Quantcast

Махат Пеевски. Но си търсят друг.

Татяна Ваксберг - DW Последна промяна на 16 февруари 2016 в 12:53 37486 29

Снимка Сергей Антонов

Делян Пеевски.

И без театралните жестове на Борисов става все по-очевидно, че Пеевски излиза от играта. Дори и най-овластената подземна структура не може да си позволи играч, осветен от толкова много прожектори, коментира Т. Ваксберг.

Ако правиш нещо нередно, гледай да го правиш скришно. Никой не е чел конституцията на гангстерите, но някак е ясно, че това е нейният член първи. Джебчия, чиято ръка в чуждата чанта е проследявана от няколко камери едновременно, може и да грабне портмонето, но със сигурност ще срещне проблем в кариерата си. Защото стане ли телевизионна звезда, няма как да се издигне до пират на седемте морета или разбойник-главатар.

Да, става дума за Делян Пеевски. Не защото прилича на джебчия (приписват му се далеч по-мащабни интереси) и не защото прилича на гангстер (гангстерите по принцип нямат кресла в парламента). А защото достигна една степен на европейска прочутост, несъвместима с обичайната му битност - тази на политик с неясен произход на богатството и професионална неоправданост на кариерата.

Борисов и "оттенъкът"

Вчерашният ден даде няколко повода за прогнози, че звездата на Пеевски принудително залязва. Първо премиерът анулира търг, в който фирма, свързвана с Пеевски, беше победител (заедно с друга). После Борисов излъга, че анулира търга, защото се е притеснил за общественото мнение: “Никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил”, каза Борисов. Твърдението му е лъжа, защото “обществото” от много отдавна посочва “оттенъка” на нередност около правителствената симбиоза с Пеевски, а Борисов нерядко е позволявал този “оттенък” да залива ежедневието като основен цвят.

Затова истината трябва да е по-различна: Борисов вероятно е бил директно предупреден от германската канцлерка Ангела Меркел, с която се е срещнал предишния ден. Две седмици по-рано германското списание “Шпигел” публикува статия за Пеевски, в която нарече бизнесмена “най-скандалната фигура в българската политика”. Освен това написа, че “както никой друг, той [Пеевски] олицетворява олигархичната система на клиентелизма”. Борисов не се е притеснявал заради българското “общество”, а заради германското. “Шпигел” и Меркел се оказаха петата власт в България. И единствената власт, която Борисов осмисля именно като “власт”.

Вчерашният ден донесе още една комбинирана новина с отношение към съдбата на Пеевски. Тя е в решението на премиера да разсекрети доклада за източването на КТБ - банка, постигнала необясним просперитет по време на съдружието между Делян Пеевски и Цветан Василев, но докарана до фалит точно в момента, в който Пеевски се изтегли от дружеския кръг.

И двете решения - за анулирането на търга и за разсекретяването на данни за КТБ - съвпадат с анонса на Брюксел, че Европейската комисия е готова да прекрати мониторинга си върху Румъния. Не обаче и върху България.

Кой ще е новият Пеевски?

Цялата едновременност на събитията подсказва нещо, което всеки наблюдател в България знае отдавна: Пеевски не може задълго да остане това, което е (протежиран от ГЕРБ, БСП и ДПС-бизнесмен от пещерата на Аладин). Нито пък може да остане там, където е (в парламента), но вече като нов човек - с работно време, обясними доходи, професионална дейност, проверяемо ежедневие, приемлива вербалност. От самото начало на тази полу-надземна авантюра Пеевски трябва да си е задавал въпроса: за колко време е всичко това? Очевидно за доста дълго, както показа практиката. Но не и завинаги.

Същественият въпрос обаче не е само какво ще стане с този бизнесмен в една страна без гарантирано правосъдие и с разследващи органи, дишащи с белия дроб на самия Пеевски. Въпросът е от кого ще бъде заместен. Нека няма съмнение, че целият шум от понеделник насам подготвя не прекратяване на олигархичните зависимости, а просто смяна на олигархичните играчи. Доказателство за това е поведението на самия премиер. Вчера той с лекота анулира търг, намиращ се извън неговите правомощия, и разсекрети документи, които удържаше като секретни, макар че по условие би следвало да са публични. Тоталната власт, демонстрирана сега от Борисов във връзка с изтеглянето на Пеевски, е била употребявана със същия размах и при утвърждаването на Пеевски. И ако някой все още търси отговора на въпроса КОЙ, нека се върне към предишното изречение.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2016 в 12:23

Напънал се е ББ с голяма хапка и не зная дали няма да му приседне. Дебеланко, колкото и да е неугледен на външен вид съвсем не е глупав и няма да се даде току-така. Ще стане интересно. Не зная само Цветанов на коя страна е, щото ако се е сдружил с дебеланко срещу ББ предстои една война епическа!

18.02 2016 в 01:36

Прекрасна статия!!

17.02 2016 в 10:40

Вероятно #Кой ще бъде заменен от сина на Сашо Стъклото.Това са "кучета господни"има ги във философската литература-тези,които пазят статуквото,реда,охрана на властта,пазители и същевременно служители на олигархията.Конкертно у нас те са разпределителен център на капитали,придобити по мръсен начин.Турция посочи кои са ни бандитите,сега да чакаме и от Брюксел да ни понатиснат малко и можем да дишаме малко по-спокойно.Няма на какво и на кого да разчитаме,освен на външен натиск.Оттук нищо не може да се произведе-всички са в играта.

17.02 2016 в 07:39

Абе спрете да ги преписвате тия бе...
Това в немско никой не го чете... даже за кенеф не го ползват тоя вестник, щото хартията му е гадна...

16.02 2016 в 22:16

И днеска няма НИТО ЕДНА НОВИНА за Северна Корея, както и вчера. Вече два дни НИКАКВИ НОВИНИ за Северна Корея. Обезпокоен съм.

16.02 2016 в 21:46

Иска му се на биойко, ама да не отиде зян? по ми се вярва след някой ден ДВ да почне да пише как боко е крадец корто е вярно и убиец и нарко пласьор което пак е вярно и как той си отива в затвора не ви ли звучи правдоподобно

16.02 2016 в 21:32

Преди години тогавашните КОснатЙ-човци казаха, че гущерът трябва да си откъсне опашката и да се изчисти. После на някой от тях освен опашките заминаха и главите.
Сега наблюдаваме същата драма - Тиквочев иска да си откъсне опашката ДП и да се изчисти за пред чужденците. Той добре си е направил сметката, но дали "опашката" ще се даде без бой предстои да видим.
Както се казваше в един филм с подобни персонажи - Нищо лично - само бизнес!

16.02 2016 в 21:23

Мадамата с големия Г.З, отрочето на Мултигруп, а тази пача кога?

16.02 2016 в 21:21

35-годишен щастлив пенсионер, евала на маминия! Стига приказки, дайте малко дела, лъснал му е гъза, мирише та не се търпи, а този си пазарува на корем с доходи на депутат!???? Всичко бла бла, действия, Радане достатъчно те омазаха, кажи истината до край, още може!

16.02 2016 в 20:35

Само че от поредния пасквил на DW не се разбира точно КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ да махат ДП, след като на негово място щял да дойде някой още по-лош? Това е БЕЗСМИСЛЕНО.