Лиляна Павлова: "Хемус" ще се строи с пари от спряна контрабанда

Отменената процедура била законосъобразна, Борисов я спрял, за да няма съмнения

OFFNews 16 февруари 2016 в 08:57 9895 22

Снимка Архив

Автомагистрала „Хемус” ще бъде изградена, но не с европари, а със средства от държавния бюджет, събрани от ефективната борба с контрабандата.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по Нова тв, като коментира обявеното от премиера Бойко Борисов замразяване на проекта.

Според Павлова то се наложило, тъй като ще има промени в процедурата за избиране на изпълнител. Вече одобрените два консорциума са кандидатствали, когато все още е имало възможност „Хемус” да се строи с пари от Брюксел. Сега обаче трябва да се обяви нова обществена поръчка за реализация на проекта със средства от държавния бюджет – около 800 млн. лева. 

„Процедурата, протекла досега, е напълно законосъобразна”, категорична бе министър Павлова. Вчера премиерът обясни, че не иска да остават съмнения за това, че спечелилите поръчката компании са победители, защото зад тях стоят определени политически и бизнес фигури.

„Не искаме да остане сянка на съмнение. Правят се опити да ни пришиват към определени кръгове или лица, защото така е удобно. Целта е да се дестабилизира правителството”, коментира регионалният министър.

Новата процедура за избор на изпълнител на АМ „Хемус” ще бъде обявена, веднага след като окончателно приключи настоящата, обясни Павлова. И допълни, че индикативната стойност на проекта е по-ниска от реалната, защото е изчислявана преди да е имало реален, идеен проект. 

Имахме 11 компании, допуснати до обществената поръчка, лицата, които се споменават(Делян Пеевски и Валентин Златев - бел. ред.) не стоят в документите, изискванията на правителството бяха спазени, процедурата е законосъобразна”, поясни министърът на регионалното развитие. 

Павлова потвърди, че италиански и турски консорциум са дали цена с 20% по-ниска от средната на всички останали оферти, но са били отстранени от търга заради други несъответствия с изискванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!