Борисов за "Хемус", гадовете и медиите-бухалки

OFFNews 15 февруари 2016 в 20:27 16943 24

Снимка Министерски съвет

Борисов в Прага.

Кои са гадовете, медиите-бухалки и негодниците? И каква е връзката им с търга за двата лота на "Хемус"? А и с КТБ? Днес преди участието му в срещата на Вишеградската четворка в Прага министър-председателят Бойко Борисов беше необичайно остър. Публикуваме с незначителни съкращения разговора му с българските журналисти:

Въпрос: Корупционна схема ли съзряхте в изграждането на магистрала "Хемус" или както пусна МРРБ - няма да стигнат средствата за "Хемус", само за "Струма" са предвидени? И затова ли спряхте така извънредно процедурата?

Борисов: Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е така както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно. Но когато витаят в общественото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил. И затова разпоредих да се затвори и веднага да се проведе нов търг, защото пари имаме, да бъде направен пред очите на всички медии, които каним да участват. И това съм казал на госпожа Павлова, за да може бързо да почнем двата ЛОТ-а и да ги завършим така, както съм обещал на хората във Варна.

Въпрос: Ще могат ли да участват предишните участници в новата процедура?

Борисов: Аз никога не се интересувам и забранявам на който и да е да участва. В случая всички са добре дошли - да спазят правилата и да се проведе нов търг.

Въпрос: А какъв е рискът тези участници да съдят страната за спирането на процедурите?

Борисов: Затова официално днеска нямаме пари, а утре имаме. Така че по документи днес нямаме пари, но от утре ще имаме.

Въпрос: Не ви ли притеснява това, че ще ви чуят - "днеска нямаме пари, а утре имаме"?

Борисов: Говорил съм с финансовия министър за утре да ги подсигури, когато върнеме и пуснеме новия търг - да бъде обезпечен.

Въпрос: А какво ви притесняват слуховете? За персони ли става дума?

Борисов: Витае, че от едната страна - макар че повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми - но витае, че зад едната (фирма) стои Златев, зад другата стои Пеевски. Затова, повтарям - винаги съм бил максимално открит и честен с хората и затова са ме избирали толкова пъти - щом витае за такава сума, за такава поръчка, такова нещо... аз съм убеден, че сега като се явят на нов търг, и вие сте там и гледате всеки какво предлага от А до Я... мисля, че тогава спокойно ще завършим тази процедура.

Въпрос: А уведомихте ли Златев и Пеевски предварително?

Борисов: Не. Не ми е и работа.

***

Борисов: Чух, че някакви гадове са казали, че външни посолства или партньори ми били казали да спра конкурса.
Това са гадове, които лъжат, мамят, медии-бухалки и негодници. И в двете посоки. И трябва да им кажа, че няма да им се дам изобщо. И на едните, и на другите!

Да ви кажа за КТБ. Защото и там се опитваха да ни набутат в някаква схема. Наредил съм на финансовия министър да изпрати писмо до американската компания, която разследва всичко, което се е случило в КТБ. В момента, в който ни върнат отговор, че са съгласни, той ще бъде публично оповестен и пратен на главния прокурор. И се надявам, познавайки го по неговите действия, незабавно виновните да бъдат привикани да дадат обяснения и ако има състав на престъпление – да си го понесат.

Много скоро ще затворя тази тема с КТБ – всичко, което има – да излезе наяве. Институциите да проверят всички, които са теглили заеми, внасяли пари – съдии, прокурори, политици... всички публични лица. И Сметната палата да види дали тези доходи са в техните декларации.

Така че менторите, които се опитват да бъдат в тази държава, да се явят на избори и да ги спечелят. Аз ще направя всичко възможно, което да даде на обществото сигурността, че правителството прави всичко най-добро.

Въпрос:  Защо не уважихте решението на КЗК за АМ „Хемус“? Не вярвате на този орган? И защо се влияете от слухове, Вие самият казахте, че това са слухове?

Борисов: Нека допуснем, че малко съм попроверил кой кой е. Мисля, че ако почна да обяснявам повече, мога да си навлека някой съд.

КЗК може да каже дали (процедурата за определяне на победителя – б.р.) е била законосъобразна или не е била законосъобразна. Но аз мога да кажа дали да я спрем поради липса на пари, както ви обясних (смее се), а пък от утре, живот и здраве, ви гарантирам, че тези два лота ще почнат да се правят.

Въпрос: Кой кой е във вашето разследване този, който стои отзад?

Борисов: Когато вашите телевизии отговорят кой кой е, тогава ще ви отговоря и аз.

Въпрос: Дали визирате Пеевски и Златев като едни от менторите на държавата?

Борисов: Не, аз не визирам никой. Визирам въпросната обществена поръчка, която е за много пари и затова съм я спрял.

Въпрос: А кои са менторите?

Борисов: Много, които са медийните босове. Медиите на Прокопиев, медиите на Пеевски, медиите на кой ли не. Всеки, който има бизнес в България, си е направил или телевизия, ако е по-богат, или има няколко вестника, или няколко електронни сайта. И с тях се опитва да мачка правителството по безобразен начин. Дори има двама братя, които са си разделили пазара. И в същото време аз да се гърча и да ме питат кой виждам в огледалото!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!