Лозан Панов към Портних: Има начини да бъдете наказани за грабежа на Пловдивския панаир

OFFNews 27 октомври 2021 в 11:11 6063 1

Независимият кандидат-президент Лозан Панов определи като "пладнешки грабеж" планираното прехвърляне на собствеността на община Варна в Пловдивския панаир (29%) на фирма на близкия до ГЕРБ и Бойко Борисов червен бизнесмен Георги Гергов.

Във фейсбук профила си той публикува отворено писмо до кмета на морската столица Иван Портних, в което го призовава да се откаже от планираната кражба на изложбения център.

"Ако Вие, въпреки моето предупреждение, го направите, обещавам, че по подобие на всичко написано по-горе, ще изоблича всеки един от Вас и „окача имената Ви на стената на срама“. Наясно съм, че работите по „правилото“, че не съществува колективна наказателна отговорност, но този път няма да познаете. Има и други начини, по които можете да бъдете наказани, а аз обещавам пред българското общество, че ще се погрижа това да се случи. Призовавам Ви, спрете кражбата и имайте поне малко срам!", пише Панов до Портних.

Ето и текста на цялото му писмо:

Скъпи приятели,

Уважаеми г-н кмете Портних,
Уважаеми дами и господа съветници от Община Варна,

От самото начало невидимите за обществото закономерности и зависимости съпътстват цялата приватизация на Пловдивския панаир. В днешния ден, почетният консул на Русия в Пловдив - Георги Гергов, е на „една идея“ разстояние от придобиването на пълния контрол на панаира.

Зависимостите, изградени в тази сделка изпитах на гърба си през 2017 г., по време на скандала „ЦУМ-гейт“. Ще припомня, че не са много бизнесмените, които са имали честта да „черпят кафе“ в офиса си лично главния прокурор на РБългария. В това отношение г-н Гергов е един истински късметлия, а аз бях „каръкът“, когото по време на този скандал снажни момчета посрещнаха с окървавени агнешки главички преди заседанието на ВСС, тъй като знаеха, че ще поискам обяснение от г-н Цацаров.

Обяснение от тогавашния ни главен прокурор, разбира се, не получих, но това далеч не означава, че то не съществува. За 50-годишния му юбилей през 2006 г. скъпите приятели на натурализирания пловдивчанин г-н Гергов, сред които е тогавашния премиер Сергей Станишев, икономическия му министър Румен Овчаров и неговият заместник Корнелия Нинова, са избрали да му подарят „перлата на града под тепетата“ и отварят пътя за приватизацията на Пловдивския панаир.

Г-н Гергов всъщност е един изключително кооперативен бизнесмен, защото в днешния ден, по предложение на кмета от ГЕРБ г-н Портних, се предлага да се реализира сделка, лишена от икономически смисъл, както за общината, така и за държавата. Има обаче едно приятелство, което независимо от политическата окраска на управлението ни, напълно е издържало теста на времето. Без него заграбването на собствеността на Пловдивския панаир никога не би била възможна.

За да може да осигури този скъп дар за големия юбилей на своя приятел Георги Гергов, отличникът от университета г-н Цацаров, в качеството му на председател на Окръжен съд - Пловдив, обръща правото „с хастара навън“. Така на приятеля г-н Гергов е дадена възможност апорта по сделката да бъде оценен от трима експерти - вещи лица, които самият Гергов е посочил. Експертите свършват тази нелека задача само за ден, за което не съществуват други такива примери в практиката. Ако някой се вълнува как е станало възможно това, отговорът е с помощта на командирован и съответно в пряка зависимост от ръководителя си г-н Цацаров, съдия. По-късно същият колега ще бъде повишен, в разрез с правилата, несправедливо изпреварвайки много други участници в конкурса, по предложение лично на г-н Цацаров. Така за 50-годишнината на г-н Гергов, първата част от завладяването на Пловдивския панаир става факт, благодарение на човека, който няколко години по-късно ще трябва да упражнява надзор върху спазването на закона в цялата държава, в качеството му на главен прокурор. Днес вече г-н Цацаров е оправомощен да отнема имуществото на всеки.

Истинското приятелство между двама натурализирани пловдивчани лъсна по време на скандала „Цум гейт“.
Случаят стана публично достояние в края на март 2017 г. благодарение на изявление на бизнесмена и издател Сашо Дончев, от което стана ясно, че Дончев е бил поканен в офиса на Георги Гергов и там е заплашван от г-н Цацаров. Според главния ни прокурор обаче, "ЦУМ гейт" бил един “огромен сценарий”. В него участвали хора, които имали интереси в сферата на енергетиката, като част от тях били от БСП. Но г-н Цацаров подчерта, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не е станала изпълнител на сценария, защото била "достатъчно умна".

Как реагира държавният ни глава Румен Радев, на когото тази умна жена отвори пътя към „Дондуков“ 2? На призива ми да се създаде независима специална комисия, която да провери случая, неговата реакция бе пълно пренебрежение, а доказателство за това е публичното му изказване, с което той определи "ЦУМ-гейт" като – цитирам – „крамоли във ВСС, които не са в дневния ред на обществото“.

След нахлуването на спецпрокуратурата в президентството миналото лято, именно от „крамолите“ в съдебния съвет днес той се опитва да изгради своето политическо бъдеще. През 2017 г. в писмо до президента и Съюзът на издателите изрази своето безпокойство заради случилото се в ЦУМ и настоя за среща. Публичната позиция на г-н Радев бе: „На ден се получават десетки такива писма, а и графикът в момента е много зает“.

Днес монополистът на антимафиотския фронт и пръв борец срещу ГЕРБ и ДПС г-н Радев, отново мълчи и графикът му е препълнен. Докато Вие, дами и господа общински съветници, сте на път окончателно да харижете Пловдивския панаир на г-н Гергов, гласът на президентската институция отново липсва.

Затова, на онези които все още ме съдят, че съм докоснал техния идол г-н Радев с репликата “фалшив герой”, моля, ще препоръчам да разгледат в каква задушевна атмосфера - на една маса, миналата година нашият президент и г-н Георги Гергов отпразнуваха сватбата на сина на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, в хотела на Валентин Златев в Правец.

Уважаеми г-н Портних,
уважаеми дами и господа общински съветници,

спрете се и не легитимирайте днес този „пладнешки обир“. Ако Вие, въпреки моето предупреждение, го направите, обещавам, че по подобие на всичко написано по-горе, ще изоблича всеки един от Вас и „окача имената Ви на стената на срама“. Наясно съм, че работите по „правилото“, че не съществува колективна наказателна отговорност, но този път няма да познаете. Има и други начини, по които можете да бъдете наказани, а аз обещавам пред българското общество, че ще се погрижа това да се случи.

Призовавам Ви, спрете кражбата и имайте поне малко срам!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6445

1

kokoten

27.10 2021 в 11:33

Не било виц това,че гербераста крадял два часа след като му отрязали главата....и те така...