Над 2,4 млрд. лева раздаде правителството след оставката

Вероника Шербанова 28 декември 2016 в 16:37 12688 1

Над 2,4 млрд. лева раздаде правителството след подаването на оставката. 

Част от парите са от преструктуриране на средствата в бюджета, а други са отпуснати извънредно. 

Към тях се включват отпуснатите пари, с които Националната електрическа компания плати на Русия за оборудването за АЕЦ "Белене" - 1,2 млрд. лева.

Включени са и отпуснатите извънредно 10 млн. лева след трагедията в Хитрино и допълнителният 1 млрд. лева за саниране. 

В тази сума влиза и вторият транш за ремонта на изтребителите МиГ 29 в размер на 54,6 млн. лв.

Близо 50 млн. лева са отишли за неотложни ремонти и за инфраструктурни проекти на общини. 

В рамките на месец и половина за обезщетения по дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и за забавено правосъдие сме платили над 1,4 млн. лева.

След подаването на оставката и часове преди гласуването ѝ - на 16 ноември, кабинетът отпусна близо 9,2 млн. лева. 

4,2 млн. лева бяха отпуснати за реклама на туризма. 4,9 млн. лева пък бяха отпуснати безвъзмездно на чужди инвеститори, които ще реализират свои проекти в България до 2020 г. Парите отидоха за „Куинтайлс България“ ЕООД, „Мелексис България“ ЕООД, „Интегрейтид Микроелектроникс България“ ЕООД, „АЙ БИ ЕМ България“ ЕООД и „Кока-Кола Хеленик Бизнес Сървисиз Организейшън“ ЕООД. Парите бяха отпуснати за направените от тях задължителни осигурителни и здравни вноски за работниците и служителите, заели новите работни места.

На същото заседание Министерският съвет отпусна на Министерството на правосъдието 89 579 лв. за възстановяване на платени от министерството обезщетения след решения на Европейския съд по правата на човека. 

Седмица по-късно, на 23 ноември, правителството в оставка даде над 66,5 млн. лева

Бяха отпуснати допълнителни 54 605 000 лв. за ремонта на изтребителите МиГ 29. Парите бяха за втория транш от предвидените бюджет средства за проекта. Първият – от 15,395 млн. лв., беше отпуснат в началото на ноември. 

С решение на Министерския съвет бяха отпуснати 7 715 241 лв. на общините за обезщетения на уволнени учители и още 4 068 353 лв. от бюджета на Министерството на образованието и науката за бонуси на директори. 

На същото заседание бяха отпуснати още 4,071 млн. лева, като 2,389 млн. лв. отидоха при общините за неотложни ремонти, 1,1 млн. лв. за ремонта на научно-изследователския кораб „Академик“, 442 000 лв. за членски внос на Европейския орган за ценни книжа и пазари и Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване, 140 000 лева отидоха за обезщетения на служители на Сметната палата, а останалите - към средствата за организиране на изборите и референдума.

На заседанието на 30 ноември кабинетът в оставка развърза кесията и отпусна повече от 2,2 млрд. лева, като по-голямата част бяха отпуснати извънредно и не са предвидени в бюджетите на ведомствата. 

1 млрд. лева бяха отпуснати към програмата за саниране, след като първият милиард беше изчерпан и от Регионалното министерство обявиха, че спира сключването на договори.

На същото заседание правителството в оставка отпусна близо 1,2 млрд. лева, с които Националната електрическа компания (НЕК) плати на Русия произведеното оборудване за АЕЦ "Белене" след решението на Арбитражния съд. Сумата трябва да бъде възстановена в бюджета за срок от седем години.

8.2 млн. лв. бяха отпуснати за образование, като 2 680 932 лв. отидоха за финансиране на дейности по няколко национални програми в областта на образованието (предвидени в бюджета), 5 млн. лв. отидоха за покриване на недостига на средства за превоз на децата и учениците от населените места без детска градина или училище до най-близките образователни институции. Допълнително от това правителството одобри допълнителни 6 млн. лв. по бюджета на Министерството на образованието и науката за национален абонамент за достъп до базата данни на издателство „Езевиер”, който беше спрян през август.

4 млн. лева бяха отпуснати за посолствата и консулствата на България в чужбина, 289 928 лв.- за рехабилитация на военноинвалиди и ветерани от войните. 6 млн. лева отидоха за ремонти в София и саниране на сградата на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, а ДАНС получи допълнителни 980 хил. лв. за доставка на технически средства за защита от безжични електронни и комуникационни устройства.

9 млн. лв. бяха отпуснати за ремонти в резиденция „Бояна“, която ще се ползва за нуждите на българското председателство на Съвета на ЕС.

На следващото си заседание - на 7 декември, кабинетът в оставка отново раздаде пари. Този път те бяха в размер на над 81 млн. лева, като по-голямата част са от преразпределяне на разходите в бюджета. 

За БАН отидоха 5,8 млн. лева, а 1,1 млн. лв. бяха отпуснати за Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. 24,5 млн. лв. отидоха за реализиране на инфраструктурни проекти в редица общини, а още над 270 хил. лева отидоха за програми за училищата.

По бюджета на Министерския съвет бяха отпуснати 23,2 млн. лв. за софтуер (предвидени в бюджета), а Агенция "Разузнаване" получи 1 млн. лева за неотложни разходи. 

За покриване на неизпълнението на приходите по бюджета на съдебната власт с постановлението е одобрен допълнителен трансфер до 25,6 млн. лв., 500 000 лева отидоха за персонал на няколко министерства. 

Седмица по-късно - на 14 декември, правителството в оставка раздаде скромните 20 млн. лева, като 5 млн. от тях отидоха за Националния компенсационен жилищен фонд, а 14,664 млн. лв. отидоха по бюджетите на общини, отново с обяснението, че са за реализиране на инфраструктурни проекти на територията на цялата страна, като парите идват от преструктуриране на разходите в бюджета. 

Над 890 000 лева са отпуснати и за плащане на обезщетения по дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Правителството в оставка отпусна 117 660 лв. по бюджета на Министерството на правосъдието за забавени дела. 

На 21 декември кабинетът в оставка раздаде още 9,687 млн. лв., които идват от преструктуриране на средства в бюджета. 4,187 млн. лв. отидоха за нова доза инфраструктурни проекти. 5,5 млн. лева пък отпусна Министерският съвет на себе си - за плащане на данък сгради и такса битови отпадъци за 2016 г.

На днешното си заседание правителството в оставка даде 19,5 млн. лева - за ремонт и оборудване на Правителствена болница (15 млн. лева), за нова доза инфраструктурни проекти на общините (4 млн. лева) и за обезщетения в НСО. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови