Децата от 1. до 4. клас може да се върнат в клас след 7 до 10 дни

Съзнавам негативния ефект от мерките, но животът на сънародниците ни е по-важен от изборния резултат, който ще приема със смирение - заяви Румен Радев на срещата със служебния кабинет

Александра Маркарян 24 октомври 2021 в 12:59 6744 0

Връщането на децата в училище трябва да стане на етапи, първо - 1.-4 клас. Това би могло да се случи за 7 до 10 дни, ако Министерството на финансите осигури необходимите средства за тестове за децата и родителите са съгласни те да бъдат тествани, заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на извънредната среща на служебното правителство с президента Румен Радев. 

Тя започна в отсъствието на премиера Сефан Янев, когото държавният глава извини, без да уточни причината.

Основният апел на държавния глава бе възможно най-скорошното връщане на децата в училище, особено на тези от 1. до 4. клас. Той поиска разяснение първо по този въпрос.

Кацаров обеща скорошно връщане, но ако бъдат осигурени средства за щадящи тестове, в които да не се налага по-драстичният метод с вземането на проба от носа, както и ако родителите са съгласни децата да се тестват.

"Ключовите думи са „безопасна среда“. Ако можем да я осигурим на базата на тестване, можем да допуснем учениците да се върнат на училище. Това е въпрос на организация, но въпрос също така на разбиране от учителите и родителите.

(...)

Бихме могли да организираме осигуряване на тестове, като докато съм здравен министър няма да позволя да се бърка в носа на децата. Има щадящи тестове, които са близалки или основани на отделяне на слюнка, които всяко дете може само да направи без по никакъв начин това да му наврежда и ако родителите са съгласни с такъв подход, това е начин да бъде осигурена безопасна среда.

Това дава още едно предимство, тъй като ако се установи, че дадено детенце е с положителен тест, то няма да влезе и няма да се стига до карантиниране на цялата паралелка, тъй като няма да са влезли в контакт помежду си.

Разбира се това означава, че за учителите, които влизат в клас, също трябва да бъде гарантирано, че те самите няма са са носители на вируса. Ако се осигурят необходимите средства от Министерство на финансите, предполагам, че 7 до 10 дни е реалистичен срок това да влезе в сила и да можем да върнем децата от 1. до 4. клас“, обясни министър Кацаров.

Финансовият министър Валери Белчев, от своя страна, увери: "Министерството на финансите няма да пести нито стотинка. Всеки лев ще бъде надлежно осигурен. Колеги, ще получите пълната ни подкрепа". 

Образователният проф. Николай Денков също настоява за филтър на входа и щадящи тестове за децата и учителите. Той подкрепя сегашното затваряне заради рязко променената епидемична обстановка.

"От 15 септември до 10 октомври карантинираните учители се увеличиха около 3 пъти, а на карантинираните деца - пет пъти. С други думи, имаме 12 хил. карантинирани деца и младежи в училищата и 2000 деца в детските градини. Всичко това показва, че средата, в която започна учебната година, се промени значително.

(...)

Около 15 септември само 6% от заболелите в страната попадаха във възрастовата група от 0 до 19 г. През последните 15 дни този процент вече се движи между 10 и 12, което показва, че в училищата, заради високата концентрация на деца, ние имаме възможност да заразяваме децата едни с други и това създава риск за тяхното здраве и живот.

През работните дни около 15 септември по около 100 деца на ден бяха регистрирани като положителни, докато през последната седмица говорим за 400, 500, над 500 деца на ден. (...) В много области на страната заболяемостта надхвърля 750 на 100 хил., а в няколко надхвърля и 1000 на 100 хил. С други думи, в този баланс между здраве и присъствено обучение ние няма как да пренебрегваме елемента здраве. Затова Министерство на здравеопазването, базирайки се още на данните за наличните места в болниците за деца според мен правилно поиска да има радикална промяна в начина, по който се влиза в училище и се провеждат занятията. Тук трябва да поемем критиката, тя е основателна, че това стана в много кратък период и хората не бяха подготвени. Носим вина за това, но решението е правилно от гледна точка на здравето и живота на децата, за които носим отговорност", подчерта Денков.

"Ще приема изборния резултат със смирение"

В началото на срещата президентът Радев заяви, че знае колко е "неблагодарна" стъпката, която е предприело служебното правителство с въвеждането на изискване за зелени сертификати за достъп; че съзнава негативния ефект от това решение преди изборите, но "животът на нашите съотечественици е по-важен от изборния резултат, който ще приема със смирение". Държавният глава обаче отново разкритикува министрите, че са въвели мерките твърде бързо и не са дали време на хората да се адаптират.

Какво каза президентът?

"Ситуацията в страната наистина е напрегната въпреки прилаганите пропорционални мерки. През последните дни броят на заболелите и починалите българи е тревожно висок, а болниците се задъхват. Същата картина наблюдаваме и в държави от Източна Европа, където нивото на ваксинация е ниско. Разбирам, че алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата по примера на предишните управляващи, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест, защото считам, че затварянето на държавата е крайна мярка. Още помним изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, щетите за икономиката, пълното отмиране на социалния и културен живот, от което все още не можем да се възстановим. Знам колко неблагодарна е една такава стъпка, когато едва към 20% от населението са ваксинирани.

Предишните управляващи насадиха крайно недоверие към ваксините, които са най-надеждната защита срещу коронавируса. Ясно беше, че определени партии и кандидат-президенти ще се възползват от ситуацията, ще спекулират, ще истеризират, ще искат вашите оставки и ще саботират вашите действия, без да имат смелостта да предложат алтернатива или дългосрочно решение. Те броят гласове, но ние броим заболелите и починалите, защото управленската отговорност лежи върху нас. Напълно осъзнавам негативния ефект от това решение, особено в дните преди изборите, но като човек на дълга за мен приоритет са хората, а не рейтингът. Животът на нашите съотечественици за мен е по-важен от изборния резултат, който ще приема със смирение. И когато казвам „С вас съм“, това значи, че съм готов да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите. Затова въпреки високата цена, подкрепих вашето решение, защото то оставя обществото и икономическият живот отворени. Дава свобода на избор, изважда ни от пагубния цикъл обществото ни да диша от локдаун до локдаун. Начинът на въвеждане на тези мерки обаче търпи сериозна критика. На хората не беше дадено достатъчно време да адаптират тези мерки и разбираемо е, че това предизвика стрес и възмущение сред хората. Но искам да поставя и някои въпроси, които вълнуват българите и очаквам служебното правителство по възможно най-бързия начин да даде отговор и адекватно решение.
 
На първо място, децата и техните родители, които прекараха една година затворени, са най-ощетени от тези мерки, затова очаквам приоритет в работата на правителството да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено от първо до четвърти клас при гарантиране на здравето на децата и на учителите."

Президентът обърна внимание, че получава информация, че на много места вместо обещаните безплатни тестове хората без сертификати плащат 15 до 40 лева за тест, за да влязат на работа. Недопустимо е един работник, който е избрал да не се ваксинира, да плаща 80 лева, за да ходи на работа, възмути се той и поиска МЗ да провери ситуацията и да осигури обещаните безплатни тестове.

Кацаров отвърна, че в понеделник до обяд ще бъдат сключени всички договори и тестове ще има.

Президентът отвори още една тема: има ли заболявания за които ваксинацията е противопоказна и не трябва ли да се даде разрешение на тези хора да ползват всички права като ваксинираните, за да не бъдат дискриминирани.

"Очаквам също ясен отговор и указания към личните лекари и към болниците за ваксиниране или друго решение на хора със специфични заболявания, които чуват съвсем противоречиви съвети" - каза Радев. Кацаров отвърна:

"Нито една ваксина няма абсолютни противопоказания. Ще възложа отново на експертните съвети да направят преглед и ако посочат заболяване, което е противопоказно, съществува висок риск, на тези хора да бъде дадено разрешение да участват активно в стопанския и обществения живот, независимо че не притежават съответния сертификат".

Президентът призова още за ефективен контрол, без който въвеждането на мерките не би имало ефект.

На фона на острото разделение в обществото "за" и "против" ваксините той се обяви категорично против задължителните ваксинации:

"Ваксинирането в никакъв случай не трябва да бъде принудителен акт, а доброволно решение на хора, които не само се грижат за своето здраве, а осъзнават отговорността си към близките си и обществото".

Все пак той допълни, че "всеки има право на мнение, но статистиката не се интересува от него" и че "най-надеждният метод е ваксинирането". "Не бива безразсъдно да оставяме съдбата си на произвола на късмета", посъветва той.

Президентът благодари на хората, които са се ваксинирали и на лекарите, медицинските сестри, санитарите, които "изпълняват всеотдайно задълженията си в тази напрегната обстановка".

По повод медиците шефът на НЗОК, който бе поканен на срещата, съобщи, че от следващия месец всички медици ще получават по 1200 лева на месец за работа на първа линия с COVID.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови