Нестандартно: какво и как обещава кандидат за общински съветник в Кърджали

OFFNews Последна промяна на 25 October 2019 в 18:38 4946 0

Даниел Делчев

Снимка Даниел Делчев, личен архив

Кандидатът за общински съветник от БСП в Кърджали Даниел Делчев засега е единственият сред партийните отбори, който се зарече, че ако влезе в местния парламент, ще дарява възнаграждението си за полезни каузи и няма да се облагодетелства лично от тези пари.

Експертът и консултант по европейски проекти избра обаче нестандартен стил за представянето си - известен с чувството си за хумор, той написа послание във Фейсбук към потенциалните си избиратели на архаичен български език. Публикуваме го без редакционна намеса:

ПРОГРАМА НА КАНДИДАТ ЗА ОБЩИНСКИЙ СЪВЕТНИК, СЪОБРАЗНО ИЗИСКВАНИЯТА ЗА КМЕТОВЕ И ОБЩИНАРИ ОТ 1890 ГОДИНА

Програмата е съобразена с препорученията от 1890 година за бъдеща деятелност към онези мераклии, които веч са кандисали или все още се назландисват да се надпреварват за кметове и общинари:

1. Откъм Финансиалност.

Като кандидат-съветник съм средно финансиално състоятелен (по официални данни от годишната ми декларация към бирниците в НАП). Туй ще рече, че отнапреж съм струпал и заделил някой и друг лев и малко имот, та ако седна на съветнический стол, да не посегвам скрито и тайно в общинската хазна, орезилявайки по тоз начин себе си, челядта си, родата и достлука си (приятелите) пред гражданството и своите душмани. Добитък нямам никакъв, тоест не ще мога да се полакомя да получавам субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, а и се пооядох доста и до отчисления от спорта няма да се докопам (то и хора не останаха вече по тез места, на които може да се разчита – Порожанов го няма в Министерството, Боби Михайлов напусна БФС-то).

2. Откъм Външен изглед.

Не гледайте много снимката, обещавам, че кога се възправя пред людете, ще се напрегвам с цел сдобиване на достолепен вид и ще придавам на ликът си ведро и благо изражение. Одеждите ми ще са в опрятно състояние, взорът бистър, чомбазът вчесан, а мустаките неразчорлени (ако ме изберете и мустаки ще си пусна заради вазе). От само себе си се подразбира за каяфетът (тоалета), тъй щото кошулята ще ми е прана и добре подгащена, поясът пристегнат, беневреците закопчани и опети, а горната дреха - изчеткана и нелекьосана.

Кога се падне да посетувам сборища, вечеринки, градското театро, а също по празници и на черкуване (то кога ли ще се черкуваме, като попът почна кариера в „Пайнер“), ще съм облечен и натъкмен в най-новий си кат дрехи и обязателно с лъснати чизми.

Кога лятос е много жежко и се запотувам бая (но не колкото Веско Маринов), по начесто ще да си мия табаните, чаталът, под мишците, ушите и вратът, та кога се доближавам до съмишленици и симпатизанти, да не ме позаобикалят от далеч и да си затъкват носът по причина на изригваната воня.

Кога ми се удаде да съм поканет от по-преди на попийване и поядване заедно с други хора или съпартизанти, няма да се наядвам отнапреж с чесън и други таквиз дъхави откъм зловония зелении или престоял и залоен овчи джигерец. Ще седя благопристойно на посоченото ми место сред дружината, няма да гръмогласнича, не ще размахвам безпричинно ръцете си нагоре-надолу, няма да пръхтя, да се дръгна и оригвам, да сумтя и попръдвам. По тоз начин няма да се погнусяват от мене и да ме имат за по-долен и нефелен, а тъкмо напротив.

3. Откъм Фамилия.

От около 15 годин съм оженет, имам мила и свестна булка (абе, не е така, но тя не ми е приятел във фейса и няма да го види), послушна и любвеобилна челяд (питайте горките им учители в Езиковата и камътния им директор), та кога фамилията излезне по празник из чаршията или в черковата, всячески ще внушава почтителност, идеалност и умиление. Ако се появи неожидан зор по некой начин ще въдворявам ред и послушание и няма да устройвам тутакси сеир на зяпачите, градските кибици и безделниците, а чак у дома си, после произшествието, ще гълча и побийвам непокорните деца и жена си на скрито, зад дуваря или перделъка (ограничавайки домашното насилие до поносими от Истанбулската конвенция размери).

4. Откъм Ред и Почитание.

Ще признавам, уважавам и почитувам върховенството на законът, по-горните чинове, кмета (Никола Чанев) и Премиера (да се свети името Му). Ако се случи да бъда избран общинский съветник, всячески ще подпомагам деятелността на приставът и стражарите, с цел сдобиване на почтеното гражданство, търговците и еснафа с най-големо спокойствие и рахат.

Ще се явявам немедлено денем или по нощята при зов за помощ срещу напаст от чапкъни, нехранимайковци и шашкъни. Същите тези, що причиняват със своите злодеяния, безчинства или йерхонски пиенски вой, всекакви беди или душевно неразположение на почтените люде, ще ги озаптявам овреме. По подир озаптените синковци-човеконенавистници ще ги запират в кауша, а при повторно провинение, потретяване, почетвъртяване и пр. ще бъдат доволно понабийвани, че и обилно понабъхтявани за назидание от некой по-снажен и налят стражар, но само по дебелите меса, пищялите и кунките, а не по главата – за да не придобият безпаметност или улавост.

5. Откъм Образователност.

Да се похваля, че съм безсъмнително грамотен, владея краснописа задоволително, чета бързо на ум, без да блещя очи и явно да шавам с бърни, а най-подир владея удовлетворително прости сметки, таблица за умножение и други аритметически мурафети (женитбата за чирпанлийка не се брои).

Умея да изразявам словесно мислите си гладко, ясно, без запъване, мънкане, безпричинно покашлюване и други телесни звуци, като през целото това време ликът ми возприема братолюбив, возвишено-ласкав и одухотворен образ. Понеже правя ката дневно таквиз упражнения у дома си пред огледалото, лицето ми се е изпедепцало до подобие на Цицерона.

Кога пристигне по-горен и по-начетен партиен началник (те в БСП Кърджали начетените избягаха отдавна, само идиотите останахме), подначалник или друг откроителен заповедник, ще слушам осторожно и ще записвам в тефтеря препоруките му. Ще си турям любезна гримаса даже кога гостенинът гълчи, попържа и излива ядът си за разни неудачия, серсемлък, слабоумни деятелности и дивотии, сътворени от местната партийна дружина и нейните баш-сайбии. Така ще изпъкна със своята старателност, прилежност и всеотдаденост към делото.

6. И като Окончание.

Ако, прочитайки осторожно 2-3 пъти таз програма, избирателят ме припознава точ в точ или се доближавам съвсем до неговите рекомендации, с Божия помощ и повече късмет може да се надевам на успех – с Бюлетина № 56 и Референция № 114.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И НЕКОЙ ОСТОРОЖЕН КАДИЯ МОЖЕ ДА ВИ ВКАРА ЗАДЪЛГО В ЗАНДАНА!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови