Манолова: Целият офис на Изправи се. БГ е подслушван 6 месеца незаконно заради водна пръскачка

OFFNews 09 юни 2021 в 15:30 2167 0

Целият офис на "Изправи се.БГ" е бил подслушван повече от 6 месеца, както и журналисти.

Това обяви на брифинг председателят на гражданската платформа Мая Манолова и заяви, че вероятно още утре ще имат среща с вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков за изясняване на случая.

Според Специализираната прокуратура добрволците от Изправи се. БГ! са организирана престъпна група, която е подготвяла преврат - престъпление по чл. 95 от НК, което се наказва с над 10 г. лишаване от свобода, посочи Манолова. Тя заяви, че разполагат и със съответните документи, с които могат да докажат, че е имало подслушване. 

Заради твърдението, че това е организирана престъпна група, целяща държавен преврат, тези хора са подслушвани! Всички, които сме в офиса, сме подслушвани с месеци наред - от 17 август миналата година., като исканията, съответно разрешенията за прилагане на СРС, са удължавани многократно, заяви Мая Манолова. "Това са граждански лица! Всички от офиса на Изправи се, БГ!" са доброволци и граждански активисти! Това даже не са партийни дейци”, категорична бе тя. Очевидно това не са терористи, това не са лица превратаджии, които да искат да бутнат държавата. Ние твърдим, че и исканията, и разрешенията за прилагане на СРС, с които разполагаме и които бяха показани от сайта BIRD в края на миналата седмица и вчера, всички документи,всички искания, разрешения, удължавания за подслушване за офиса на Изправи се.БГ! , на хората от моя екип, са незаконни, категорична е Манолова. 

Тя цитира и чл. 95 от НК, в който са описани хипотезите за участие и действията за преврат, въоръжено въстание, бунт! Според нея нито един от текстовете не се отнася за действията на гражданските активисти, нито факти и доказателства са посочени в подадените искания, следователно те са незаконни. Тоест, исканията не потвърждават, че екипът на гражданската платформа Изправи се.БГ! е подготвял преврат, въоръжено въстание, бунт или е използвал други способи, за да срути насилствено държавната власт, посочи тя и допълни: Със същия успех можеха да ни обвинят в убийството на Кенеди и отново да не приложат никакви доказателства.

Оказва се, че от изнесените данни става ясно, че единственият инструмент, който се сочи от тази група “превратаджии”, е водна пръскачка (водоноска). Според Специализираната прокуратура и според Специализирания съд това е инструментът, с който ще бъде извършен държавен преврат, ще бъде вдигнато въоръжено въстание, ще има бутове, посочи лидерът на гражданската платформа. 

Според изнесените данни от Манолова и екипа й периодът на подслушването е от лятото на миналата година и започналите тогава процеси, в които те активно са участвали, до кампанията за миналите парламентарни избори.

Причината да дадем този брифинг пред Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства е документ, който показва, че една от преписките и в момента е активна!, заяви Мая Манолова. Искане за удължаване на преписката е направено на 20 май, така офисът на Изправи се, екипът на Изправи се.БГ, могат да бъдат подслушвани във все един момент и спрямо тях да се прилагат СРС, изнесе данни Манолова. 

В държавата на Борисов всяко искане на неговата оставка очевидно е държавен преврат, защото Борисов отдавна се олицетворява с държавата. Като добавим, че бе поискана и оставката на Главния прокурор, вече става ясно защо месеци наред офисът на Изправи се. БГ е бил подслушван!, обобщи Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови