Официално: Демократична България няма да подкрепи правителството на ИТН (обновена)

OFFNews 10 август 2021 в 11:02 9056 3

Снимка БТА/ Христо Касабов

"Демократична България" няма да подкрепи правителството, предложено от "Има такъв народ". 

Трябва да бъде излъчено правителство на промяната, подчерта Христо Иванов на брифинг в парламента, на който присъстваха лидерите на трите партии в дясната коалиция. "Много ясно казахме, че промяна с ДПС през задния вход не може да се прави", допълни той.

Много ясно казахме, че няма да подкрепим каквото и да е правителство, а само такова на промяната, категоричен бе Христо Иванов.

Този състав на министерски съвет е най-слабият, излъчван в България, подчерта той. 

Основните приоритети на ДБ в разрез с тези на ИТН

Иванов припомни основните приоритети на "Демократична България", сред които да бъде излъчено правителство на промяната, без участието на ДПС "през задния вход", както и подкрепа само за правителство, способно да извърши тази промяна. Според него проектокабинетът на ИТН не отговаря на тези приоритети, поради което и коалицията няма да го подкрепи.

"Не можем да предадем нашите избиратели и хората, които протестираха, и да подкрепим едно такова правителство", заяви още той.

Той заяви още, че не могат да подкрепят не предложено, а наложено правителство със заплахи, извиване на ръце и диктат. Той коментира, че този модел е сходен със задкулисието в ГЕРБ:

"Това, което беше предложено, е абсолютно неприемливо, то се разпада в медиите. Това не може да направи промяната, за която протестираха българските граждани."

"Конструкцията, която съчетава неясен модел за взимане на решения и плаващи малцинства, е мътната вода, в която ДПС плува най-добре", заяви още той.

Защо ДБ няма да подкрепи проектокабинета на ИТН

Председателят на ПГ на "Демократична България" заяв, че няма да подкрепят правителство, излъчено с декларация, от която отсъстват теми като предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор, конституционна реформа, преструктуриране на КПКОНПИ, освобождаване на Сотир Цацаров, прочистване на МВР и службите за сигурност за корупционни влияния, както и други приоритетни теми.

"Не може с 65 гласа да си решите състав на правителство. И тук не говорим за порции, ако ще си говорим на такъв профански език. Не можем да дадем гласовете си за хора, които не познаваме", коментира Иванов.

Той коментира и обвиненията на ИТН. Според него им се предлага "торба с котки, която или да подкрепим, или да бъдем виновни".

"Не горете мостове" за третия мандат

"ДБ по никакъв начин не се притеснява от нови избори, не се страхуваме от дебати и интервюта, за разлика от други", заяви още Христо Иванов. Той призова за конструктивни преговори за третия мандат с репликата "Не горете мостове!".

Според него е нужно правителство, което да осигури на страната време между 6 и 8 месеца преди новите избори и призова "дайте да дадем на хората управление, което не стъпва на диктат и извиване на ръце".

Христо Иванов заяви още, че при споразумение за някакъв период ролята на ДПС би била ограничена.

"Въпросът е да има споразумение, в което да бъдат включени политически субекти и ясен срок преди новите избори, защото никой не е гласувал за подобна конфигурации", каза той.

Иванов подчерта, че страната трябва да се справи с новата ковид вълна и икономическите последици от нея, да се приеме бюджет, да се преизчислят пенсиите, да започнат промените в съдебната система.

Всички извън ГЕРБ и ДПС сме длъжни да седнем и да говорим и да преведем страната през това, допълни той и повтори, че успешните настоящи министри могат да бъдат предложени в бъдещ проектокабинет.

Той подчерта още веднъж, че ако третият мандат бъде връчен на ДПС, то ДБ няма да подкрепи предложен от тях кабинет.

Защо сега?

Трябваше от самото начало да поставим въпроса за коалиция. Далеч сме от мисълта, че "Демократична България" няма вина за тази ситуация, заяви още Христо Иванов по повод късното решение на партията да не подкрепи правителството на ИТН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2026

3

Nataliq

10.08 2021 в 14:04

Браво на ДБ,това е правилният начин!

6145

1

kokoten

10.08 2021 в 11:20

Предлагайте и гласувайте служебния кабинет за една година и после избори...а сега идиотите от ИТН при гласуването да напуснат залата и така ще има кворум и ще изберат проклетото правителство,иначе отвънка чака Корчной(разбирай Мутрягата)....идиотизма на ИТН не предполага каквито и да са рационални решения,те самите се оплетоха в нищото до степен на самоунищожение....и те така...
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл