Местан иска нова конституция и демокрация без сараи

OFFNews 17 януари 2017 в 14:10 4750 3

Проект за политическа декларация на партия ДОСТ за следващото - 44 народно събрание, пусна лидерът на партията Лютви Местан във фейсбук.

Документът е предложен за обсъждане, преди да стане официален и да се превърне в основа за разгърната политическа платформа с приоритетите на ДОСТ в съответните секторни политики. Текстът е озаглавен Време е за ДОСТ и в него се казва: 

Време е за ДОСТ означава, че е време за истинска Демокрация, Отговорност, Свобода и Толерантност. Това са принципите, в името на които бе учредена новата ни партия. Тя се роди в условията на драматичен сблъсък между евро-атлантическата и евразийската концепции за развитието на България в условия на декларативен отказ от трите принципа на либерализма - свобода, отговорност, толерантност от страна на политически сили, които формално се определят като либерални. ДОСТ е градивната алтернатива на фалшивия либерализъм и националпопулизма и ще се развива като автентична либерална партия на модерния граждански патриотизъм. 

КОИ СМЕ НИЕ? 

ДОСТ е либерална партия на демократичния диалог, а не авторитарна партия с култ към една личност.
ДОСТ е първата партия, която в своя Устав въведе принципа на мандатността, за разлика от тоталитарни партии с пожизнен почетен председател.
ДОСТ ще бъде партия на силата на демократичните идеи, а не на силата на терора, репресията, заплахите за уволнение от работа и на купените гласове.
ДОСТ ще гради доверие в сърцата на избирателите, а не сараи в полите на Витоша и край морето.
ДОСТ ще бъде партията на свободните граждани, а не на олигархията и корупционните обръчи.
ДОСТ ще освободи избирателя от оковите на безалтернативността, подчинението и страха.

ВРЕМЕ Е ЗА ДОСТ! ВРЕМЕ Е ЗА ИСТИНСКИ СВОБОДЕН ИЗБОР!

ВРЕМЕ Е ЗА ИСТИНСКО РАВНОПРАВИЕ И СВОБОДА!

Мисията на ДОСТ е модерният граждански патриотизъм, който стъпва на два принципа:
1. Истинска свобода и реално равноправие като условие за пълноценна интеграция на етническите, религиозните и културните различия в единната гражданска нация на Р България.
2. Защита на териториалната цялост и неделимостта на България.
Това означава смела защита на идентичността - име, език, религия и култура, по пътя на решително противодействие на асимилацията чрез дискриминация и новия феномен асимилация чрез корупционно купуване на гласове. В европейска България не може да има забранени територии за малцинствата – съд, прокуратура, специални служби и високи етажи на изпълнителната власт. Идеята за единна, модерна гражданска нация е несъвместима с глобите, налагани за употреба на майчин език по време на предизборни кампании.

Защитата на териториалната цялост и неделимостта на България изисква безусловна солидарност със съдбата на народи и държави, които са обект на военна агресия и териториално заграбване от страна на чужди окупатори.

В този смисъл осъждането на окупацията на украински Крим от Кремъл е най-безспорният критерий за демократичността и евро-атлантическата идентичност на българските партии, политици и граждани. Затова във външната си политика ДОСТ ще се придържа стриктно към принципа на спазване на международното право, защото това е висша форма на защита на българския национален интерес и превенция на рисковете за хибридна или пряка намеса във вътрешната политика на България.

Концепцията за модерна гражданска нация може да се реализира само в условията на съхранен и задълбочаващ се процес на развитие на страната като евро-атлантическа държава. Превръщането ни от формален в реален и силен член на ЕС и НАТО предполага дълбоки реформи във всички социални системи на държавата. Успешни реформи в която и да е система обаче са невъзможни, без да се реши кардиналният проблем за несъответствието между сегашната Конституция и променените вътрешнополитически и геополитически реалности. Императивът на новото политическо време е постигането на широко политическо и гражданско съгласие за нов обществен договор, за свикване на ново VIII ВНС.

България има нужда от нова Конституция, която да освободи енергията на реформаторските сили в българското общество за всеобхватни реформи, на първо място, в съдебната власт като условие за ликвидирането на най-страшното социално зло – олигархията и корупцията.

Отношението към този приоритет на приоритетите е новото мерило за това, кои политически сили са за статуквото, разбирано вече не като актуална конфигурация от управляващи партии, а като конституционно статукво на обществени и институционални отношения.

ДОСТ е за нова Конституция, което ще рече, че е за радикална промяна. Ние ще търсим диалог с всички демократични центристки и десни формации за образуване на широк конституционен форум, който да поеме политическа отговорност за изработване на нов обществен договор с цел реабилитиране на накърненото чувство за справедливост на българските граждани. 

Прокарването на ясна демаркационна линия между политическите сили, които са вкопчени в конституционното статукво, и силите на промяна е оздравително за политическия процес, защото дава шанс за консолидиране на нова демократична енергия за стратегически решения в полза на българския национален интерес. Всички секторни политики следва да бъдат осмислени през тази призма.

Ние сме за:
- За нова демократична конституция на евро-атлантическа България;
- ЗА ДЕМОКРАЦИЯ БЕЗ САРАИ!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11739

3

muhlio

17.01 2017 в 21:01

Бай Местане, колко години работи за сараийте и беше част от тях и сега друга песен.

29217

1

Лопе де Вега

17.01 2017 в 14:43

Думи, думи...

И аз съм за демокрация без сараи, но за новата конституция - да я видим и после да говорим.

Поздрав!