Москов: От президента се чакат решения, не е журналист, за да задава въпроси

Разликата между сцената „Тодор Живков се среща с партизаните“ и сцената „Румен Радев пита министрите“ е само във времевата разлика от 75 години, коментира лидерът на КОД

OFFNews 24 октомври 2021 в 16:08 4408 3

От президента се чакат решения, не е журналист, за да задава въпроси, посочи лидерът на КОД д-р Петър Москов след извънредната среща на служебното министерство при президента.

В позицията си лидерът на КОД коментира въпросите, които президентът Радев отправи към министрите си:

Единствената действаща власт в момента е изцяло в ръцете на президента Румен Радев. Очакванията на обществото са той да използва тази власт, за да даде път и решения за излизане от кризата със заразата COVID-19.

Отговорът на г-н Радев на тези очаквания беше да събере част от министрите на разговор. Реалното име на това събитие е: част от министерския съвет е повикана от реалния министър-председател г-н Радев на разговор пред медиите. Оставям настрана факта, че този жанр беше въведен преди години от президента Путин, състои се в
публично набиване на канчетата на назначените от него министри по дадена тема и единственият ефект е четкане на имиджа на Радев. Това е по комунистически отвратително, но разбираемо ако се интересуваш само от PR ефекта.

Истинският проблем е, че тези неделни медийни фокуси не произведоха нито едно решение. Президентът не е журналист, за да задава въпроси, а упражнява власт, за да дава решения. Още повече в случая, когато държи, освен президентската и изпълнителната власт в ръцете си. Разликата между сцената „Тодор Живков се среща с партизаните“ и сцената „Румен Радев пита министрите“ е само във времевата разлика от 75 години. Всичко останало е същото – нелепите персонажи, липсата на смисъл и тържеството на формата над съдържанието. Както се казва, една партия ги е възпитала.

И понеже Радев задаваше въпроси, а министрите му нямаха смелостта да му дадат истинските отговори, ще го направя вместо тях.

Първи въпрос на Радев: Защо учениците са спрени от училище?

Отговор: Защото, Вие г-н Радев, като реален министър-председател на страната, Вие сте одобрил методика, в която казвате, че ако заразата в една област е над 750 на 100 хил. учениците спират да посещават училище. Отговорът е питайте себе си, може и пред медиите.

Втори въпрос: Кога децата ще се върнат в училище?

Отговор: Когато изискванията на методиката, която Вие, г-н Радев и Вашето правителство сте въвели, се изпълнят. Или когато си я отмените.

Трети въпрос: Защо хората плащат за тестове, когато сте казал, че те ще са безплатни?

Отговор: Защото, Вие г-н Радев, като реален министър-председател на държавата, чрез Вашето правителство сте осигурил финансиране единствено за закупуване на тестовете, но не и за организацията на труда и заплащането на хората, които трябва да ги извършват. И защото само Вие и Тодор Живков си мислите, че трудът е безплатен.

Оставям настрана липсата на смисъл данъкоплатците да плащат за решенията и капризите на част от хората, на които Вие държите всичко да им е безплатно и на фона на това, че ваксините са безплатни.

Четвърти въпрос: Защо тестовете за антитела не се признават?

Отговор: Защото, Вие г-н Радев, като реалния министър-председател на България, сте одобрил методика, която не ги признава. И защото сте решил, че можете да превишите дословно критериите за мярката за зеления сертификат от държави с 80% ваксинирано население, без въобще да ви интересува дали тези условия могат да сработят за държава с 20% ваксинирано население. Също така и защото становището на медицинската наука, очевидно не съвпада с желанията на предизборния Ви щаб.

Пети въпрос: Кога ще има инструкции за ваксиниране, съобразени със специфичните заболявания на хората?

Отговор: Когато, Вие г-н Радев, като реалния министър-председател на България, вденете, че проваксинационна информационна кампания на държавата означава не да плашиш хората и да им раздаваш електронни часовници, а да отговорите честно, смислено, последователно и убедително на страховете им. Също така, когато престанете
да харчите парите от данъците ни за PR акции и ги вкарате в мобилни медицински екипи, които да обикалят по отдалечените места и от врата на врата да отговарят на страховете на болните и възрастните хора. Ето тогава ще има!

Шести въпрос: Защо има проблеми с финансирането на здравната система, която се бори с COVID?

Отговор: Защото, Вие г-н Радев, като реален министър-председател на България, назначихте ръководство на НЗОК и МЗ, което отмени финансирането на 100% на частта от болниците, които поемаха и поемат основния удар на епидемията. Направихте го, за да има повече за другите, които под Вашето крило, без да помагат, са освободени от това да посрещат нуждите на хората, свързани с COVID кризата, само ще печелят от нея.

И след отговора на тези въпроси, ако някой все още не разбира какво имам предвид, когато твърдя, че причината да се влачим в тази агония, докато всички други вече излизат от нея, то знайте, че имам предвид точно това, което се случи днес.

Политическият лидер на нацията би трябвало да е човекът, който поставя целта, очертава пътя към нея и я следва неотклонно. Днес аз не видях политически лидер, който знае каква е целта. Видях човек, който по собствените му думи е притеснен за „високата цена, която ще е принуден да плати на изборите“.

П.П.
Един от големите упреци към Борисов беше, че бяга от поемане на отговорност и я прехвърля върху министри и
чиновници. На фона на днешното театрално представление в президентството, имам към всички два въпроса:

Първи: Прави ли нещо различно в момента г-н Радев?

Втори: Къде точно е разликата между „статуквото“ и „промяната“?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови