Поемаме риска да бъдем заразени и разпространим Covid-19! Българските фармацевти с апел към властта и указания към гражданите

Александра Маркарян 16 март 2020 в 10:29 13556 0

Българските фармацевти излязоха с отворено писмо, в което отправят апел към властите и дават съвети на гражданите във връзка с разпространението на коронавируса у нас.

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, председателя на Националния оперативен щаб за Covid-19 и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Подписано е от проф. дф Асена Стоименова, председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

Апелът е българските магистър-фармацевти много често са първите, които контактуват с потенциалните вирусоносители в аптеките, да бъдат снабдени с достатъчно лични предпазни средства (маски, ръкавици и др.), за да не се превърнат не само в заразени, а и в разпространители на заразата.

Бъдете търпеливи и отговорни към здравето си и това на околните! Изчаквайте реда си в аптеката, проявете разбиране, ако станете свидетели на проверка от контролните органи - обръщат се те към хората. Не се презапасявайте и следвайте указанията на личните си лекари и фармацевтите, на които вярвате! Обръщайте внимание на всеки симптом и своевременно потърсете помощ!

"Сега повече от всякога е необходимо да бъдем отговорни към собственото си здраве и здравето на другите. Необходимо е да оценим усилията на българските фармацевти, извънредния им труд и да ги подкрепим – със законодателни мерки, с осигуряване на лични предпазни средства, с обективност и експедитивност на безспорно необходимия контрол, с разбиране и добра дума.

Българските магистър-фармацевти ще ви отвърнат с безрезервна подкрепа в ограничаването на COVID-19, като най-достъпните медицински специалисти редом с лекари и медицински сестри и с достойна служба в полза на общественото здраве" - пише проф. Стоименова.

Ето пълния текст на отвореното писмо:

Българските магистър-фармацевти отдаваме своето уважение към лекарите и медицинските сестри, които са водещи в предотвратяването на разпространението на COVID-19 и лечението на заразените пациенти. Ние, фармацевтите сме редом с вас на предната линия в борбата с вируса и много често сме първите, които контактуват с потенциалните вирусоносители. Фармацевтите, според определението на Световната здравна организация, са най-достъпните медицински специалисти. Те са професионалистите, които са натоварени в този тежък момент за България и света да осиуряват необходимите лекарствени продукти, медицински изделия, информация за предотвратяване на разпространението на COVID-19 и да имат отговорно социално поведение.

Недалечното ни минало доведе до принизяване на професията на фармацевта до търговия с лекарства, но днес повече от всякога е важно системата на здравеопазване в България да оцени по достойнство социалната функция на фармацевтите като медицински специалисти.

Магистър-фармацевтите в България са медицински специалисти не само по силата на закона, но и заради силата на избора си за професионална реализация в аптеките. Днес на предната линия в битката с COVID-19 са тъкмо аптеките - здравни заведения съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, а не обикновени търговски обекти.

С разрастването на епидемията в последните дни аптеките, като търговски обекти, реализират повишени обороти, но на цена, за която не се говори. Цената е тежки условия на извънреден труд, физическа и психическа умора, значително забавяне на доставките от търговците на едро и най-вече бремето на невъзможността фармацевтите да посрещнат нуждите на населението от някои лекарствени и други продукти в условията на епидемия.

Ежедневно в аптеките българските фармацевти поемат риска да бъдат заразени и да разпространяват вируса, ако не бъдат взети подходящи мерки и средства за индивидуална защита като грижа за тях. Осигуряването на лични предпазни средства за магистър-фармацевтите чрез структурите на Министерството на здравеопазването е абсолютно наложително. Тъкмо защото фармацевтите ежедневно обслужват българските граждани в този труден за всички ни момент, е въпрос на уважение, израз на добра воля и позитивен знак за еволюция в управленското мислене, но преди всичко е спешна мярка за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на COVID-19. Аптеките, магазините за хранителни стоки и бензиностанциите са единствените търговски обекти, които продължават да обслужват населението.

Към сложната епидемична обстановка, притесненията на българските граждани дали ще успеят да се снабдят с необходимите им лекарствени и други продукти, извънредния труд и усилия от страна на фармацевтите се прибавят и проверките по разпореждане на прокуратурата, които също са част от ежедневието в аптеките.

Като изразявам увереност, че тези проверки ще бъдат проведени по начин, който не възпрепятства лекарствоснабдителния процес в този труден момент, апелирам към колегите да оказват съдействие на контролните органи, така че те да не компрометират ефективността на разпоредените мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Към българските граждани се обръщам с апел да бъдат търпеливи и отговорни към собственото си здраве и това на другите около тях, когато изчакват реда си в аптеките, да проявяват разбиране, ако станат свидетели на проверки от контролните органи и да им съдействат. Да не се презапасяват с лекарствени продукти и да спазват указанията, дадени им от личните лекари и доверените фармацевти. Да обръщат внимание на всеки симптом, който би могъл да бъде съмнителен за инфекция с COVID-19 и своевременно да потърсят медицинска помощ.

Сега повече от всякога е необходимо да бъдем отговорни към собственото си здраве и здравето на другите. Необходимо е да оценим усилията на българските фармацевти, извънредния им труд и да ги подкрепим – със законодателни мерки, с осигуряване на лични предпазни средства, с обективност и експедитивност на безспорно необходимия контрол, с разбиране и добра дума.

Българските магистър-фармацевти ще ви отвърнат с безрезервна подкрепа в ограничаването на COVID-19, като най-достъпните медицински специалисти редом с лекари и медицински сестри и с достойна служба в полза на общественото здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови