Намесата на парламента ще навреди на българо-турските, на българо-руските отношения. И без това имаме доста сериозни проблеми."

Според него предстоящите избори наесен ще са две в едно, а кандидатът за президент на ГЕРБ ще е Бойко Борисов, който щял да бъде "принуден от много обстоятелства". Тогава, по думите на Октай, политическата ситуация щяла да бъде "много сложна". "Дано да няма кръв", каза Октай, без да обясни какво има предвид.

Октай - съосновател на ДПС и отстранен негов бивш лидер - заяви още за Делян Пеевски:

"В случая посредникът не държи почти нищо, защото той е на кредит. Говорим за Делян Пеевски. Всички финансови сделки, освен източването на Държавния резерв по времето на тройната коалиция, когато той беше зам.-министър и координираше дейността на държавния резерв. Всъщност, първоначалното натрупване на капитал на семейството му оттам тръгна и по-късно всички сделки, които се приписват на семейството, са с кредити.

...

Проследих изцяло развитие на този младеж. На 21 години, без никакво образование, той става политически секретар на Министерството на транспорта, при управлението на царя, и го назначават шеф на Борда на пристанище Варна и впоследствие го уволняват, защото няма образователен ценз. По-късно завършва при проф. Воденичаров в Благоевград право. Ангел Александров - пак много близък до Доган - го назначава за следовател. Целият този проект тръгва от майката, която става шефка на тотото с лобизма на Васил Божков, който има интереси в този сектор. Това бяха фактори при оформянето на правителството на Симеон. Царят дойде два месеца преди изборите, нямаше партийни организации по места и нямаше кой да кадрува от името на партийната формация. Тогава клуб "Възраждане" влезе в Съвета за икономическо развитие към правителството. Във "Възраждане" кои бяха? Илия Павлов, Добромир Гущеров, Васил Божков, Емил Кюлев - двама от тях бяха убити по софийските улици, Тошо Тошев и собственикът на Дарик радио Радосвет Радев. Винаги има медии около тези групировки. Димитър Калчев стана министър на държавната администрация и започнаха да кадруват от името на НДСВ. Тогава се разделихме с Доган, 2001 година, окончателно.

...

Пеевски, посредникът, е по-опасен - пряко е бил посредник за кадруване и финансиране на определени хора, прокурори да си строят хотели примерно. Докато Цветан Василев е бил на по-високо ниво и видяхте как го похарчиха, но той не се е занимавал с конкретика. В общественото пространство този младеж изглежда всесилен. Ще ви дам един пример - преди да бъде назначен Цацаров за главен прокурор, той го е водил при Цветан Цветанов като вицепремиер и министър на вътрешните работи над 30 пъти. След това по същия начин и при Доган."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови