Местан като жив щит на Ердоган: Обединение под крилото на ДПС няма да има. Те са с Русия

OFFNews 23 май 2018 в 17:07 5270 0

Лидерът на малката извънпарламентарна партия ДОСТ Лютви Местан днес официално обяви, че структурите му нямало да се вливат в ДПС, каквито слухове се носят през последните месеци.

За целта на единението между двете политически сили у нас на няколко пъти идваха високопоставени емисари на Анкара. Посредническите мисии обаче удариха на камък.

Днешното изявление на Местан на практика преповтаря скандалните изявления на политика, че условията за единство са "ДПС да не вдига ръка срещу майката родина Анаватан и да не хули турския президент".

Според разжалвания бивш лидер на депесарите обединение под крилото на ДПС било невъзможно, защото тази партия:

1. Служи не на избирателите си, а на олигархията;

2. Защитава не българските, а чужди интереси;

3. Подкрепя в критични ситуации вместо натовска Турция други антибългарски и антинатовски сили (Русия);

4. Намесва се във вътрешните работи на Турция и в същото време претендира, че представлява интересите на малцинствата;

5. Твърди, че опитът за военен преврат от юли 2016 г. е „фалшив“ и „режисиран от самия президент на Турция“;

6. Отправя обидни квалификации по адрес на държавния глава на Р Турция.

Ето и цялото изявление на Председателя на ДОСТ:

ОБЕДИНЕНИЕ ПОД КРИЛОТО НА ДПС НЯМА ДА ИМА!

През последните 6 месеца се появиха публикации относно някакво предстоящо обединение между ДОСТ и ДПС. Особено упорито тези манипулативни внушения се правят от просарайски медии. До днес партия ДОСТ не излезе с официална позиция по този въпрос, защото подобна тема никога не е стояла в дневния ред на партията.

Като председател на ДОСТ във връзка с коментари по други актуални теми на българската политика на няколко пъти заявих категорично, че принципните идеологически различия между ДОСТ и ДПС правят това обединение невъзможно.

За разлика от нас Сараите още преди Нова година побързаха да представят своя нагла политическа формула за обединение – ДОСТ да се закрие, а членовете на партията да били подали молби за връщане в ДПС, тъй като те имали Устав.

Категоричната ми оценка е, че това е не просто политически цинизъм, а издава дълбока безпросветност и безпомощност, както и непознаване на първопричините за възникването на ДОСТ. Нашата партия е продукт на дълбока ценностна трансформация сред онези избиратели, които доскоро бяха държани в монолитното избирателно тяло на ДПС. ДОСТ е учредена не от лидера, а от над 20 000 български граждани (толкова са членовете на партията), които видяха измамното лице на ДПС и не припознават тази партия като свой политически изразител. Освен тях в ДОСТ видяха своята ярка демократична политическа алтернатива и десетки хиляди граждани, в това число етнически българи християни, обединени около каузата турци и българи, християни и мюсюлмани, да градим заедно модерна, демократична и успешна евро-атлантическа България.

Още на първите парламентарни избори Платформата на „Обединение ДОСТ“ и каузата на Демократи за отговорност, свобода и толерантност получи доверието на над 100 000 избиратели. Никой няма право да предава това огромно доверие. ДОСТ се учреди не за да бъде заличавана и вливана в други партии. С това изявление поставяме точка на „обединителните“ манипулации на Сараите. ДПС отдавна загуби и политическите, а преди това и моралните основания, да заявява претенция на обединител под свое крило на когото и да е.

Който иска да служи не на избирателите си, а на олигархията;

Който иска да служи не на националните, а на чуждите интереси;

Който в критични ситуации ще подкрепя вместо натовска Турция други антибългарски и антинатовски сили (Русия);

Който е за намеса във вътрешните работи на Турция от страна на българска партия, която претендира, че представлява интересите на малцинствата;

Който е съгласен с оценките на тази партия (ДПС), че опитът за военен преврат от юли 2016 г. е „фалшив“ и „режисиран от самия президент на Турция“;

Който е съгласен с обидните квалификации по адрес на държавния глава на Р Турция – прав му път! Да се върне в ДПС! ДОСТ е партия на истински убедените и смели демократи, които няма да се впрегнат отново в ярема на Сараите.

За съжаление на всяко от 60-те събрания, които проведох през последните 2 месеца получавам призиви категорично да се разграничим от внушенията за предстоящо обединение. Еднозначният ми отговор е:

Обединение под крилото на ДПС е невъзможно, защото тази партия:

1. Служи не на избирателите си, а на олигархията;

2. Защитава не българските, а чужди интереси;

3. Подкрепя в критични ситуации вместо натовска Турция други антибългарски и антинатовски сили (Русия);

4. Намесва се във вътрешните работи на Турция и в същото време претендира, че представлява интересите на малцинствата;

5. Твърди, че опитът за военен преврат от юли 2016 г. е „фалшив“ и „режисиран от самия президент на Турция“;

6. Отправя обидни квалификации по адрес на държавния глава на Р Турция.

Съзнателно повтарям тези 6 точки изредени и по-горе, защото това е същността на ДПС, скрита зад либерален камуфлаж. Тази партия не може да се промени и за това за обединение между избирателите, които за нищо не са виновни, може да се говори само когато ДПС се закрие. Това е абсолютното и непреодолимо условие. Някой медии обаче, позовавайки се на видео запис, съдържащ манипулативно подбрана част от мое изказване пред избиратели в Куклен, изведоха заглавия като: „Местан готов за обединение, ако ДПС не обижда Ердоган“. Разбира се е недопустимо президентът на Р Турция, г-н Ердоган, да бъде квалифициран като религиозен мутант и ние няма как да имаме нещо общо с такава партия. Но абсолютно преднамерено се премълчава условието на условията, с които започнах изказването, а то е ЗАКРИВАНЕТО НА КОМПРОМЕТИРАНОТО ДПС. Кукловодите, които създадоха сарайската формация, никога няма да позволят закриването й, защото от нея се очаква и в бъдеще да изпълнява своята деструктивна роля в българската политика.

Ето защо с това ДПС и под нейното крило обединение няма да има. Ние сме за друго Обединение:

1. ДОСТ е за Обединение, което ще разчита на силата на демократичните идеи, а не на силата на терора, репресията и заплахите за уволнение от работа и на купените гласове.

2. ДОСТ е за Обединение, което да гради доверие в сърцата на избирателите, а не сараи в полите на Витоша и край морето.

3. ДОСТ е за Обединение на свободните граждани, за да не бъдат те заложници на олигархията и корупционните обръчи.

4. ДОСТ е за Обединение, което ще освободи избирателя от оковите на безалтернативността, подчинението и страха.

5. ДОСТ е за диалог и взаимодействие с всички демократични центристки и десни формации за образуване на широк конституционен форум, който да поеме политическа отговорност за изработване на нов обществен договор с цел реабилитиране на накърненото чувство за справедливост на българските граждани и окончателно скъсване с комунистическото минало.

6. ДОСТ е за Обединение, което ще гарантира истинска свобода и реално равноправие чрез законово признаване на статут на малцинство на етнически, религиозно и културно различните български граждани като условие за пълноценна им интеграция в демократичното общество на Р България.

7. ДОСТ е за Обединение, което ще защитава териториалната цялост и неделимостта на България.

Това е позицията преди всичко на хората, които дадоха категоричната си подкрепа за ДОСТ. Избирателите, членовете и симпатизантите на ДОСТ ще накажат всеки, бил той и член на ръководството, който работи за безпринципно обединение под шапката на ДПС, защото това е равносилно на предателство спрямо нашата кауза!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови