Quantcast

"Обвинението срещу проф. Асена Стоименова е или репресия, или прокуратурата не може правилно да прочете чл. 326 от НК"

OFFNews Последна промяна на 13 април 2020 в 08:53 16171 2

Подкрепа за председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, срещу която прокуратурата повдигна обвинение за престъпление заради нейни интервюта, изрази партия МИР днес. Тя подкрепя и протеста на фармацевтичния съюз, който е категоричен, че предупреждението за липса на лекарства от председателя на БФС категорично не може да бъде тълкувано като всяване на паника чрез разпространение на невярна информация.

Чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс, по който е обвинението, гласи: Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд, като съдът може да постанови и задължително заселване.

"Политическа партия МИР излезе с позиция, в която изразява своята принципна и морална подкрепа за председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова ... заради нейни интервюта за БНР и БНТ по повод на лекарствоснабдяването в страната в условията на пандемията с COVID-19 - се казва в позицията. - В тези свои интервюта проф. Стоименова информира българското общество за същността на генеричната замяна, проверките на аптеките в условията на извънредно положение и евентуалната възможност за недостиг на лекарствени продукти. За тези проблеми още преди седмици сигнализираха Световната здравна организация, Европейската агенция по лекарствата, включително и председателя на Европейската комисия. Също така ден след интервютата на проф. Стоименова, Националната здравноосигурителна каса съобщи на интернет страницата си за очакван недостиг на определени лекарствени продукти, а Българския фармацевтичен съюз получава ежедневно сигнали от фармацевти от цялата страна за проблеми в лекарствоснабдяването поради извънредните обстоятелства в световен мащаб."

От партията считат, че българските граждани имат право и трябва да бъдат информирани за реалната ситуация и възможните решения в условията на извънредно положение и борба с пандемията.

Основните човешки права, произтичащи от Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи и Хартата на основните права на ЕС, част от които е правото на критично представяне на възможни рискове пред здравната ни система на основата на обективни обстоятелства, не могат да бъдат ограничени, включително от органите на наказателното производство, тъй като България е демократична и правова държава”, категорични са от ПП МИР.

От най-младата българска партия, считат че повдигнатото от прокуратурата обвинение срещу проф. Стоименова за всяване на паника е или форма на репресия, или прокуратурата не може правилно да прочете чл. 326 от Наказателния кодекс. И в двата варианта случващото се буди сериозна тревога и не трябва да бъде подминато нито от институциите, нито от българското общество, защото прокуратурата не може да повдига обвинения за изказване на прогноза, която може и да се сбъдне", се казва още в позицията на ПП МИР.

МИР призовава за обединение, а не за разделение на българския народ и всички професионални общности в битката с COVID-19.

Партията заявява, че е солидарна с всички български фармацевти, които заедно с медиците са на първа линия в битката с коронавируса и за това подкрепя техния символичен протест срещу несправедливото обвинение от страна на прокуратурата към проф. Асена Стоименова.

ПП МИР предупреждава също, че "всички опити да се повдигат скалъпени обвинения срещу българи, които имат различно мнение и позиция от това на управляващите, са сериозна заплаха за демокрацията в България".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

2

Стефан

15.04 2020 в 04:26

Значи така. Мацката е тъпа. "Професор" и нейният новояз не ми се връзват. Но доколкото говори все пак една идея по-смислено от цвинокио, ...

1810

1

Пенчо бре

13.04 2020 в 09:24

"Чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс, по който е обвинението, гласи: Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд, като съдът може да постанови и задължително заселване."

Това с четенето са досадни подробности за прокуратурата. А хората предупреждаваха, какво се задава.

Поздравления и подкрепа за професор Асена Стоименова!