Борисов спрял поръчката за "Хемус" заради Пеевски и Златев

Много скоро темата за КТБ ще бъде затворена, заяви премиерът

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2016 в 18:40 8080 30

Снимка Правителствена пресслужба

"Витае, че от едната страна - макар че повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми - но витае, че зад едната (фирма) стои Златев, зад другата стои Пеевски. "

Това е казал в Прага премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос защо е спрял поръчката за магистрала "Хемус", съобщава "Дневник".

"Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е така както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно. Но когато витаят в обществото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил", каза министър-председателят.

Премиерът уточни, че днес е наредил обществената поръчка да бъде затворена и веднага да се проведе нов търг, който "да бъде направен пред очите на всички медии". 

По-рано днес от регионалното министерство обявиха като причина за спирането на поръчката "невъзможността да бъде осигурено финансиране за изграждането". От думите на Борисов в Прага обаче става ясно, че това е било направено, за да не може спечелилите участници да съдят държавата.

На въпрос какъв е рискът вече спечелилите фирми да съдят страната за спирането на процедурата Борисов, цитиран от "Фокус", заяви:

"За това официално днес нямаме пари, утре имаме. Говорил съм с финансовия министър за утре да ги подсигури, когато върнем и пуснем новия търг - да бъде обезпечен". 

Попитан дали старите участници ще могат да участват в новата процедура, Борисов заяви ,че не забранява на когото и да е да участва.

Премиерът се намесва два месеца след оповестяването на резултата от конкурса.

В края на миналата година обществените поръчки за строежа на автомагистрала "Хемус" бяха спечелени от консорциуми, предвождани от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Тогава офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а държавата елиминира от конкурса кандидатите с най-ниските цени.

В Прага премиерът коментира и темата с КТБ:

"И за КТБ се опитаха да ни набутват в някаква схема. Разпоредил съм на финансовия министър Владислав Горанов да изпрати писмо до американската компания, която ни разследва за всичко, което се е случило в КТБ, за да оповестим доклада", заяви Борисов.

Премиерът обяви, че когато получим отговор от международната компания, че са съгласни, докладът ще бъде оповестен и пратен на главния прокурор Сотир Цацаров, който да "предприеме незабавни действия и виновните да бъдат привикани, да дадат обяснения".

"Много скоро и тази тема ще я затворя - КТБ. Всичко, което има - да излезе наяве. Институциите да проверят всички, които са теглили кредити, внасяли пари - съдии, прокурори, политици, всички публични лица, и Сметната палата да види дали тези доходи са в техните декларации", заяви премиерът.

В Прага Борисов каза още, че застава зад идеята външните граници на ЕС да бъдат затворени.

"Позицията на България винаги е била ясна - да се затворят всички външни граници на ЕС за да може миграцията да става само през легалните контролно-пропускателни пунктове", каза той.

Премиерът посочи още, че идеята за засилване на контрола по българо-гръцката и македоно-гръцката граница няма как да доведе до решение на проблема за Европа, а единствено може да се очаква промяна на миграционните маршрути.

"Ние с такава радост махнахме границата с Гърция, че сега да построим нова ограда ... не ни се строи, нито е европейско, нито е демократично", добави Борисов.

Той призова за търсене на общо европейско решение за справяне с бежанската вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2016 в 10:56

ЛУСТРАЦИЯ И ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ КОМУНЕТА И БИВШИ АГЕНТИ НА ДС!ЗАТВОР ЗА ТАЗИ БЕЗРОДНА ИЗМЕТ.ОМЕРЗЕН СЪМ

16.02 2016 в 01:36

Странно невежество отностна "народния съд". Не ми е известен случай в демократичния свят, в който закон да действува със задна дата. Цялата тази безсрамна идиотия "народен съд" е изцяло продиктувана и под натиск на външна сила-СССР. Ако не бяха избити толкова хора това можеше да се нарече палячовщина и бутафория на справедливост. Издадени са над 1500 смъртни присъди, повечето изпълнени. Нюрнбергския процес издава 15-16 смъртни присъди, изпълнени по-малко от половината. Правете си изводите. Какви хора са избити в България-достойни хора с международен авторитет-дипломати, политици, военни, лекари-образовани хора.
За хората с плебейско мислене елит е равносилно на началнство. Ама не е така, уважаеми.Не сравнявайте днешните крадци с избитите тогава.
Някакъв смешен плач за възмездие се чува. И пак по стара традиция чакаме друг да ни оправи.Друг да прави народен съд друг да дава възмездие.Не ние.
Юнаци, да плещиш гръмки приказки в нета е голяма работа. Ефектно и облекчаващо. Също като да пуснеш газ.

15.02 2016 в 23:42

Браточка red or dead, то дори и да им нов НАРОДЕН СЪД, поне половината от тея престъпници няма да го дочакат, щото НАРОДНАТА ЯРОСТ ще ги застигне още преди това.

Така навремето доста голяма част от фашагите са били осъдени от НАРОДНИЯ СЪД задочно, тъй като НАРОДА Е ИЗПЪЛНИЛ ПРИСЪДИТЕ преди това. Хората не са имал търпение да чакат, и са въздали ВЪЗМЕЗДИЕ по бързата процедура.

Няма причина след ТСВ да бъде по-различно. Военноплюбците и военнопрестъпниците ще бъдат наказани от ПРОГРЕСИВНОТО ЧОВЕЧЕСТВО. Изобщо не съм омерзен.

15.02 2016 в 22:11

Всичките му приказки са абсолютни лъжи за пред ошашавения електорат.Нали до скоро пеевските вестници чистеха автобиографията на бОйколеоне,а сега изведнъж -нов търг за магистралата "Хемус" и не,че имало нещо непочтено, ами тия долни ,мръсни гадове само си мислели ,че има нещо непочтено...А за КТБ също лъже!Защо трябва да пита фирмата ,която им е дала доклада си за кредитните милионери?Този доклад си го засекретиха гербарите по собствено решение...но защо ли?Може би бОйколеоне е с двата крака вътре в организирането на удара върху КТБ...Догатка само...ама може да излезе истина накрая!

15.02 2016 в 20:55

Как пък точно сега,.. как пък точно след Лондон? Това не е от вчера!!! Много ПР ходове напоследък.

Не е ли редно да има разследване и оставка на Лили Павлова?

Пак прах в очите, следващата фирма ще е нова на същите (пазители на държавни интереси Пеевски, Боко и Доган).

15.02 2016 в 20:51


Ще постна част от една статия която касае частта с хамерика, Европа....и жалката българска позиция....и очквания ...НОВ НАРОДЕН СЪД.....


““““Третата световна война ще предизвика такива колосални разрушения, в такива неподозирани размери, че САЩ ще могат още поне 100 години да се развиват спокойно, без социални сътресения на територията на Северна Америка. Да не говорим за печалбите, които американците планират да получат от самата война.

Затова е повече от разумно Европа като цяло да започне да страни от САЩ и да не се набутва във войната в Сирия.

Както знаем, НАТО има намерение да воюва с чужди ръце. Т.е. да вземем за пример България — страната ни е член на НАТО, а по силата на следсоциалисическите стихии ние вече нямаме нито армия, нито бойна техника, нямаме кораби, имаме няколко самолета-таралясника…Плачевна история. Това също бе целенасочена политика. Е, утре ненормалният фен на уахабитите Ердоган, ако реши да нахълта в страната ни, нали подозирате, че Големият брат отвъд океана ще си измисли общонационална скарлатина, ако трябва, но няма да дойде да отбранява София или Пловдив….

Да, по стария изпитан метод от времето на Втората световна война, САЩ ще се присъединят в заключителния етап на Третата световна война и….ще метнат на главата си победоносното лаврово клонче.

Никога до този етап в световната история интересите на САЩ и тези на Европа не са били така диаметрално противоположни, както сега.

Но както през 30-те години на 20-ти век Франция и Великобритания бяха парализирани от страх от комунистическата заплаха и си закриваха очите пред приготовленията на Хитлер за война, така и сега Европа предпочита по-скоро да види заплахата в Русия, отколкото да признае факта, че САЩ никога не са били гарант за европейската сигурност, а са силата, която тласка Европа и света към Трета световна война.

Такааа, сега да си спомним за едни други последствия от Втората световна война, наречени Народен съд.

Народен съд имаше в много европейски страни. Народните съдилища имаха за цел раздаване на справедливи присъди над фашистите, управлявали, съдействали и пр. в различни държави.

Фашистите бяха осъдени на затвор, доживотен такъв или смърт — в зависимост от деянията им. Ако си бил министър във фашистко правителство и подписът ти на министър е довел до смъртта на стотици и хиляди човешки животи, без съмнение не е било нормално да очакваш благодарствено потупване по рамото от Народния съд. Ако си бил обикновен прост стражар, който не е имал антинародни прояви, Народният съд оставял стражарстването ти без последствия…

В нито един Народен съд не са били съдени, осъдени или ликвидирани каквито и да било национални елити.

Защото, дори да си световно известен археолог, щом си фашист, това автоматично те вкарва в графата убиец. А за убийците, причина за Световна война, следва само една единствена «награда».

Така ще е и с Третата световна.

В нея без всякакъв съмнение ще победят прогресивните сили.

Т.е. хубавото е, че ще има нов Народен съд.

Той ще даде разплата и възмездие над тези тирани, някои от които днес наричаме национален елит.

15.02 2016 в 20:49

red or dead, ти като погледнеш в огледалото #КОЙ виждаш, Хуйло или на Хуйло малкия....., ха ха ха

15.02 2016 в 20:30

ХИХИХИХИИИИ...ОФЧИ....някой те страхува мей би.....:)))

Ти като се погледнеш в огледалото...кой виждаш, а..:))))

Тренираш ли с униформата на гестапо...смешко, айде ходи да плашиш бабите пред панелката, тези апокалиптични картини дето ги рисуваш всичките са писани от твоите ГОСПОДАРИ отвъд океана, които се надяват да има война от която имат СПЕШНА нужда за да не ги разкрият как са фалирали ТОТАЛНО, само, че номера им няма да мине......РУСИЯ Е, И ЩЕ БЪДЕ НЕПРЕОДОЛИМА ХАПКА, а за тях остава Виетнам 2 серия, само, че с много по-жестоки последици!!!

Хубаво е, че другите държави имат политици с чест и достойнство, неща които при нашите са мираж, само ние сме най-долнопробните слуги безмозъчни, та мисълта ми е....не бери дерт за мен и “моите гости“........мечката дошла при комшиите, яе сайдиса и теб.....нали знаше, че никой не обича предателите и продажниците.....просто ги използват докато са им нужни....и ги сменят в удобен момент....айде, че ....някой ми....звъни....НАЧАЛОСЬ......

15.02 2016 в 20:27

Бойче, що клатиш държавата и стабилността?

15.02 2016 в 20:17


ETО НОВИТЕ БИЛБОРДОВЕ ПОСТАВЕНИ ТОКУ ЩО ИЗ СОФИЯ....и ДРУГИ ГРАДОВЕ ИЗ СТРАНАТА......


http://www.segabg.com/pic/12052/791341-l.jpg